Πράξη ευθύνης ή ανευθυνότητας η (κατα)ψήφιση του προϋπολογισμού  

 Συνεντεύξεις στη Νίκη Κουλέρμου

 

Πράξη ευθύνης ή ανευθυνότητας η καταψήφιση του προϋπολογισμού; Ασφαλώς άλλη η απάντηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΑΚΕΛ και άλλη αυτή του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΔΗΣΥ. «Την αποκλειστική ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού τόσο για την καταψήφιση όσο και για την πολιτική απομόνωση στην οποία βρέθηκαν», τονίζει ο Γιώργος Λουκαΐδης εκ μέρους του ΑΚΕΛ και σημειώνει ότι οι κυβερνώντες δεν προχώρησαν ποτέ σε διάλογο ούτε ανέλαβαν πρωτοβουλίες συνεννόησης για να υπάρξει μια ελάχιστη ή ευρύτερη συναίνεση. Αντίθετα, ενεργούσαν με ετσιθελισμό, αυταρχισμό και αλαζονεία. Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ωστόσο, ο κ. Τορναρίτης μόνο στην κυβέρνηση δεν επιρρίπτει ευθύνη. Παραδέχεται ωστόσο ότι είναι ιστορική η καταψήφιση του προϋπολογισμού… Ενδιαφέρουσες οι απαντήσεις τους και για το τι πρέπει να αλλάξει για να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό και για τα μηνύματα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες από την τριήμερη συζήτηση.

 

Ερωτήσεις:

 

  1. Η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 είναι γεγονός. Ποιος φέρει την ευθύνη; Η εκτελεστική ή η νομοθετική εξουσία και γιατί;

 

  1. Πώς αντιλαμβάνεστε την προσπάθεια «συνεννόησης» που αναλαμβάνει ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ; Τι περιμένετε ν’ αλλάξει για να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό;

 

  1. Ποιο είναι το μήνυμα που πρέπει να πάρουν οι πολίτες από την τριήμερη συζήτηση του προϋπολογισμού;

 

 

Γιώργος Λουκαΐδης: Πιθανό σημείο αναφοράς για την αρχή του τέλους της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ η καταψήφιση του προϋπολογισμού

 

 

  1. Την αποκλειστική ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού τόσο για την καταψήφιση όσο και για την πολιτική απομόνωση στην οποία βρέθηκαν. Πρώτον, γιατί δεν προχώρησαν ποτέ σε διάλογο ούτε ανέλαβαν πρωτοβουλίες συνεννόησης για να υπάρξει μια ελάχιστη ή ευρύτερη συναίνεση. Αντίθετα, ενεργούσαν με ετσιθελισμό, αυταρχισμό και αλαζονεία. Απέναντι στις πολιτικές δυνάμεις, τους θεσμούς και την κοινωνία.

Προφανώς, οι κυβερνώντες έχουν παράξενη αντίληψη για τη Δημοκρατία. Επιδιώκουν όλοι να σιωπούν, να υποκλίνονται και να ψηφίζουν αυτό που οι ίδιοι θέλουν να επιβάλλουν. Ειδικότερα, για το ΑΚΕΛ, η καταψήφιση του προϋπολογισμού, όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πράξη ευθύνης και καθήκοντος απέναντι στο λαό μας που υποφέρει από τις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού. Δεύτερον, ενώ κυβέρνηση και Συναγερμός φοβέριζαν το λαό ότι έρχονται σεισμοί, λοιμοί, καταποντισμοί αν καταψηφιζόταν ο προϋπολογισμός, επέλεξαν τελικά την καταψήφιση αντί να παραδώσουν τους φακέλους για το πρόγραμμα πολιτογράφησης στην Ελεγκτική Υπηρεσία; Τόσο πολύ φοβούνται επιτέλους τον έλεγχο από πλευράς Ελεγκτικής Υπηρεσίας που έφτασαν στο σημείο να επιτρέψουν να επισυμβεί  η, κατ’ αυτούς, «συντέλεια του κόσμου»;

2. Θεωρώ ότι εκτός από ετεροχρονισμένη είναι και όψιμη, αλλά και μη ειλικρινής. Μάλλον ο κ. Νεοφύτου θα απευθυνθεί εκ νέου σ’ αυτούς που αποκάλυψε ότι εδώ και κάποιους μήνες παρασκηνιακά επιδίωξε τη συνεννόηση μαζί τους ώστε να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός. Την εφεδρεία του συστήματος και το ακροδεξιό δεκανίκι τους, τη Χρυσή Αυγή της Κύπρου, εκ του αποτελέσματος την έχουν στο τσεπάκι. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι τους έταξε κάτω από το τραπέζι ο Νίκος Αναστασιάδης, όταν τους συνάντησε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την περασμένη βδομάδα, καθιστώντας τους ακόμη μια φορά θεσμικούς συνομιλητές της κυβέρνησης. Μήπως την απαλλαγή τους από την προσαγωγή στη Δικαιοσύνη, όπως συνέβη και με τους νεοναζί της Ελλάδας που βρέθηκαν στη φυλακή ως εγκληματική οργάνωση;
Σε ό,τι αφορά το ΑΚΕΛ, θεωρούμε απίθανο η κυβέρνηση να έχει πρόθεση να διανύσει την τόσο μεγάλη απόσταση που χρειάζεται για να προσεγγίσει τη δική μας φιλοσοφία και αντίληψη στην οικονομία. Ανεξαρτήτως αυτής της εκτίμησης, εμείς όπως πάντοτε πράτταμε, δηλώσαμε την πλήρη ετοιμότητά μας για διάλογο.

3. Πρώτον, ότι οι κυβερνώντες έχουν θερίσει ό,τι έσπειραν.
Δεύτερον, ότι ο αυταρχισμός και η αλαζονεία αποδείχτηκε για ακόμη μια φορά ότι έχουν κοντά ποδάρια.
Τρίτον, ότι οι κυβερνώντες πρέπει να πάψουν να ακούνε μονάχα τους εαυτούς τους και να αφουγκραστούν επιτέλους την κραυγή αγωνίας και απόγνωσης από μεγάλα τμήματα του λαού μας.
Τέταρτον, για να πετύχουμε την Κύπρο που μας αξίζει, η οικονομία αλλά και ολόκληρη η χώρα πρέπει να αλλάξουν πορεία, αφού οι κυβερνώντες μάς οδήγησαν σε πολλαπλά αδιέξοδα και σ’ ένα πρωτοφανές πισωγύρισμα.
Πέμπτον, η καταψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί ένα ράπισμα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού και πιθανόν να αποδειχτεί το σημείο αναφοράς για την αρχή του τέλους της.

 

 

Νίκος Τορναρίτης: Οφείλουμε να σταματήσουμε τις ανέξοδες συγκρούσεις, να περιορίσουμε τις πελατειακές σχέσεις

 

  1. Το πρώτο που πρέπει να πούμε είναι πως από τη μέρα εγκαθίδρυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η πρώτη φορά ιστορικά που καταψηφίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός. Δεύτερον, ο κρατικός προϋπολογισμός καταψηφίστηκε σε συνθήκες μιας παγκόσμιας υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Το τρίτον που θα πω είναι ότι ο προϋπολογισμός που είχαμε ενώπιόν μας προς ψήφιση ήταν ο πιο γενναιόδωρος προϋπολογισμός που είχε κατατεθεί ποτέ στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας αλλά και του κοινωνικού κράτους.

Με ρωτάτε ποιος φέρει την ευθύνη, είμαι της άποψης πως αν ένα κόμμα διαφωνεί με την οικονομική φιλοσοφία του προϋπολογισμού και της κυβέρνησης και αν μέσα στις πρακτικές που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια είναι και αυτή της καταψήφισης του προϋπολογισμού, πρακτική που την επαναλαμβάνει και σήμερα, τότε κάποιος μπορεί να το δικαιολογήσει.

Αυτό που δεν μπορεί να δικαιολογήσει κάποιος είναι τη συμπεριφορά ενός άλλου κόμματος που προτάσσοντας ένα θέμα που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον προϋπολογισμό, οδήγησε αυτόν στην καταψήφιση με πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στο σημείωμα που ετοίμασε η Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και μας παρέδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Σε περίπτωση μη έγκρισης του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2021, θα προκληθεί μείζων πολιτειακή κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου και μάλιστα εν μέσω συνθηκών πανδημίας, το κράτος ουσιαστικά θα παραλύσει, καθ’ ήν στιγμή πέραν του δημοσίου τομέα θα επηρεασθεί άμεσα και ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, αλλά και άλλοι οργανισμοί δημοσίου δικαίου που λαμβάνουν κρατική χορηγία, όπως λ.χ. τα κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία δεν θα μπορούν να καλύψουν τους μισθούς και τις λειτουργικές τους δαπάνες».

Τα συμπεράσματα δικά σας…

 

  1. Οφείλουμε και πρέπει όλοι μας να συνεννοηθούμε και βεβαίως να καταλήξουμε στις ελάχιστες κοινές συνισταμένες για να ψηφίσουμε τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντιλαμβάνεστε πως η μη ψήφιση του προϋπολογισμού δεν θυματοποιεί τα κόμματα, θυματοποιεί τους πολίτες, τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους λήπτες βοηθημάτων. Επίσης, θυματοποιεί την ανάπτυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο επιθυμούμε να κάνουμε ένα διάλογο, με καλή πίστη, με τα κόμματα και να ακούσουμε τις έγνοιες και ανησυχίες τους, ούτως ώστε να οδηγήσουμε στη Βουλή έναν προϋπολογισμό ο οποίος θα τύχει υπερψήφισης.

 

 

  1. Το μήνυμα δεν πρέπει να το πάρουν οι πολίτες, αλλά εμείς πρέπει να λάβουμε τα μηνύματα των πολιτών. Εμείς οφείλουμε να ακούσουμε την κραυγή αγωνίας των πολιτών, πρέπει να σταματήσουμε εδώ και τώρα το λαϊκισμό. Οφείλουμε, να σταματήσουμε τις ανέξοδες συγκρούσεις, να περιορίσουμε τις πελατειακές σχέσεις. Πρέπει να χτυπήσουμε στη ρίζα της τη διαφθορά και τη διαπλοκή που τρώει τα σωθικά της κυπριακής Πολιτείας.

Θεωρώ ότι το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε τις επόμενες ημέρες στους πολίτες είναι ότι σε αυτόν τον τόπο είμαστε πολύ λίγοι για να έχουμε τόσες πολλές και μεγάλες διαφορές. Το μήνυμα πρέπει να είναι συνενωτικό, τουλάχιστον στον ελάχιστο παρονομαστή που θα βγάλει τον τόπο μας και το πολιτικό σύστημα από τα αδιέξοδα.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy