Πράσινη Γραμμή: Πολύ «μυστήριο» γύρω από το σύστημα επιτήρησης

Το παρελθόν και παρόν της Elbit Systems είναι γεµάτο µε νεκρούς και αµέτρητες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων σε ολόκληρο τον κόσµο

Της Νίκης Κουλέρμου


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤα συστήµατα επιτήρησης της Πράσινης Γραµµής που θα εγκαταστήσει η ισραηλινή εταιρεία ηλεκτρονικών συστηµάτων επιτήρησης Elbit Systems Ltd θα είναι «πειραγµένα» µε το κατασκοπευτικό Pegasus; Μια εύλογη ερώτηση, η οποία δεν απαντήθηκε ούτε και νοµίζουµε να απαντηθεί από τους αρµόδιους ακόµα και στην κλειστή Επιτροπή Άµυνας, όταν και εφόσον συζητηθεί το θέµα.

Παρά τα ζητήµατα αδιαφάνειας, χρηστής διοίκησης, ακόµα και εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωµάτων που εγείρει το ΑΚΕΛ, η κυβέρνηση κρατά χαµηλούς τόνους. Και τούτο γιατί δεν θέλει φασαρίες από κανένα για να προχωρήσει σ’ αυτό που αποφάσισε χωρίς εµπόδια.

Άλλωστε ρωτήθηκε από την εφηµερίδα «Χαραυγή» ειδικά για το θέμα ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, αν είχε ανάµειξη στην προώθηση του έργου, όντας Υπουργός Άµυνας (το 2018), αφού το δικηγορικό του γραφείο εµπλέκεται στην εγγραφή µιας ισραηλινής εταιρείας, συνδεδεµένης µε την εταιρεία του κατασκοπευτικού βαν. ∆εν δόθηκε ούτε σ’ αυτό απάντηση.

Αρνούνται να απαντήσουν ακόµα και για το κόστος του έργου

Καλυµµένοι πίσω από δήθεν ζητήµατα ασφάλειας, πολλά ερωτήµατά µας δεν απαντήθηκαν από τους αρµόδιους, ακόµα και για τα πιο απλά που άπτονται του κόστους του έργου και της χρονικής διάρκειας για την εγκατάστασή του. Τα µόνα στοιχεία που µαζέψαµε είναι ότι το σύστηµα θα καλύψει όλη τη γραµµή αντιπαράταξης από τον Πύργο Τηλλυρίας µέχρι και τη ∆ερύνεια και οι κάµερες θα είναι θερµικές. ∆ηλαδή θα βλέπει τα πάντα και στη διάρκεια της νύχτας. Το σύστηµα θα είναι µεν συνδεδεµένο µε το δίκτυο της ΑΗΚ, αλλά θα στηρίζεται και από γεννήτριες σε περίπτωση black out. Θα είναι επίσης συνδεδεµένο µε την ΑΤΗΚ και οποιοδήποτε εφεδρικό σύστηµα χρειαστεί.

Η αρχική πληροφόρηση ήταν ότι η Elbit Systems, στην οποία κατακυρώθηκε η προσφορά, ήταν η πιο φθηνή. Άλλες πληροφορίες όµως αναφέρουν ότι είχαν επιδείξει µεν ενδιαφέρον και άλλες εταιρείες, αλλά τελικά η εταιρεία επιλέγηκε χωρίς ανταγωνιστή.

Όλα αυτά, πέραν του βασικού ζητήµατος που εγείρεται: Αν µε όλα αυτά η κυβέρνηση µετατρέπει την Πράσινη Γραµµή σε «σκληρό σύνορο» που θα επιτηρείται από µια εταιρεία ιδιωτικών συµφερόντων… Πολύ περισσότερο αν ληφθούν υπόψη και άλλα δηµοσιεύµατα που δηµιουργούν υποψίες για συνθήκες κατασκοπείας στην Πράσινη Γραµµή.

Η παρουσία της Elbit Systems στον κόσµο

Το αµερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας επέλεξε την Elbit Systems ως µια από τις πρωτογενείς επιχειρήσεις που εµπλέκονται στην κατασκευή του τείχους κατά µήκος των συνόρων µεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. Το συµβόλαιο υπέγραψε η αµερικανική θυγατρική της εταιρεία, Kollsman Inc. Η Elbit θα εγκαταστήσει το Σύστηµα Ελέγχου και ∆ιαχείρισης Συνόρων, το οποίο θα ελέγχει τις κινήσεις κατά µήκος των συνόρων.

Μεταξύ άλλων πολλών, η ίδια εταιρεία δούλεψε και για την Τουρκία. Το 2005 οι εταιρείες Elbit και Israel Aircraft Industries κέρδισαν σύµβαση ύψους 150 εκατοµµυρίων δολαρίων για την προµήθεια µη επανδρωµένων αεροσκαφών στον τουρκικό στρατό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης υπέγραψε διετές συµβόλαιο, µε δυνατότητα ανανέωσης για δύο επιπλέον έτη, ύψους 68 εκατοµµυρίων δολαρίων, µε την Elbit, για να περιπολεί µεγάλο µέρος της ακτογραµµής της Ευρώπης. Σύµφωνα µε το συµβόλαιο, και σε συνεργασία µε την πορτογαλική CEiiA, η Elbit θα εγκαταστήσει στις ακτές της Ευρώπης το σύστηµα Hermes 900 Maritime Patrol –ένα µη επανδρωµένο σύστηµα επιτήρησης µεγάλης εµβέλειας, προσαρµοσµένο στη θάλασσα και τις ακτές– και το σταθµό ελέγχου εδάφους. Το σύστηµα θα είναι εξοπλισµένο µε θαλάσσιο ραντάρ, ηλεκτρο-οπτικό φορτίο, δορυφορική επικοινωνία και δέκτη συστήµατος αυτόµατου εντοπισµού.

Υπεύθυνη και για τη δολοφονία των τεσσάρων αγοριών στη Γάζα

Η Elbit Systems είναι η µεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία όπλων και ασφάλειας του Ισραήλ, η οποία παράγει το 85% των drones και του χερσαίου εξοπλισµού που χρησιµοποιείται από τον ισραηλινό στρατό. Η εταιρεία, που έχει µετοχές στο Τελ Αβίβ και στο Nasdaq, δραστηριοποιείται στους τοµείς των αεροδιαστηµικών, χερσαίων και ναυτικών συστηµάτων, του ελέγχου, των επικοινωνιών, των συστηµάτων παρακολούθησης πληροφοριών και αναγνωριστικών συστηµάτων, µεταξύ άλλων. ∆ιαφηµίζοντας τα «προϊόντα» της, η εταιρεία περηφανεύεται ότι είναι «δοκιµασµένα πεδίου», παραπέµποντας στην εκτεταµένη χρήση τους στη Γάζα, στη ∆υτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήµ.

Σύµφωνα µε την «The Jerusalem Post», το µη επανδρωµένο αεροσκάφος Hermes της Elbit χρησιµοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιχείρησης Protective Edge στη Γάζα το 2014 και πιστεύεται ότι προκάλεσε το 37% των θανάτων. Σύµφωνα µε έκθεση για εγκλήµατα πολέµου, µετά τους βοµβαρδισµούς πολλά θραύσµατα από τις τηλεκατευθυνόµενες βόµβες Lizard βρέθηκαν σε σχολεία, σε παιδικές χαρές, σε νοσοκοµεία και σε σπίτια. Σηµειώνεται ότι η συγκεκριµένη επιχείρηση αποτελεί πλέον µέρος έρευνας του ∆ιεθνούς Ποινικού ∆ικαστηρίου.

Τα drones της Elbit χρησιµοποιήθηκαν επίσης στον πόλεµο του Ισραήλ στο Λίβανο το 2006. Στους νεκρούς συµπεριλαµβάνονται εργαζόµενοι του Ερυθρού Σταυρού, οδηγοί ασθενοφόρων και δεκάδες ανθρώποι που εγκατέλειπαν τα σπίτια τους για να γλιτώσουν από τους ανηλεείς ισραηλινούς βοµβαρδισµούς.

Και µια… λεπτοµέρεια: Σε έκθεση της ισραηλινής Αστυνοµίας, που αποκάλυψε ο «The Intercept», αποκάλυψε ότι ένα drone Hermes 450 της Elbit ευθύνεται για τη δολοφονία µε ισραηλινούς πυραύλους των τεσσάρων αγοριών που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε µια παραλία της Γάζας το 2014.

Τα drones της Elbit χρησιµοποιήθηκαν όµως και από άλλες χώρες. Η Βραζιλία τα χρησιµοποίησε για να καταστείλει διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Παγκοσµίου Κυπέλλου του 2014. Η Πολεµική Αεροπορία του Αζερµπαϊτζάν τα έχει χρησιµοποιήσει στο Ναγκόρνο-Καραµπάχ. Οι βρετανικές δυνάµεις τα έχουν χρησιµοποιήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οπλικά συστήµατα της Elbit έχουν χρησιµοποιηθεί από το στρατό της Μιανµάρ στην εκστρατεία εθνοκάθαρσης κατά του πληθυσµού των Ροχίνγκια της χώρας. Σηµειώνεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύουν τις πωλήσεις όπλων στο καθεστώς της Μιανµάρ.

Screenshot 2021 11 13 204658

Η εταιρεία εµφανίστηκε πριν µια δεκαετία περίπου και σε έκθεση του Ειδικού Εισηγητή του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωµάτων στα κατεχόµενα παλαιστινιακά εδάφη, Richard Falk. Στην έκθεσή του ο εµπειρογνώµονας των Ηνωµένων Εθνών καλούσε τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει δράση κατά των επιχειρήσεων που επωφελούνται από τους ισραηλινούς εποικισµούς στα κατεχόµενα παλαιστινιακά εδάφη, ανάµεσα στις οποίες συµπεριέλαβε και την Elbit.

Οι Ισραηλινοί παρακολουθούσαν μέσω του Pegasus Παλαιστίνιους ακτιβιστές

Πρόσφατο δηµοσίευµα της efsyn.gr αποκαλύπτει ότι οι ισραηλινές Αρχές χρησιµοποίησαν το κατασκοπευτικό λογισµικό Pegasus της NSO Group για να διεισδύσουν στα smartphones έξι Παλαιστίνιων ακτιβιστών.

Η ευρωπαϊκή οργάνωση Frontline Defenders, µε έδρα την Ιρλανδία, η οποία ανέλαβε να ερευνήσει τα κινητά τηλέφωνα 75 µελών από έξι παλαιστινιακές ΜΚΟ, σηµειώνει ότι από τον έλεγχο του Citizen Lab του Πανεπιστηµίου του Τορόντο και της ψηφιακής υπηρεσίας της ∆ιεθνούς Αµνηστίας διαπιστώθηκε η παρουσία του κατασκοπευτικού λογισµικού σε έξι κινητά τηλέφωνα.

«Όπως έχουµε δηλώσει κατά το παρελθόν, η NSO Group δεν χειρίζεται η ίδια τα προϊόντα της … και δεν είµαστε ενήµεροι για τα στοιχεία των ατόµων που παρακολουθούνται», απάντησε η ισραηλινή εταιρεία όταν εκλήθη να σχολιάσει τα ευρήµατα της έρευνας.

Οι ισραηλινές Αρχές ωστόσο αρνήθηκαν, µέχρι στιγµής, να σχολιάσουν τα γεγονότα.

Να σηµειωθεί ότι η NSO, όταν πριν από µερικούς µήνες αποκαλύφθηκε ότι γινόταν παρακολούθηση Γάλλων πολιτικών, ακτιβιστών και δηµοσιογράφων µέσω του συστήµατος Pegasus, υποστήριξε ότι η ίδια δεν γνωρίζει εναντίον ποιων χρησιµοποιούν το λογισµικό Pegasus οι πελάτες της, αλλά αν αποδειχθεί ότι γίνεται «κατάχρηση ή παράνοµη χρήση» του, µπορεί να τους αποκλείσει από το σύστηµα.

Η ισραηλινή κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαίωνε τον Ιούλιο ότι το Ισραήλ δίνει άδεια για αγορά και χρήση του λογισµικού «µόνο σε κράτη και µε την προϋπόθεση ότι θα χρησιµοποιείται µόνο για την αντιµετώπιση της τροµοκρατίας και του εγκλήµατος» και πως θα «ερευνήσει» τις καταγγελίες.

Να υπενθυµίσουµε ότι η αµερικανική κυβέρνηση ενέταξε την περασµένη εβδοµάδα την ισραηλινή NSO Group στη µαύρη λίστα των εταιρειών που συνιστούν απειλή για την εθνική ασφάλεια εξαιτίας του λογισµικού Pegasus, που επιτρέπει την παρακολούθηση µηνυµάτων, φωτογραφιών, επαφών και ενεργοποιεί εξ αποστάσεως τα µικρόφωνα των smartphones.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.

Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei