Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα πραγματοποίησαν σήμερα στο Πεκίνο τον 7ο ετήσιο οικονομικό και εμπορικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Κίνας “HED”.

Όπως ανακοινώθηκε οι συζητήσεις κάλυψαν μια σειρά στρατηγικών θεμάτων στο πλαίσιο της “αξιοποίησης της παγκοσμιοποίησης”. Τα θέματα περιελάμβαναν την παγκόσμια οικονομική διακυβέρνηση, την υποστήριξη του πολυμερούς εμπορικού συστήματος, τις εμπορικές και επενδυτικές υποθέσεις – ιδίως τις διαπραγματεύσεις για μια επενδυτική συμφωνία και τις γεωγραφικές ενδείξεις – καθώς και την ψηφιακή οικονομία, την κλιματική και περιβαλλοντική συνεργασία και τη συνδεσιμότητα.

Ο διάλογος αποτέλεσε τη βάση για την προετοιμασία της επερχόμενης διάσκεψης κορυφής ΕΕ-Κίνας που θα διεξαχθεί στην κινεζική πρωτεύουσα. Της συνάντησης προήδρευσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γιούρκι Κατάινεν και ο Αντιπρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου της Κίνας Liu He, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις σχέσεις με την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

“Είμαι βέβαιος ότι οι ανταλλαγές που είχαμε με το νέο ομόλογό μου, Liu He, ήταν χρήσιμες στο δρόμο για μια επιτυχημένη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας στο τον τομέα της οικονομίας και του εμπορίου, χαίρομαι ιδιαιτέρως για την πρόοδο που σημειώθηκε στις επενδυτικές διαπραγματεύσεις μας”, είπε ο κ. Κατάινεν.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ανταλλάξουν προσφορές πρόσβασης στην αγορά κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής για να δώσουν πολιτική ώθηση σε μια φιλόδοξη σφαιρική συμφωνία για τις επενδύσεις ΕΕ-Κίνας, τόσο όσον αφορά την απελευθέρωση των επενδύσεων όσο και την προστασία.

Η ΕΕ και η Κίνα εξέφρασαν από κοινού την υποστήριξή τους προς το πολυμερές εμπορικό σύστημα βασισμένο σε κανόνες με το κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Η ΕΕ και η Κίνα συμφώνησαν να συγκροτήσουν μια ομάδα εργασίας που θα συνεργαστεί συγκεκριμένα για τη μεταρρύθμιση, προκειμένου να βοηθήσει τον ΠΟΕ να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις και να αναπτύξει περαιτέρω κανόνες σε βασικούς τομείς συναφείς με τους ισότιμους όρους ανταγωνισμού σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως οι βιομηχανικές επιδοτήσεις.

Η Κίνα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να προσχωρήσει στη συμφωνία περί δημοσίων συμβάσεων του ΠΟΕ (ΣΔΣ). Η ΕΕ επιδίωξε διαβεβαιώσεις από την Κίνα ότι θα διαπραγματευθεί την ένταξή της στη ΣΔΣ με βάση μια φιλόδοξη και ολοκληρωμένη προσφορά.

Ο Αντιπρόεδρος Kατάινεν έλαβε τη δέσμευση των ομολόγων του να επιταχύνουν τις εργασίες σχετικά με μια συμφωνία σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις, προκειμένου να εξασφαλίσει μια ανακοίνωση στη διάσκεψη κορυφής. Κάλεσε επίσης την Κίνα να αντιμετωπίσει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε τομείς όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο και να αποτρέψει την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα σε άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των τομέων υψηλής τεχνολογίας που καλύπτονται από τη στρατηγική “Made in China 2025”.

Τέλος, και οι δύο πλευρές συζήτησαν τη δυνατότητα σύνδεσης – με βάση την πρόοδο της πλατφόρμας σύνδεσης ΕΕ-Κίνας – και αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ψηφιακή οικονομία, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο θα αποφευχθεί η εισαγωγή φραγμών πρόσβασης στην αγορά μέσω των αντίστοιχων κανονισμών για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.