Πράσινα σημεία και μαύρα χάλια – Παταγώδης αποτυχία στη διαχείριση και των στερεών και των υγρών αποβλήτων

Του Τάσου Περδίου

Στη Λευκωσία, ο δήμαρχος Έγκωμης χαρακτήρισε την κατάσταση με τα Πράσινα Σημεία «ωρολογιακή βόμβα την οποία ρίχνει ο ένας στον άλλο μέχρι να εκραγεί».

Στη Λάρνακα, το συμβόλαιο για τα 7 Πράσινα Σημεία ακυρώθηκε πρόωρα, μόλις ένα χρόνο μετά την υπογραφή του και οι δύο πλευρές βρίσκονται στα μαχαίρια με κατηγορίες ένθεν κακείθεν.

Στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου δεν υπάρχει ούτε ένα Πράσινο Σημείο και πολλοί πετάνε τα σκουπίδια στη νεκρή ζώνη. Είναι η ίδια επαρχία στην οποία κατασκευάστηκε δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων, αλλά επειδή δεν υπάρχει Σταθμός Επεξεργασίας είναι σε αχρησία. Σε κάποιες περιπτώσεις, πολίτες έχουν συνδέσει από μόνοι τους τα σπίτια με αποτέλεσμα τα λύματα να σαπίζουν στους αγωγούς.

Η αποτυχία του Κράτους στη διαχείριση και των υγρών αλλά και των στερεών αποβλήτων είναι παταγώδης.

Στον αέρα η διαχείριση αποβλήτων

Ο δήμαρχος Αραδίππου και πρόεδρος του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Λάρνακας, στο οποίο το Κράτος έχει εκχωρήσει την εξουσία διαχείρισης των Πράσινων Σημείων, δήλωσε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» ότι μετά τον τερματισμό του συμβολαίου λειτουργίας των 6 σταθερών και ενός κινητού Πράσινου Σημείου της επαρχίας Λάρνακας, η υπόθεση οδεύει ολοταχώς στο δικαστήριο.  Στην πράξη όμως, ολόκληρη η επαρχία έχει μείνει χωρίς χώρους απόθεσης ογκωδών οικιακών αποβλήτων, κλαδεμάτων και ειδικής κατηγορίας απορριμμάτων.

Ο κ. Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι ο Δήμος Αραδίππου προσέφυγε στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας και κατάφερε να εξασφαλίσει διάταγμα με το οποίο υποχρεώνει την κοινοπραξία που ανέλαβε τα Πράσινα Σημεία να καθαρίσει το χώρο της Αραδίππου. Η προθεσμία λήγει αύριο 19 Αυγούστου, οπότε, ο διαχειριστής θα τελεί υπό σύλληψη αν δεν προχωρήσει, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ο οποίος προανήγγειλε καταχώρηση αγωγής για λύση της σύμβασης στο δικαστήριο. Η σύμβαση, ως γνωστό, έχει τερματιστεί μονομερώς με απόφαση του Συμβουλίου Εκμετάλλευσης το οποίο κατηγόρησε την κοινοπραξία U.C.C. United Cleaning (Cyprus) Ltd – Nelsen Chistota Ltd and Titan BKS Ltd ότι στον ένα χρόνο λειτουργίας των 6 σταθερών Πράσινων Σημείων της επαρχίας Λάρνακας, τα έχει μετατρέψει σε σκουπιδότοπους. Οι τοπικές Αρχές ενημερώθηκαν με επιστολή ημερομηνίας 12 Ιουλίου 2019 από το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων Λάρνακας – Αμμοχώστου ότι το Συμβούλιο έχει τερματίσει τη σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία. Το συμβόλαιο υπογράφηκε τον Μάιο του 2018 και είχε διάρκεια τριών ετών με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα δύο έτη, ωστόσο, αποφασίστηκε να τερματιστεί πρόωρα εξ υπαιτιότητας του αναδόχου σύμφωνα με το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, κατήγγειλε δημόσια ότι ο ανάδοχος άφησε τα Πράσινα Σημεία να μετατραπούν σε σκουπιδότοπους πριν την απόφαση για ακύρωση του συμβολαίου και στη συνέχεια δήλωσε ότι ο εργολάβος έχει κλειδώσει τους χώρους και αρνείται να παραδώσει τα κλειδιά.

Το μπάχαλο συμπληρώθηκε με την αντεπίθεση από την εταιρεία U.C.C. United Cleaning (Cyprus) Ltd η οποία κατήγγειλε τον Δήμο Αραδίππου ότι απορρίπτει αδρανή και άλλα υλικά στην κτηνοτροφική περιοχή. Η καταγγελία έγινε γραπτώς στον υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στις 9 Ιουλίου με επιστολή στην οποία αναφέρεται ότι ο Δήμος Αραδίππου μαζεύει αδρανή και άλλα υλικά μεταξύ των οποίων πλαστικά και μέταλλα και τα πετά σε συγκεκριμένο μη αδειοδοτημένο χώρο εντός της κτηνοτροφικής περιοχής Αραδίππου. Τα απόβλητα, φέρονται σύμφωνα με την καταγγελία, να μεταφέρονται στο χώρο με φορτηγά του Δήμου Αραδίππου. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, η επαρχία Λάρνακας έχει αφεθεί χωρίς χώρους απόρριψης αποβλήτων με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια αφόρητη κατάσταση η οποία ευνοεί την παρανομία και την αυθαιρεσία.

Εξαίρεση ο Δήμος Λάρνακας

Μοναδική εξαίρεση σ’ αυτή τη θλιβερή κατάσταση είναι ο Δήμος Λάρνακας και δεν είναι τυχαίο ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που δεν υπάρχει εμπλοκή της κυβέρνησης και του Κράτους. Ο Δήμος Λάρνακας έχει δημιουργήσει με δική του πρωτοβουλία προσωρινό Πράσινο Σημείο το οποίο λειτουργεί άψογα και όχι μόνο. Η δημοτική Αρχή της Λάρνακας καθιέρωσε την υπηρεσία κατ’ οίκον παραλαβής και μεταφοράς κλαδεμάτων και άλλων στερεών αποβλήτων στο Πράσινο Σημείο με μικρές χρεώσεις για δημότες που επιλέγουν αυτή την υπηρεσία.

Τραγική κατάσταση στην ελεύθερη Αμμόχωστο

Στην πιο τραγική κατάσταση όμως βρίσκεται αδιαμφισβήτητα η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου στην οποία είναι ανάγλυφο το αποτύπωμα της φοβερής αποτυχίας του κράτους στη διαχείριση και των στερεών αλλά και των υγρών αποβλήτων που παράγει ο άνθρωπος. Στην περιοχή, εκτός από την ανυπαρξία Πράσινων Σημείων, στο θέμα της διαχείρισης των λυμάτων είναι ακόμα πιο εκκωφαντική η ανεπάρκεια του κράτους και της σημερινής κυβέρνησης. Ήδη ως γνωστόν, ο Γενικός Ελεγκτής διεξάγει έρευνα για το σκάνδαλο με την προσφοροδότηση του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων. Η έρευνα αφορά στην αχρησία του δικτύου αγωγών λόγω της σκανδαλώδους αδυναμίας του κράτους να κατακυρώσει την προσφορά για κατασκευή του Βιολογικού Σταθμού εδώ και έξι χρόνια! Η κατακύρωση της προσφοράς για κατασκευή του Βιολογικού Σταθμού εξελίσσεται σε σκάνδαλο ολκής καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι του 2013 με αποτέλεσμα τα δίκτυα αγωγών, τα οποία είναι τελειωμένα αλλά σε αχρησία για μερικά χρόνια ήδη, να κινδυνεύουν με καταστροφή πριν καν τεθούν σε λειτουργία. Για το θέμα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων έχει αποταθεί προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ανταπόκριση. Ο κίνδυνος πλέον να καταστραφεί ένα πολυδάπανο έργο προτού καν λειτουργήσει είναι ορατός αφού το δίκτυο συλλογής λυμάτων, μολονότι είναι ολοκαίνουργιο, βρίσκεται ήδη σε πολυετή αχρησία. Ο Γενικός Ελεγκτής έχει ζητήσει από τον Δεκέμβριο του 2018 εξηγήσεις από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων

για την πολυετή στασιμότητα στη διαδικασία κατακύρωσης του συμβολαίου για τον Βιολογικό Σταθμό. Το ΤΑΥ καλείται επίσης να απαντήσει εάν υπάρχει όντως κίνδυνος καταστροφής του δικτύου συλλογής λυμάτων προτού καν λειτουργήσει λόγω της πολυετούς αχρησίας.

«Πόλεμος» προσφυγών από το 2014!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προσφορές για κατασκευή και λειτουργία του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων προκηρύχθηκαν στις 16 Ιουλίου του 2013! Η πρωτοβάθμια κατακύρωση έγινε τον Ιούλιο του 2014 και έκτοτε άρχισε ένας «πόλεμος» ιεραρχικών προσφυγών των τριών εταιρειών που διεκδίκησαν το έργο, ο οποίος μοιάζει με λαβύρινθο. Η προσφορά κατακυρώθηκε στην εταιρεία Cybarco και ακολούθησαν προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών από τους δύο άλλους προσφοροδότες, τη Νέμεσις και τη γερμανική WTE. Τον Ιανουάριο του 2015 η ΑΑΠ έκανε αποδεκτή την προσφυγή της Νέμεσις ακυρώνοντας την κατακύρωση στη Cybarco, ωστόσο στη συνέχεια ενεπλάκη ο Γενικός Εισαγγελέας κληθείς να γνωματεύσει για το νόμιμο της συμμετοχής της Νέμεσις λόγω της εμπλοκής της εταιρείας στο σκάνδαλο του ΣΑΠΑ. Τον Μάιο του 2015, το ΤΑΥ απέρριψε την προσφορά της Νέμεσις και αποφάσισε να κατακυρώσει εκ νέου το συμβόλαιο (ύψους περίπου 45 εκατομμυρίων ευρώ) στη Cybarco. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στην ΑΑΠ, η οποία εκ νέου ακύρωσε την ανάθεση του έργου με αποτέλεσμα η διαμάχη να οδηγηθεί στο Διοικητικό Δικαστήριο. Το δικαστήριο, τον Φεβρουάριο του 2017 ακύρωσε την απόφαση της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών λόγω παράτυπης συμμετοχής μέλους της ΑΑΠ στη διαδικασία.

Πρόκειται για μπέρδεμα ενδεχομένως χωρίς προηγούμενο τα μοναδικά θύματα του οποίου είναι οι κάτοικοι της περιοχής Κοκκινοχωρίων οι οποίοι έχουν υποστεί τεράστια ταλαιπωρία τα τελευταία χρόνια.

Σηπτικές συνθήκες στους αγωγούς!

Τον περασμένο Οκτώβριο, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση ενημερώνοντας τους επηρεαζόμενους κατοίκους ότι το δίκτυο του Συστήματος δεν έχει ακόμα λειτουργήσει και ως εκ τούτου απαγορεύεται αυστηρά η διοχέτευση λυμάτων στους αγωγούς του δικτύου λυμάτων που έχει εγκατασταθεί στον δήμο ή στην κοινότητά τους. «Η διοχέτευση λυμάτων στο δίκτυο που είναι εκτός λειτουργίας δημιουργεί σηπτικές συνθήκες εντός των αγωγών, με αποτέλεσμα τη δυσοσμία αλλά και τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας των κατοίκων, ενώ πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα στους αγωγούς και στα φρεάτια» ήταν η προειδοποίηση του ΣΑΚ που καλείται να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα λόγω της πρωτοφανούς τροπής που έχει πάρει το έργο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.