Πούτιν: Πολιτικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την απόφαση της WADA

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Σε «πολιτικά συμφέροντα» αποδίδει ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν την απόφαση της WADA να τιμωρήσει τη χώρα του από όλες τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η Wada επέβαλε την εν λόγω ποινή εξαιτίας της παραποίησης, από πλευράς Μόσχας, εργαστηριακών δεδομένων και τη διαγραφή στοιχείων που είχαν να κάνουν με αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε ελέγχους ντόπινγκ. Η απόφαση της Wada ήταν ομόφωνη, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αντιντόπινγκ.

Με την απόφαση αυτή, η Ρωσία έχει αποκλειστεί από τις επόμενες μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020 στο Τόκιο, αλλά και το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022 στο Κατάρ.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε λόγο για απόφαση με έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία δεν είναι προς το συμφέρον του αθλητισμού.
«Η τιμωρία δεν μπορεί να έχει συλλογικό χαρακτήρα και να εφαρμόζεται σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με ορισμένες παραβιάσεις. Ο καθένας το αντιλαμβάνεται αυτό, συμπεριλαμβανομένων και των εμπειρογνωμόνων της WADA. Νομίζω ότι οι αποφάσεις αυτές δεν βασίζονται σε ανησυχίες που υπάρχουν για ένα καθαρό αθλητισμό αλλά σε πολιτικά συμφέροντα», είπε.

Η απόφαση του παγκόσμιου οργανισμού αντιντόπινγκ για την τιμωρία της Ρωσίας, βασίζεται σε στοιχεία για παραποίηση εργαστηριακών δεδομένων μέσω πλαστών αποδείξεων και διαγραφής αρχείων που συνδέονταν με θετικούς ελέγχους ντόπινγκ.

Από την άλλη, ο επικεφαλής της αμερικανικής Επιτροπής Αντιντόπινγκ Τράβις Τίγκαρτ δήλωσε πως η συμπεριφορά των Ρώσων δεν άλλαξε. «Οι δυνάμεις εκείνες στη Ρωσία που αρχικά απέσυραν αυτό το κρατικό πρόγραμμα συνέχισαν να παραβιάζουν τις συμφωνίες που σύναψαν με τον παγκόσμιο οργανισμό για την καταπολέμηση του ντόπινγκ και την αθλητική κοινότητα και πλέον εξακολουθούν να καλύπτουν αυτό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από το κράτος», είπε.

Την απόφαση της WADA στήριξαν η ΔΟΕ και η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.