Για το πεντάστερο στις Φοινικούδες.

Την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένει ο Δήμος Λάρνακας για να επισημοποιήσει τη δεύτερη συμφωνία με Ρώσο επιχειρηματία για ανάπτυξη δημοτικής γης στις Φοινικούδες για σκοπούς μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα “Χαραυγή” τον περασμένο Μάρτιο, εκεί που φαινόταν ότι το έργο είχε ναυαγήσει οριστικά, ο Δήμος Λάρνακας ήρθε σε συμπληρωματική συμφωνία με τον κ. Νικολάι Ποταπένκο για πώληση του δημοτικού τεμαχίου δίπλα στο καφεστιατόριο Hobos. Επειδή πρόκειται για αποξένωση δημόσιας περιουσίας, η συμφωνία απαιτεί έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ενώπιον του οποίου βρίσκεται, όπως δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος Λάρνακας.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Βύρα, η νέα συμφωνία καθορίζει νέους όρους αποπληρωμής από τον επενδυτή για το δημοτικό τεμάχιο που αγόρασε και βρίσκεται στη Λεωφόρο Αθηνών. Με βάση την τροποποιητική σύμβαση, η εταιρεία Lanomex, ιδιοκτησίας του Ρώσου επιχειρηματία, έχει προθεσμία μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2019 για να εξοφλήσει το υπόλοιπο της αγοράς της δημοτικής γης, το οποίο ανέρχεται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ από το συνολικό αντίτιμο των 5 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση την αρχική συμφωνία δόθηκε προκαταβολή 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και το υπόλοιπο θα εξοφλείτο σε τρεις ετήσιες δόσεις, κάτι που δεν τηρήθηκε και ήταν η αιτία που οδήγησε σε σύγκρουση των δύο πλευρών που έφτασαν μέχρι τα δικαστήρια.

Όπως ανέφερε ο Ανδρέας Βύρας, αναμένεται ότι εντός των επόμενων εβδομάδων θα κατατεθούν τα τελικά σχέδια για έκδοση πολεοδομικής άδειας για ανέγερση ξενοδοχείου αλλά και υλοποίηση έργων κοινής ωφελείας συνολικού κόστους 1,2 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η «Χ», η συμπληρωματική συμφωνία προβλέπει επίσης ότι οι άδειες που θα εκδοθούν για τις αναπτύξεις θα είναι ανέκκλητες, ούτως ώστε ο Δήμος να διασφαλίσει ότι η δημόσια περιουσία θα χρησιμοποιηθεί για τους αρχικούς σκοπούς για τους οποίους πωλήθηκε. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Ποταπένκο συμφώνησε και την αγορά του δημοτικού τεμαχίου δίπλα στο Hobos (Λούνα Παρκ) ώστε να ενοποιήσει τα τεμάχια και να προχωρήσει με τα σχέδια, ωστόσο η συμφωνία πήρε άσχημη τροπή.

Ο Ρώσος είχε καταβάλει προκαταβολή 1,5 εκατομμυρίου ευρώ στο Δήμο Λάρνακας έναντι του τιμήματος των 5 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο, στη συνέχεια, ο Δήμος Λάρνακας αποφάσισε να τερματίσει τη συμφωνία καταλογίζοντας στον επιχειρηματία αθέτησή της, μετά την παρέλευση της ημερομηνίας καταβολής της πρώτης από τις τρεις ετήσιες δόσεις εξόφλησης του ποσού. Ο Ν. Ποταπένκο απάντησε με αγωγή ζητώντας πίσω την προκαταβολή και η διαφορά κατέληξε στα δικαστήρια με την επένδυση να μένει στα χαρτιά.

Τα αρχικά σχέδια του πρότζεκτ Larnaka Tower προέβλεπαν πεντάστερο ξενοδοχείο, διαμερίσματα, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες, καθώς και υπόγειο χώρο στάθμευσης χωρητικότητας 300 αυτοκινήτων σε μια επένδυση που υπολογίστηκε γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένης της αγοράς της γης.

Τα σχέδια απλώνονται στο δημοτικό τεμάχιο όπου βρισκόταν στο παρελθόν το δημοτικό μέγαρο εμβαδού 938 τ.μ., το οποίο ενοποιείται με τα όμορα τεμάχια που έχει ήδη αποκτήσει ο επιχειρηματίας, εμβαδού 4567 τ.μ., τα οποία περιλαμβάνουν το καφεστιατόριο Hobos, το χώρο στάθμευσης στο πίσω μέρος και τα καταστήματα μέχρι την οδό Ζήνωνος.

Τάσος Περδίος