Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή τελετή βράβευσης μελών της Αστυνομίας

Η πανδημία του τελευταίου ενάμιση χρόνου, «μας δίδαξε πολλά, αλλά ταυτόχρονα ανέδειξε και τον ουσιαστικό ρόλο που έχει να επιτελέσει η Αστυνομία στην κοινωνική συνοχή», είπε η Υπουργός  Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Έμιλυ Γιολίτη, σε χαιρετισμό της στην τελετή βράβευσης μελών της Αστυνομίας, την Παρασκευή, στην Αστυνομική Ακαδημία

Η εκδήλωση, είπε η κα. Γιολίτη, πραγματοποιείται σε μια εποχή κατά την οποία η ευθύνη για διασφάλιση της τάξης και της ασφάλειας, βαραίνει ακόμη περισσότερο τους ώμους της Αστυνομίας.

«Παρά το γεγονός ότι συχνά ξεχνούμε να συμπεριλάβουμε τα μέλη της Αστυνομίας στους ήρωες της πρώτης γραμμής που έδωσαν τον αγώνα κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο, είναι αλήθεια ότι ολόκληρο το σώμα ανταποκρίθηκε με πλήρη επάρκεια και αρτιότητα, αναλαμβάνοντας μια αποστολή πρωτόγνωρη και συνάμα περίπλοκη. Θέλω λοιπόν δραττόμενη της ευκαιρίας αυτής, να εκφράσω τις ευχαριστίες της Πολιτείας προς την Αστυνομία για την συνδρομή της στην όλη προσπάθεια, που είχε ως αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σήμερα όλο και πιο κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητά μας», συμπλήρωσε.

Όπως είπε η κα. Γιολίτη, «χαίρομαι ιδιαίτερα για τη δυνατότητα που έχουμε σήμερα να επιβραβεύσουμε τα μέλη εκείνα της Αστυνομίας που υπερέβαλαν εαυτόν, ξεπέρασαν τα όρια της απλής εκπλήρωσης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων και διακρίθηκαν ως πρότυπα αριστείας».

«Σε μια εποχή που δυστυχώς κυριαρχεί η τάση της ισοπέδωσης είναι σημαντικό να τυγχάνει αναγνώρισης τόσο ο υπερβάλλον ζήλος ορισμένων, όσο και η επίδειξη υψηλού επαγγελματισμού. Η εκδήλωση αυτή δίνει την ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα σε όλα τα μέλη της Αστυνομίας ότι η ηγεσία του σώματος αλλά και η Πολιτεία, αναγνωρίζει και επιβραβεύει το υψηλό αίσθημα ευθύνης, την αφοσίωση στο καθήκον και την προσήλωση στην επαγγελματική διάκριση», υποστήριξε.

Η κα. Γιολίτη ανέφερε, παράλληλα, ότι από τις επάλξεις της διαφύλαξης των αρχών, των αξιών, των θεσμών και των νόμων του κράτους, καλείται σήμερα η Αστυνομία περισσότερο από ποτέ, να αγωνιστεί σκληρά και αποφασιστικά για τη δικαιοσύνη και τη νομιμότητα.

Η Πολιτεία, συνέχισε, αναγνωρίζει τις δυσκολίες στη διεκπεραίωση του έργου της Αστυνομίας και προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αποφασιστική συμβολή της στον αγώνα για τη διατήρηση της έννομης τάξης και ασφάλειας.

«Για το σκοπό αυτό εργάζεται σε συνεργασία με την ηγεσία του σώματος με στόχο τη δημιουργία μιας Αστυνομίας αναβαθμισμένης τόσο σε ικανότητες, όσο και σε αξία. Είμαι σίγουρη ότι η δρομολογούμενη αναδιοργάνωση του Σώματος, θα βασίζεται στην εμπέδωση του αισθήματος της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας εντός της Αστυνομίας, προσφέροντας τη δυνατότητα για έμπρακτη αναγνώριση των στοιχείων τα οποία σήμερα επιβραβεύουμε, δημιουργώντας επιπρόσθετα κίνητρα στα μέλη της Αστυνομίας, ώστε να συνεχίσουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό», είπε.

Η Υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε τα συγχαρητήρια της σε όλους τους πρωτεύσαντες και διακριθέντες και τους διαβεβαίωσε ότι ο μόνος δρόμος για την επιτυχία είναι να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και στο μέλλον.

«Είμαστε όλοι περήφανοι για εσάς και ελπίζουμε ότι η δική σας επιτυχία θα αποτελέσει παράδειγμα και για τους υπόλοιπους. Συγχαρητήρια και πάλι», είπε.

Ο Αρχηγός Αστυνομίας, Στέλιος Παπαθεοδώρου, στο δικό του χαιρετισμό κατά την τελετή Βράβευσης διακριθέντων μελών της Αστυνομίας για το Ακαδημαϊκό Έτος 2020-2021 είπε ότι ο 21ος αιώνας αναδεικνύει ένα απρόβλεπτο και ευμετάβλητο εργασιακό περιβάλλον για τους Αστυνομικούς Οργανισμούς.

«Ως αποτέλεσμα τούτου, ένας Αστυνομικός Οργανισμός για να είναι σήμερα πετυχημένος πρέπει να βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία αλλαγής και μεταρρύθμισης που θα στοχεύει στην αύξηση της απόδοσης και στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Παρόλο που η πανδημία του κορωνοϊού έχει καθυστερήσει τα σχέδια μας για ολιστική μεταρρύθμιση του Οργανισμού μας, εντούτοις αλλαγές και βελτιώσεις συντελούνται εντός του Οργανισμού μας, ιδιαίτερα στο κομμάτι της αστυνομικής εκπαίδευσης», πρόσθεσε.

Όπως είπε, ως ηγεσία δίνουν σημαίνουσα βαρύτητα στον τομέα της εκπαίδευσης μέσα από τον οποίο τα μέλη της Αστυνομίας αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες και εμπειρίες προκειμένου να βοηθούν και ταυτόχρονα να προστατεύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολίτη και την κοινωνία μας.

Ο κ. Παπαθεοδώρου ανέφερε πως όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν τύχει αναβάθμισης καλύπτοντας τις εκάστοτε ανάγκες της Υπηρεσίας, αλλά και τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

«Η Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου επιτελεί αξιόλογο έργο που συνεχώς αναβαθμίζεται και αναπροσαρμόζεται στα νέα δεδομένα. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μάλιστα, τα προγράμματα Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακά, πράγμα που δείχνει την ικανότητα του προσωπικού της Αστυνομικής Ακαδημίας να προσαρμόζεται και να ελίσσεται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Η Αστυνομική Ακαδημία διαθέτει όλες τις απαιτούμενες υποδομές και λειτουργίες ενός σύγχρονου ακαδημαϊκού ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς τους βραβευθέντες και διακριθέντες Αστυνομικούς, ο κ. Παπαθεοδώρου τους προέτρεψε να συνεχίσουν να εξυψώνουν το έργο και τη δημόσια εικόνα της Αστυνομίας με τον ίδιο ζήλο, επιμονή και πείσμα.

«Ο συνδυασμός εργατικότητα, αφοσίωση προς το καθήκον, υπεράσπιση της δικαιοσύνης, της ισονομίας και της ισοπολιτείας να είναι για εσάς συνοδοιπόρος, για το δικό σας καλό και το ευρύτερο καλό της Υπηρεσίας, την οποία όλοι ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε», σημείωσε.

Ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας Κύπρου, Ανώτερος Αστυνόμος Θεμιστός Αρναούτης, στο δικό του χαιρετισμό αφού έδωσε τα συγχαρητήρια του στους βραβευθέντες και διακριθέντες Αστυνομικούς, τους έδωσε και συμβουλές.

«Να είστε περήφανοι γιατί είναι με την αξία σας», πρόσθεσε και ανέφερε ότι «θα πρέπει να θυμάστε ότι πρέπει να μεταχειρίζεστε τους ανθρώπους, να διαχειρίζεστε τις καταστάσεις σαν να είστε εσείς είτε τα θύματα είτε οι μάρτυρες είτε οι ύποπτοι. Θα πρέπει να θυμάστε ότι κάποιοι περιμένουν σας με ασφάλεια, οτιδήποτε κάνετε, σε οποιαδήποτε κατάσταση».

Ο κ. Αρναούτης είπε, παράλληλα, ότι «η ζωή που έχουμε είναι το άθλημα των επιλογών μας».

«Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από τις πράξεις μας. Αν έχουν θετικό πρόσημο θα είναι θετική η ζωή μας, θετική ποιότητα ζωής. Αν όμως είναι αρνητικό το πρόσημο σημαίνει ότι οι επιλογές μας δεν είναι καλές. Συνοψίζοντας πρέπει να δουλέψετε, να έχετε υπομονή, να έχετε σωστή συμπεριφορά στον κόσμο και να γυρνάτε σπίτι ασφαλής, την νύχτα ή το πρωί διότι θα ξενυχτήσετε πολλές φορές. Συγχαρητήρια. Καλές επιτυχίες», πρόσθεσε.

Κατά την τελετή επιδόθηκαν βραβεία στα μέλη που κατέλαβαν την 1η και 2η θέση στις Σειρές Εκπαίδευσης 149, 150 και 151, του Προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης Ανίχνευσης Εγκλημάτων αρ. 67, καθώς και στον ετήσιο διαγωνισμό του Επαμειβόμενου Κυπέλλου της Αστυνομίας, για το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.

Τα βραβεία απένειμαν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός Αστυνομίας Χρήστος Μαυρής και ο Διευθυντής της Αστυνομικής Ακαδημίας.  Βραβεία απένειμαν επίσης, ο Στέλιος Δημητρίου, υιός του πρώην Υπαρχηγού Αστυνομίας Θεοφάνη Δημητρίου και η Πωλίνα Ευθυβούλου, σύζυγος του πρώην Ανώτερου Αξιωματικού της Αστυνομίας, Θωμά Ευθυβούλου. Τα συγκεκριμένα χρηματικά βραβεία απονεμήθηκαν εις μνήμη τους, σε διακριθέντες αστυνομικούς.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy