Πραγματοποιήθηκε η πρώτη ημερίδα κοχλιακών εμφυτευμάτων στην Κύπρο

Η πρώτη ημερίδα κοχλιακών εμφυτευμάτων στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο και την διοργάνωσε η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ).

Την ημερίδα παρακολούθησαν επαγγελματίες υγείας και εκπαίδευσης.

Το κοχλιακό εμφύτευμα είναι η μοναδική συσκευή που μπορεί να αντικαταστήσει μία από τις ανθρώπινες αισθήσεις. Μετατρέπει τον ήχο σε ηλεκτρικό ερέθισμα, το οποίο με τη σειρά του διεγείρει το ακουστικό νεύρο ώστε το σήμα να μεταφερθεί στον εγκέφαλο. Η τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος ενδείκνυται σε άτομα με σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα ή κώφωση, στα οποία τα υπόλοιπα ακουστικά βοηθήματα αδυνατούν να αποκαταστήσουν την ακοή.

Τα άτομα που μπορούν να λάβουν κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να είναι βρέφη, παιδιά ή ενήλικες. Ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, η έγκαιρη θεραπεία της σοβαρής βαρηκοΐας – κώφωσης είναι καθοριστική για την ένταξη των παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα. Εξάλλου, η ομιλία, η βασικότερη μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας, έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακεραιότητα του συστήματος ακοής. Αλλά και στους ενήλικες, η ακοή είναι αναγκαία για την καθημερινή επικοινωνία, την εργασία, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την απόλαυση μουσικής και τόσες άλλες πτυχές της ανθρώπινης ζωής.

Στο Κέντρο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, που είναι μοναδικό στην Κύπρο, λειτουργεί διεπιστημονική μονάδα με επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων, σύμφωνα και με τις διεθνείς πρακτικές. Έτσι, εκτός από τη θεραπεία, επιτυγχάνεται και μία άρτια συμβουλευτική προσέγγιση των ασθενών και των οικογενειών τους.

Η ημερίδα, μέσα και από τις εισηγήσεις των επιστημόνων που συμμετείχαν, κατέδειξε πως παιδιά αλλά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν σοβαρού βαθμού βαρηκοΐα και κώφωση, μπορούν πλέον να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία και μάλιστα με θεραπεία που διενεργείται επιτυχώς στην Κύπρο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.