Πράσινο από την τουρκική Εθνοσυνέλευση στον Ερντογάν

Το σχέδιο συνταγματικής αναθεώρησης που θα επιτρέψει την ενίσχυση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενέκρινε το τουρκικό κοινοβούλιο, σε δεύτερη ανάγνωση, ανοίγοντας το δρόμο ώστε να τεθεί το νέο Σύνταγμα προς έγκριση σε δημοψήφισμα την ερχόμενη άνοιξη.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | Huawei«Ο λαός μας θα έχει την τελευταία λέξη σε αυτό το θέμα και θα πάρει την τελική απόφαση», δήλωσε μετά την ψηφοφορία ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. «Να μην αμφιβάλει κανείς ότι ο λαός μας θα πάρει την πιο δίκαιη απόφαση», πρόσθεσε.

Το σχέδιο εγκρίθηκε με 339 ψήφους υπέρ, 9 περισσότερες από την πλειοψηφία των 3/5 που απαιτείτο για να τεθεί η μεταρρύθμιση σε δημοψήφισμα.

Η συνταγματική αναθεώρηση προβλέπει μεταξύ άλλων τη μεταφορά στον πρόεδρο της χώρας εκτελεστικών εξουσιών που ανήκουν σήμερα στον πρωθυπουργό.

Η έγκριση του σχεδίου θεωρείτο δεδομένη έπειτα από την στήριξη που παρείχε στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) το εθνικιστικό MHP.

Η πλειοψηφία των βουλευτών υποστηρίζει ότι το σχέδιο προεδροποίησης του πολιτειακού συστήματος είναι απαραίτητο για την διασφάλιση της σταθερότητας της ηγεσίας του κράτους, ενώ η αντιπολίτευση καταγγέλλει από την πλευρά της αυταρχική εκτροπή του προέδρου Ερτνογάν.

Με βάση την συνταγματική αναθεώρηση ο Ερντογάν μπορεί θεωρητικά να παραμείνει στην εξουσία έως το 2029.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.