«Πράσινη Γειτονιά» που προκαλεί ασφυξία…

Αντιδρούν οι κάτοικοι στην περιοχή Ομόνοιας για τα έργα που προωθεί ο δήμος και ζητούν επανεξέταση των σχεδίων και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους

Ασφυξία παρά νέα ανάσα προκαλούν για εκατοντάδες κατοίκους οι σχεδιασμοί και οι διαδικασίες που ακολουθεί ο Δήμος Λεμεσού για τη δημιουργία της λεγόμενης «Πράσινης Γειτονιάς» στην περιοχή της Ομόνοιας.

Αντιδρώντας, είτε μέσα από παραστάσεις τους προς τη δημοτική Αρχή είτε με επαφές τους με δημοτικούς συμβούλους και βουλευτές, οι επηρεαζόμενοι κάτοικοι στιγματίζουν το γεγονός ότι οι αποφάσεις και οι ενέργειες του δήμου έγιναν χωρίς να προηγηθεί η απαιτούμενη διαβούλευση μαζί τους και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα ήδη σοβαρά προβλήματα που εδώ και χρόνια ταλανίζουν την περιοχή.

Οι κάτοικοι επισημαίνουν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η συνοικία τους είναι μια μικτή περιοχή όπου δίπλα στα σπίτια δραστηριοποιούνται βιοτεχνίες ή και μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες αλλά και αρκετά συνεργεία αυτοκινήτων και άλλα επαγγελματικά εργαστήρια. Επιπλέον, ανάμεσα στα σπίτια έχουν τις εγκαταστάσεις τους και τρία τουλάχιστον μπόντετ, στα οποία μπαινοβγαίνουν συνεχώς μεγάλα φορτηγά με εμπορευματοκιβώτια και άλλα βαριά οχήματα, καθώς και δυο υπεραγορές που δέχονται καθημερινά μεγάλα και μικρά φορτηγά αυτοκίνητα για εφοδιασμό.

Πέραν όλων αυτών των οχληρών και σε κάποιο βαθμό επικίνδυνων δραστηριοτήτων, στην ίδια συνοικία και σε μια μικρή σχετικά ακτίνα υπάρχουν αρκετά άλλα καταστήματα και υπηρεσίες καθώς και μεγάλες μάντρες αυτοκίνητων, οι οποίες χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια σαν χώρους στάθμευσης, ενώ λειτουργεί και βιοτεχνία, η οποία προβαίνει σε καύση αποβλήτων δημιουργώντας τοξικά αέρια. Δεν είναι λίγες οι φορές, όπως αναφέρεται, που έγιναν παράπονα και ζητήθηκε από την Υγειονομική Υπηρεσία του δήμου να επιληφθεί του θέματος, χωρίς όμως να υπάρξει καμιά ουσιαστική ανάληψη ευθυνών.

Η όλη κατάσταση καθίσταται ακόμα πιο ανησυχητική από το γεγονός ότι σε μικρή απόσταση από όλες αυτές τις επαγγελματικές δραστηριότητες λειτουργεί και το 8ο Δημοτικό Σχολείο, όπου κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου διακινούνται καθημερινά δεκάδες αυτοκίνητα για τη μεταφορά μαθητών.

Όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα, όπως υποδεικνύουν οι κάτοικοι, θα έπρεπε να προβληματίσουν τον δήμο κατά πόσο προσφέρεται η περιοχή για να μετατραπεί σε «Πράσινη Γειτονιά». Αντίθετα, όπως επισημαίνουν, έχει υποδειχθεί στον δήμαρχο ότι αν πραγματικά επιδιώκεται η αναμόρφωση της συνοικίας προς το καλύτερο και η μετατροπή της σε πραγματικά «Πράσινη Γειτονιά», ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά η ποιότητα ζωής των κατοίκων, τότε θα πρέπει να γίνουν δύο βασικά πράγματα. Κατά πρώτον, θα έπρεπε να αφαιρέσει ο δήμος τις άδειες αρκετών εργαστηρίων και άλλων επαγγελματικών υποστατικών που λειτουργούν στην περιοχή, ενδεχομένως παράνομα, και το δεύτερο, και πλέον σημαντικό, να λυθεί το πολύ σοβαρό πρόβλημα που αφορά τη στάθμευση.

Τονίζεται ιδιαίτερα από τους κατοίκους η ανησυχία τους από το γεγονός ότι στα πλαίσια των σχεδίων που προωθεί ο δήμος για τη δημιουργία «Πράσινης Γειτονιάς» προβλέπονται μονοδρομήσεις και διαπλάτυνση πεζοδρομίων, κάτι που αν τελικά επικρατήσει, θα μετατρέψει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, σε κόλαση την καθημερινότητά τους και ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους που θα είναι αναγκασμένοι να αφήνουν τα αυτοκίνητά τους σε μακρινή απόσταση από τα σπίτια τους.

Τις ανησυχίες των κατοίκων αλλά και τα όσα οι ίδιοι θωρούν απαραίτητα να γίνουν για την πραγματική βελτίωση της ποιότητας της ζωής στη συνοικία τους είχε την ευκαιρία να αναλύσει και διά ζώσης στον δήμαρχο εκπρόσωπος της ομάδας των επηρεαζόμενων κατοίκων μετά και από σχετική επιστολή που είχε σταλεί στον κ. Νικολαΐδη. Τόσο στην επιστολή όσο και στη συνάντηση εκφράστηκαν στις λεπτομέρειές τους οι ανησυχίες και οι διαφωνίες των κατοίκων, ζητώντας να γίνει επανεξέταση των σχεδιασμών του δήμου πριν προχωρήσει η εφαρμογή τους.

Υποδεικνύεται ότι θα έπρεπε να γίνει τοπικά μια ευρεία σύσκεψη ή να πραγματοποιηθούν επί τόπου ουσιαστικές επισκέψεις, ώστε να καταγράφουν τα προβλήματα και να διαπιστωθεί με ειλικρίνεια αν το έργο που προωθείται θα δημιουργήσει πράγματι καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους, ή αν τελικά θα χειροτερέψει την καθημερινότητά τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.