Πράματα και θαύματα σε παιδικές κατασκηνώσεις – Μέθη, σεξ και βια από προσωπικόΜόνο ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα έκθεσης της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων των Παιδιών, για την κατάσταση που επικρατεί σε παιδικές κατασκηνώσεις.
Η επίτροπος επισημαίνει προβλήματα άσκησης βίας, υγείας και υγιεινής καθώς και ασφάλειας των παιδιών.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελίες για κακοποίηση παιδιών σε κατασκηνώσεις

Το θέμα ενεγράφη στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με αφορμή καταγγελίες σε τέσσερις κατασκηνώσεις.

Σε κατασκήνωση της Μητρόπολης Πάφου ασκήθηκε βία εναντίον τεσσάρων παιδιών ηλικίας 13 ετών, από βοηθό ομαδάρχη, σήμερα φοιτητή Επιστημών Φυσικής Αγωγής. Εναντίον του υπόπτου, ήδη ασκήθηκε ποινική δίωξη.

Σε κατασκήνωση σχολής ιππασίας διαπιστώθηκε ανεπαρκής αριθμός προσωπικού, ακατάλληλοι χώροι ύπνου στους οποίους κυκλοφορούσαν ποντίκια, ακατάλληλοι χώροι εστίασης αφού περιφέρονταν γάτοι και σκύλοι, ενώ γινόταν μεταφορά παιδιών με αυτοκίνητα τύπου βαν, στα οποία μεταφέρονται ζώα, χωρίς ζώνες και καθίσματα.

Σε κατασκήνωση της ενορίας Αποστόλου Βαρνάβα Δασουπόλεως καταγράφηκαν περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής βίας σε ομάδα παιδιών από ομαδάρχη. Δεν υποβλήθηκε γραπτώς παράπονο και έτσι δεν προχώρησε η ποινική έρευνα.

Στην έκθεση καταγράφεται:

• Εκδρομές εν αγνοία των γονιών
• Μεταφορά παιδιών σε πισίνα χωρίς ναυαγοσώστη.
• Προβλήματα λειτουργίας κλιματιστικών και κεντρικής θέρμανσης των χώρων.
• Προσβασιμότητα άγριων ζώων στον κατασκηνωτικό χώρο.
• Το οικονομικό κόστος όταν είναι υψηλό εμποδίζει τη συμμετοχή συγκεκριμένων ομάδων παιδιών. Όταν είναι χαμηλό αποτρέπει την συμμετοχή άλλων ομάδων παιδιών.
• Παιδιά με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έτυχαν κοροϊδίας από το προσωπικό.
• Μη διασφάλιση της ιδιωτικότητας των παιδιών στις τουαλέτες και στα μπάνια.
• Απουσία χώρου στους κοιτώνες για αλλαγή ρούχων, χωρίς το παιδί να βρίσκεται σε δημόσια θέα.
• Δραστηριότητες οι οποίες συμβάλλουν στη περιθωριοποίηση παιδιών ή προωθούν τις απόψεις και ιδέες της κυρίαρχης ομάδας.
• Παιδιά κατήγγειλαν ότι προσωπικό μεθούσε, προέβαινε σε σεξουαλικές δραστηριότητες εντός του χώρου της κατασκήνωσης και γενικότερα ενδιαφερόταν για τη δική του ψυχαγωγία και διασκέδαση, παρά για την ψυχαγωγία των παιδιών.

Ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, διαβεβαίωσε ότι στις κατασκηνώσεις τις οποίες διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας τηρούνται όλοι οι κανονισμοί για την ασφάλεια και την υγιεινή.
Ωστόσο υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να υιοθετηθεί κανονιστικό πλαίσιο για όλες τις κατασκηνώσεις. Θα αναλάβει πρωτοβουλία για προώθηση του ζητήματος.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος ενέγραψε το θέμα επεσήμανε ότι είναι αχαρτογράφητος ο θεσμός για την λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων. Σημείωσε ότι εκτός από υποθέσεις βίας, τίθενται ζητήματα ασφάλειας, υγείας και υγιεινής καθώς και ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες. Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Καυκαλιάς, υπέδειξε ότι τίθενται κρίσιμα ζητήματα και θα πρέπει να συζητηθούν.

Πηγή: Διάλογος