Πρατηριούχοι: Να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για το λαθρεμπόριο καυσίμων

Σε εντατικοποίηση των ελέγχων για το λαθρεμπόριο καυσίμων από τα κατεχόμενα καλεί ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων.

Συγκεκριμένα, σε σχετικές δηλώσεις του ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων, Σάββας Προκοπίου, επεσήμανε ότι επηρεάζονται κυρίως πρατηριούχοι της επαρχίας Λευκωσίας που βρίσκονται κοντά στα οδοφράγματα.

Όσον αφορά τη συνάντηση που έγινε προ λίγων εβδομάδων στο Υπουργείο Οικονομικών (10/11) για το θέμα, υπογράμμισε πως η συζήτηση ήταν θετική στο τέλος της ημέρας. «Πήραμε την υπόσχεση ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι και είδαμε αποτέλεσμα την επόμενη και τη μεθεπόμενη ημέρα, με το εμπορικό κομμάτι τουλάχιστον, όχι από το λαθρεμπόριο, μέσω των ταξιτζήδων», υπογράμμισε ο κ. Προκοπίου.

Αναφερόμενος στους οδηγούς ταξί απορρίπτει τα περί στοχοποίησής τους στη διάρκεια των ελέγχων όπως οι ίδιοι υποστήριξαν στη διάρκεια των διαμαρτυριών τους. «Για αυτόν το λόγο, το Τελωνείο πιστεύω ότι ξεκίνησε με τα δύο πρώτα σημεία που εντόπισαν να γίνεται λαθρεμπόριο και μπορεί τυχαία να έγινε ο έλεγχος πάνω σε οδηγούς ταξί, οι οποίοι ήταν οφθαλμοφανές ότι κάνουν αυτή την εμπορική δραστηριότητα και υπήρξε αυτή η αντίδραση.

Εγώ έτσι το βλέπω το θέμα, είμαι σίγουρος ότι δεν είναι μόνο για τους οδηγούς ταξί και για αυτό οι έλεγχοι πρέπει να εντατικοποιηθούν, για να σταματήσουν αυτές οι παρανομίες», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε σε πιθανές αποφάσεις που θα μπορούσαν να παρθούν για αυτό το σοβαρό ζήτημα, όπως πιο εντατικοί έλεγχοι από το Τμήμα Τελωνείων, αποτρεπτικές ποινές και έλεγχος της ποιότητας των καυσίμων.

«Είναι μια πολύ σοβαρή παράνομη δραστηριότητα, η οποία σίγουρα δεν αφορά μόνο τους πρατηριούχους, αλλά αφορά και το κράτος και εμείς σαν πρατηριούχοι και σαν Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων έχουμε την απαίτηση, το κράτος και οι αρμόδιοι φορείς -δηλαδή το Τμήμα Τελωνείων- να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και τους απαραίτητους ελέγχους για να τους σταματήσουν.

Είναι απαίτηση αυτό το πράγμα από εμάς, γιατί δεν νοείται να γνωρίζουν ότι υπάρχει και γίνεται αυτή η παράνομη δραστηριότητα με το λαθρεμπόριο καυσίμων και να μην μπορεί να κινητοποιηθεί ο σωστός κυβερνητικός μηχανισμός επί του θέματος και να το αναχαιτίζει», ανέφερε.

Σε σχέση με όσα λέχθηκαν στην πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου στη Βουλή, ο κ. Προκοπίου τόνισε πως διαπιστώθηκε να υπάρχει θέληση για εξάλειψη του προβλήματος και όπως είπε τους δόθηκε υπόσχεση από τους βουλευτές ότι θα επικοινωνήσουν με τα αρμόδια Υπουργεία και φορείς και θα επανέλθουν στην επόμενη συνεδρίαση για να δουν πώς προχωρούν.

«Θέλω να καλέσω τους συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τέτοιου είδους παρανομίες του λαθρεμπορίου, να τους καταγγέλλουν. Γιατί επηρεαζόμαστε όλοι από αυτή την παράνομη δραστηριότητα, αφού στο τέλος της ημέρας αποφέρει μείωση εσόδων του κράτους, με αποτέλεσμα το κράτος να βάζει επιπρόσθετους φόρους σε άλλους τομείς για κάλυψη των απωλειών.Άρα την πληρώνουμε εμείς όλοι οι νομοταγείς πολίτες», τόνισε.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο τώρα κινητοποιήθηκαν όλοι οι φορείς, ενώ το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια, ο κ. Προκοπίου ανέφερε πως όταν ξεκινά μια παρανομία και δεν την κόβουμε στη ρίζα της θα μεγαλώσει και θα εξαπλωθεί

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.