Πρακτικά ανέφικτο να δικαστούν οι πραξικοπηματίες του 1974 – Τι ειπαν στον Astra 92.8 καθηγητές νομικής

Δεν είναι πρακτικά εφικτό να διεξαχθούν δίκες μετά από 46 χρόνια για τους πραξικοπηματίες του 1974 και για όσους ενδεχομένως να ενέχονται σε δολοφονίες ή άλλα ποινικά αδικήματα, τόνισαν στον Άστρα ο Καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Βάσος Γεωργίου και ο νομικός Πατρίκιος Παύλου.

Ξεκαθάρισαν και οι δύο ότι ο «κλάδος ελαίας» που έδωσε ο Πρόεδρος Μακάριος ήταν μια πολιτική διακήρυξη χωρίς καμιά νομική ισχύ και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε χορήγηση αμνηστίας.

 

 

 

Γι’ αυτό άλλωστε, είπαν, και μετά τον «κλάδο ελαίας» οδηγήθηκαν στο δικαστήριο ο Νίκος Σαμψών, ο αρχηγός της ΕΟΚΑ Β Λευτέρης Παπαδόπουλος και μερικοί άλλοι.

Πρόσθεσαν ότι αν θα ανοιχθούν τέτοιες υποθέσεις είναι θέμα της Γενικής Εισαγγελίας αλλά ακόμα κι αν ανοιχθούν, υπάρχει πρακτικό πρόβλημα αφού οι πλείστοι που ενέχονται έχουν πεθάνει, ενώ όσοι ζουν βρίσκονται σε μεγάλη ηλικία.

Μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες, επισήμαναν, θα έχουν ήδη αποβιώσει κι αυτοί. Επίσης ανέφεραν, για να στηριχθούν υποθέσεις στα δικαστήρια χρειάζονται μάρτυρες και άλλο υλικό το οποίο είναι αδύνατον να βρεθεί μετά από σχεδόν 50 χρόνια.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.