Πράσινο 100% το αεροδρόμιο στα Γκαλαπάγκος

Τα νησιά Γκαλαπάγκος αποτελούν μία από τις πλέον ευαίσθητες περιβαλλοντικά περιοχές του πλανήτη και παγκόσμια κληρονομιά της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το αεροδρόμιό τους, που κτίστηκε το 2012, είναι το πρώτο πράσινο αεροδρόμιο στο κόσμο αφού λειτουργεί αποκλειστικά με ηλιακή και αιολική ενέργεια.

Το 80% των υποδομών του αεροδρομίου, με την ονομασία Seymour, είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα υλικά που προέρχονται από το παλιό αεροδρόμιο των νησιών. Διαθέτει ακόμη και μηχανικά παραθυρόφυλλα που ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τη θερμότητα και τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στο κτίριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το πόσιμο νερό προέρχεται από ειδικές μονάδες αφαλάτωσης στις οποίες καταλήγει το θαλασσινό νερό. Στην είσοδο του κτιρίου σε έκταση 6,000 μέτρων έχουν φυτευτεί ενδημικά φυτά με την μέθοδο της αειφόρου δόμησης.

Το κτίριο βραβεύτηκε από το Green Building Council των ΗΠΑ το οποίο χρηματοδότησε την κατασκευή του με $40 εκατομμύρια.

Ως δημοφιλής τουριστικός προορισμός, τα νησιά Γκαλαπάγκος προσελκύουν τους ταξιδιώτες που επιθυμούν να θαυμάσουν την βιοποικιλότητα που διαθέτουν.

Με ανάλογα περιβαλλοντικά βραβεία για πράσινα κτίρια έχουν βραβευτεί το αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστώνης και αεροδρόμια στην Ελβετία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα εκπονούνται σχέδια για την κατασκευή ενός νέου «οικολογικού αεροδρομίου” στις Φιλιππίνες αλλά και στο Μεξικό.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy