Πράσινη γραμμή: Αντιδράσεις και ερωτηματικά για προσλήψεις συμβασιούχων αστυνομικών

Οι αρμόδιοι ψάχνουν μεν για 300 συμβασιούχους με σκοπό την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην πράσινη γραμμή αλλά δεν υπάρχει πλάνο, τόνισε ο πρόεδρος του κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Παγκύπριας Συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκος Λοΐζίδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, διερωτήθηκε αν είναι σχεδιασμένο το να προσληφθούν συγκεκριμένα άτομα, ενώ εξέφρασε απορία ποιος θα εργαστεί για 28 μήνες και μετά θα φύγει.

Ανέφερε επίσης ότι ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι ότι δεν χρειάζεται να γνωρίζουν αγγλικά και υπάρχει όρος για τις γυναίκες ότι πρέπει να προσκομίζουν χαρτί πως δεν αντιμετωπίζουν γυναικολογικά προβλήματα, ενώ η εκπαίδευση είναι για 1,5 μήνα.

Πρόσθεσε ότι με βάση τα κριτήρια, ακόμα και φρουροί σε νυχτερινά κέντρα θα μπορούν να μπουν στα σώματα ασφαλείας. Διερωτήθηκε μάλιστα αν οι συμβασιούχοι που θα τοποθετούνται στην πράσινη γραμμή, θα προχωρούν σε συλλήψεις ή θα πυροβολούν.

Ο κ. Λοΐζίδης τόνισε ακόμα ότι τους ξενίζει η διαδικασία εξπρές που αφορά τα σώματα ασφαλείας, ενώ επανέλαβε ότι ζητούν την πρόσληψη μονίμων ειδικών αστυφυλάκων.

Α.Πασιουρτίδης: Όποια μέτρα και αν ληφθούν, δεν θα πρέπει να οδηγούν στη μετατροπή ενός σκληρού συνόρου

Όποια μέτρα και αν ληφθούν για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, δεν θα πρέπει να οδηγούν στη μετατροπή ενός σκληρού συνόρου τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, επισήμανε ότι η επιτήρηση της πράσινης γραμμής δεν είναι μόνο θέμα αστυνόμευσης αλλά είναι και πολιτικό ζήτημα.

Ανέφερε ότι η καταδίωξη, η σύλληψη και η οπλοφορία δεν είναι υποστηρικτικά, αλλά κύρια καθήκοντα ενός αστυνομικού και σημείωσε ότι η διαδικασία πρόσληψης των συμβασιούχων δεν προβλέπει ψυχομετρικά τεστ όπως γίνεται με τους αστυνομικούς.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πασιουρτίδης διερωτήθηκε αν θα πληγεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Αστυνομίας, λόγω του ότι κάποιοι λοχίες και αξιωματικοί θα πρέπει να εποπτεύουν τους συμβασιούχους που θα τοποθετούνται στην πράσινη γραμμή.

Πανίκος Λεωνίδου: Χρειάζονται άμεσες και επείγουσες λύσεις

Αυτή τη στιγμή χρειάζονται άμεσες και επείγουσες λύσεις λόγω των μεταναστευτικών ροών, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι απαιτείται αντικειμενικότητα και διαφάνεια σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα άτομα που θα προσληφθούν για επιτήρηση της πράσινης γραμμής.

Ο κ. Λεωνίδου σημείωσε ότι αν οι αρμόδιοι προχωρήσουν στη διαδικασία πρόσληψης μόνιμων θέσεων αστυνομικών, τότε μπορεί να χρειαστεί ένας με ενάμιση χρόνος για να γίνουν οι διαδικασίες.

Επίσης υπέδειξε ότι χρειάζεται να στελεχωθεί η υπηρεσία ασύλου, λέγοντας ότι καταγράφονται καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων για άσυλο.

Νίκος Τορναρίτης: Δεν πρόκειται να τοποθετηθούν συνοριοφύλακες στην πράσινη γραμμή

Δεν πρόκειται να τοποθετηθούν συνοριοφύλακες στην πράσινη γραμμή ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης.

Μιλώντας στην πρωινή έκδοση του ΑΣΤΡΑ, ανέφερε ότι θα είναι πρόσθετο εκπαιδευμένο προσωπικό που θα υποβοηθήσει την κατάσταση στην πράσινη γραμμή.

Όπως είπε, τα άτομα αυτά θα έχουν δικαίωμα ελέγχου των μεταναστών και διακινητών που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές, ενώ θα αναλαμβάνουν καθήκοντα φύλαξης και φρούρησης κέντρων φιλοξενίας.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ακόμα ότι είναι κατανοητές οι αντιδράσεις αλλά υποστήριξε ότι χρειάζεται επείγουσα λύση.

Είπε ακόμα ότι η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στην Επιτροπή Νομικών προκειμένου να οδηγηθούν το ταχύτερο οι κανονισμοί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.

Ο Νίκος Τορναρίτης σημείωσε ακόμα ότι ο πιο σημαντικός τρόπος για να αποκοπεί δια παντός αυτή η κατάσταση πραγμάτων, είναι η επίλυση του κυπριακού.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.