Πούτιν: Σε ρούβλια οι πληρωμές ρωσικού αερίου από αύριο, αλλιώς διακόπτουμε τα συμβόλαια

Υπέγραψε διάταγμα

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι από αύριο, οι χώρες που αγοράζουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία πρέπει να το αποπληρώνουν σε ρούβλια, διαφορετικά τα συμβόλαιά τους θα διακοπούν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διάταγμα με βάση το οποίο οι ξένοι αγοραστές φυσικού αερίου θα πρέπει να το πληρώνουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου και οι συμβάσεις θα διακόπτονται εφόσον δεν καταβάλλονται αυτές οι πληρωμές.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η μετάβαση των πληρωμών σε ρούβλια έχει ως στόχο να «ενισχύσει» τη ρωσική κυριαρχία ενώ σημείωσε ότι οι ξένοι αγοραστές θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρωσικές τράπεζες με νόμισμα το ρούβλι.

«Προκειμένου να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το αέριο που παραδίδεται, αρχής γενομένης από αύριο», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Αν δε γίνουν αυτές οι πληρωμές, θα το θεωρήσουμε αθέτηση εκ μέρους των αγοραστών, με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Κανείς δε μας πουλάει τίποτα δωρεάν, ούτε και εμείς θα κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, τα υπάρχοντα συμβόλαια θα διακοπούν», πρόσθεσε.

Η εν λόγω εξέλιξη είναι πιθανό να προκαλέσει πρόβλημα στη Γερμανία και την Πολωνία, καθώς εξαρτώνται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έχει δηλώσει ότι το Βερολίνο είναι «έτοιμο για οτιδήποτε μπορεί να αποφασίσει ο Πούτιν» σχετικά με το φυσικό αέριο, προσθέτοντας ότι η προσπάθεια της Μόσχας να διχάσει τους δυτικούς συμμάχους «απέτυχε». Ο Χάμπεκ είχε τονίσει ότι οι δυτικοί σύμμαχοι είναι αποφασισμένοι να μην «εκβιαστούν» από το Κρεμλίνο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy