«Πράσινο φως« για παγκύπριες εξετάσεις και από ανεξεταστέους – Πριμοδότηση για μαθητές Τυλληρίας

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα νόμο, που αφορά τον καθορισμό των ημερομηνιών του παγκυπρίων εξετάσεων του 2022, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να παρακαθίσουν σε αυτή και ανεξεταστέοι μαθητές. Παράλληλα, με το νόμο πριμοδοτούνται οι μαθητές του Πύργου Τυλληρίας για απόκτηση θέσης στα πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με την τροποποίηση που επέφερε στο νόμο η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, παραχωρείται σε όλους τους μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκειακού κύκλου το δικαίωμα συμμετοχής στις παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης, εφόσον δεν παραμένουν στάσιμοι λόγω του αριθμού των απουσιών τους.

Όσον αφορά τους ανεξεταστέους μαθητές, θα έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στις παγκύπριες εξετάσεις πρόσβασης και σε περίπτωση που επιτύχουν σε αυτές, πρέπει να εξασφαλίσουν και απολυτήριο, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν θέση σε δημόσιο ΑΑΕΙ σύμφωνα με τις διατάξεις της υφιστάμενης νομοθεσίας.

Παράλληλα προνοείται όπως περιληφθούν οι μαθητές της τελευταίας τάξης και οι απόφοιτοι του Γυμνασίου Λυκείου Κάτω Πύργου, οι οποίοι φοιτούσαν σ’ αυτό τουλάχιστον κατά το τελευταίο έτος φοίτησής τους στον λυκειακό κύκλο, στους δικαιούχους των υπεράριθμων θέσεων όπως αυτές καθορίζονται από την αρμόδια αρχή και κατανέμονται κατ’ έτος σε συγκεκριμένες σχολές/τμήματα.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης κάκισε την προχειρότητα του Υπουργείου Παιδείας στον χειρισμό του θέματος με αποτέλεσμα να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις τον Απρίλη ενώ η πολιτική απόφαση υπήρχε από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Χαιρέτισε τις τροποποιήσεις από την πλειοψηφία της Επιτροπής Παιδείας, ιδιαίτερα φέτος που όπως είπε ένας σημαντικός αριθμός μαθητών θα ήταν ανεξεταστέοι με βάση και τα αποτελέσματα των εξετάσεων τετραμήνων. Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά του Πύργου Τυλληρίας που πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις για φροντιστήρια και τόνισε την ανάγκη να στηριχθούν οι κάτοικοι για να μείνουν στην περιοχή.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημείωσε ότι και η ίδια έχει καταγωγή από τον Κάτω Πύργο και αναφέρθηκε στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά της περιοχής αλλά και τις μεγάλες προσπάθειές τους για μάθηση. Έκανε λόγο για πολύ καλή κίνηση εκ μέρους της Επιτροπής Παιδείας.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης συμφώνησε με το αποτέλεσμα που επέφερε η Επιτροπή Παιδείας στον νόμο και χαιρέτισε τη μοριοδότηση των παιδιών του Πύργου Τυλληρίας, που δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με άλλους μαθητές. Παράλληλα ζήτησε να γίνει διαπραγμάτευση με την Ελληνική Δημοκρατία ώστε να μην χάνονται θέσεις και να υπάρχει δεύτερη κατανομή σε περίπτωση που κάποια παιδιά δεν επιλέξουν τις θέσεις στην Ελλάδα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς ευχαρίστησε όλα τα μέλη της Επιτροπής για τη συμβολή τους στη νομοθεσία και ιδιαίτερα για το θέμα της Τυλληρίας. Είπε ότι η Επιτροπή Παιδείας θα μπορούσε να είναι παράδειγμα και για άλλες Επιτροπές.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι αυτό που ψηφίστηκε για την Τυλληρία ήταν αυτό που είχε κι ο ίδιος εισηγηθεί στην θυελλώδη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας σε αντίθεση με την άποψη του κοινοτάρχη της περιοχή που ήθελε άπαντες να εισέρχονται χωρίς εξετάσεις στο Πανεπιστημίο. Έκανε επίσης λόγο για ανάγκη κατάργησης των εξετάσεων τετραμήνων που δεν προσφέρουν τίποτα παρά ταλαιπωρία στους εμπλεκόμενους.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλας απέδωσε τα εύσημα στην Επιτροπή Παιδείας για τη δουλειά που έγινε. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν τον Πύργο Τυλληρίας είτε με στεγαστικά σχέδια είτε με αυτή που αφορά την πρόσβαση στα δημόσια Πανεπιστήμια.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι με το νόμο δίνεται το δικαίωμα μοριοδότησης των αποφοίτων της Τυλληρίας σε αυτή την ακριτική και περίκλειστη περιοχή που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, ενώ μετέπειτα θα προσπαθήσουν να δώσουν κι άλλα κίνητρα για να μείνει ο κόσμος στην περιοχή.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.