Πραγματοποιείται σήμερα το «European Researchers’ Night» – Γιορτή της επιστήμης, λέει ο Κ.Κόκκινος

Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή διορισμού του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκου Κόκκινου. // Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, addresses the ceremony for the appointment of the Deputy Minister of Research, Innovation and Digital Policy, Mr Kyriacos Kokkinos.

Γιορτή της επιστήμης και της καινοτομίας στην Κύπρο, χαρακτήρισε ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, το «European Researchers’ Night», που πραγματοποιείται και φέτος ψηφιακά λόγω της πανδημίας και σε αυτό συμμετέχουν πέραν των 300 ερευνητών και ερευνητριών από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι απόψε με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης θα βραβευθούν Κύπριοι ερευνητές οι οποίοι έχουν να επιδείξουν ένα πολύ ενδιαφέρον έργο.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κόκκινος είπε ότι η πανευρωπαϊκή αυτή πρωτοβουλία απευθύνεται στους νέους φοιτητές, ακαδημαϊκούς, ερευνητές αλλά και σε μαθητές με στόχο, όπως σημειώνει, «να κερδίσουμε το ενδιαφέρον τους για να ακολουθήσουν θετικές επιστήμες ή και ερευνητική δραστηριότητα».

Το «European Researchers’ Night», τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και διοργανώνεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).

Αναφέροντας ότι το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι ψηφιακή και πράσινη εποχή, ο κ. Κόκκινος είπε πως η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ταυτόχρονα σε 350 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, ενώ ένα μέρος της χρηματοδοτείται από την ΕΕ.

Βασικός στόχος του θεσμού, συνέχισε, είναι η προώθηση της ερευνητικής και της καινοτόμου κουλτούρας αλλά και η ανάδειξη της ερευνητικής δραστηριότητας που γίνεται σήμερα στα πανεπιστήμια μας, στα ερευνητικά κέντρα και σε επιχειρήσεις της χώρας μας.

Ο Υφυπουργός εξήγησε πως υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκ των οποίων η μία είναι εκθεσιακή, η οποία σου «δίδει τη δυνατότητα να την επισκεφτείς και να ενημερωθείς σε σχέση με τις ερευνητικές δραστηριότητες που κάνει ένα ερευνητικό κέντρο και που αυτές στοχεύουν».

Επίσης, ανέφερε πως γίνονται θεματικές εκδηλώσεις σε σχέση μεταξύ άλλων, «τι είναι πράσινη ανάπτυξη, τι είναι κλιματική αλλαγή και πως την χειριζόμαστε».

«Το κοινό έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε ένα ψηφιακό εκθεσιακό χώρο που περιλαμβάνει 60 ψηφιακά περίπτερα με πέραν των 300 ερευνητών και ερευνητριών από την ερευνητική, ακαδημαϊκή και επιχειρηματική κοινότητα της Κύπρου», υπογράμμισε.

Σημείωσε πως «υπάρχουν διαδραστικά ερευνητικά εργαστήρια, ακόμη και παιχνίδια», ενώ «απόψε που είναι το τελικό του στάδιο θα βραβευθούν ερευνητές οι οποίοι έχουν να επιδείξουν ένα πολύ ενδιαφέρον έργο».

Αναφορικά με το κομμάτι των συμπερασμάτων, ο Υφυπουργός Έρευνας είπε ότι πραγματοποιούνται συναντήσεις με συγκεκριμένη θεματολογία και στη συνέχεια «βγαίνουν τα συμπεράσματα τα οποία συνοψίζονται σε μια μελέτη η οποία λαμβάνεται υπόψη στους σχεδιασμούς τόσο του Υφυπουργείου Έρευνας και Καινοτομίας όσο και του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας για το είδος των νέων προγραμμάτων και που πρέπει να στοχεύσουμε».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.