«Πράματα και θάματα» στην άδεια ηλιοθερμικού πάρκου σε κρατική γη 5 χλμ στην επ. Λευκωσίας (Ηχητικό)

Πράματα και θάματα εντόπισαν οι κοινοτάρχες Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας, σε σχέση με την άδεια που έχει κατατεθεί από ιδιωτική εταιρεία για τη δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου σε κρατική γη. Η έκταση της ανάπτυξης ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο κοινοτάρχης Αλάμπρας Αχιλλέας Μαλαχουρίδης είπε πως αγγίζει τα όρια του σκανδάλου η συγκεκριμένη περίπτωση. Κατήγγειλε ότι το Τμήμα Πολεοδομίας άλλαξε τη διαδικασία από τη στιγμή που η ιδιωτική εταιρεία δεν έχει κρατική γη και όπως είπε δέχονται αιτήσεις μόνο με μια βεβαίωση από το Κτηματολόγιο ότι η κρατική γη είναι διαθέσιμη. Σημείωσε πως με μια εγκύκλιο οι αρμόδιοι παρακάμπτουν και παραβιάζουν την νομοθεσία.

Επίσης γνωστοποίησε ότι η μελέτη που έγινε από το Υπουργείο Εμπορίου για το που μπορούν να τοποθετούνται τέτοιου είδους αναπτύξεις δόθηκε σε ιδιώτη, ο οποίος είναι ο ίδιος που έκανε τη μελέτη της ιδιωτικής εταιρείας που σχεδιάζει το ηλιοθερμικό πάρκο σε περιοχή μεταξύ Αλάμπρας και Αγίας Βαρβάρας. Ακόμα τόνισε ότι δε μπορεί ένα κοινοτικό συμβούλιο που αιτείται ανάπτυξη για πάρκο σε κρατική γη να ταλαιπωρείται για 10 χρόνια αλλά όταν πρόκειται για ιδιωτικά κεφάλαια να παρακάμπτεται η νομοθεσία. Ο κ. Μαλαχουρίδης έκανε λόγο για τρελά και παράνομα πράγματα.

Από την πλευρά του ο κοινοτάρχης Αγίας Βαρβάρας Μάριος Γεωργίου τόνισε ότι θα ζητήσουν συνάντηση με τους Υπουργούς Εσωτερικών και Γεωργίας. Σημείωσε πως θα ζητήσουν να μη δοθεί άδεια στην εταιρεία για δημιουργία του ηλιοθερμικού πάρκου λέγοντας πως θα καταστρέψει τις κοινότητές τους και θα προκληθούν ζημιές στην περιοχή λόγω της έκτασης της επένδυσης. Ο κ. Γεωργίου υπέδειξε δε ότι πρέπει να βρεθούν ειδικοί χώροι για να χωροθετηθούν τέτοιου είδους έργα, ενώ σημείωσε ότι πολλές κοινότητες αντιδρούν.

Ακόμα οι δυο κοινοτάρχες γνωστοποίησαν ότι απέστειλαν επιστολή στις 19 Ιανουαρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών χωρίς μέχρι στιγμής να λάβουν απάντηση, ενώ απευθύνθηκαν στο Γενικό Ελεγκτή και στην Επιτροπή Διοικήσεως. Επίσης, αναμένεται να ενημερώσουν τα κόμματα για το θέμα ενώ ζητούν όπως εγγραφεί στις Επιτροπές Εσωτερικών και Ελέγχου της Βουλής το θέμα για συζήτηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy