Πρ.Πρ: Εξήγγειλε για πολλοστή φορά πως «ανακοινώνεται προγραμματισμός για τον κλιματισμό στα σχολεία»

«Σύντομα» ανακοινώσεις για κλιματιστικά και σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικών, λέει ο Πρ. Προδρόμου

Εγκατάσταση συσκευών εξαερισμού σε σχολικές αίθουσες εξετάζει ακόμα το ΥΠΠΑΝ

Όλο εξαγγέλλεται και ανακοινώνεται η εγκατάσταση συσκευών εξαερισμού στις σχολικές αίθουσες, αλλά εγκατάσταση δεν γίνεται… Ο αρμόδιος υπουργός Πρόδρομος Προδρόμου εξήγγειλε ξανά χθες και για πολλοστή φορά το τελευταίο διάστημα, πως «ανακοινώνεται τις επόμενες ημέρες προγραμματισμός για τον κλιματισμό στα σχολεία».

Ο ΥΠΠΑΝ σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ανέφερε πως «εκτός από ένα κατασκευαστικό πρόγραμμα σχολικών κτιρίων, για περισσότερα από 50 εκατομμύρια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουμε άλλα δύο μεγάλα ζητήματα μπροστά μας. Το ένα είναι μια πιο αποτελεσματική λύση εξαερισμού των αιθουσών διδασκαλίας σε σχέση με τις ανάγκες της πανδημίας και ενόψει των χειμερινών κλιματολογικών συνθηκών. Το άλλο είναι το ζήτημα του κλιματισμού και πώς θα προχωρήσουμε με την ειλημμένη απόφαση πολιτικής για κλιματισμό στα σχολεία», σημείωσε. Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις εξαερισμού «χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να έχουμε συνεχώς ανοιχτά πόρτες και παράθυρα». Πρέπει βέβαια, πρόσθεσε, «να έχουμε υπόψιν ότι είναι αδύνατο να εγκατασταθούν τώρα κεντρικά συστήματα εξαερισμού στα σχολεία, όπως θα ήταν το βέλτιστο», σημειώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Φαίνεται να υπάρχουν όμως κάποιες άλλες λύσεις, συστήματα φορητών συσκευών».

Γι’ αυτόν το σκοπό, συνέχισε, «έχουμε δημιουργήσει μια τεχνοκρατική επιτροπή» από την οποία αναμένονται γνώμη και συμβουλές, συμπλήρωσε. «Αντιλαμβάνεται βέβαια κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με πολύ σημαντικές δαπάνες και είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί γενικότερα στο πλαίσιο της κυβέρνησης και στη βάση των οικονομικών και επενδυτικών σχεδιασμών», σημείωσε. Όσον αφορά τον κλιματισμό στα σχολεία, ο υπουργός είπε ότι έχει ήδη εκπονηθεί μια βασική μελέτη και ένας πρώτος προγραμματισμός και θα γίνει σχετική ανακοίνωση τις επόμενες μέρες.

Αναφορικά με την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται λόγω πανδημίας, ο κ. Προδρόμου είπε πως η σχολική χρονιά κυλά κανονικά, αλλά τόνισε ότι πρέπει να «τηρούμε τα μέτρα για να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά». «Οι ειδικοί εκφράζουν προβληματισμό για τη χειμερινή περίοδο και τη συνύπαρξη και άλλων ιώσεων», ανέφερε. «Δεν ξέρω αν μπορεί να μιλάμε για ανησυχίες, όμως πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, διαβεβαίωσε πως «έχω την αποφασιστικότητα για να προχωρήσουμε επιτέλους». Επεσήμανε πως προηγούμενες προτάσεις εμπεριείχαν αξιόλογα στοιχεία, τα οποία αντλούνται για να υπάρξει κατάληξη σε ένα νέο προσαρμοσμένο σχέδιο. Σημείωσε δε, ότι «για τα μεγάλα ζητήματα της Παιδείας μπορούμε να έχουμε διακομματικές προσεγγίσεις». «Ας προσέξουμε όμως ότι αρκετά πράγματα που σχεδιάζονταν από τότε δεν ολοκληρώνονται ούτε εφαρμόζονται. Αυτό είναι ενδεικτικό άγονων διεργασιών και πρέπει να μας οδηγήσει σε σκέψεις», σημείωσε. «Φτιάχνουμε, σιγά-σιγά, μέσα από διάλογο με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, ένα νέο σχέδιο. Προχωρήσαμε αρκετά και νομίζω ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε αποτελέσματα», συμπλήρωσε.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.