Predator: Βαριά η σκιά σε Κυβέρνηση/ΔΗΣΥ – Αποκαλυπτικό ελλαδικό δημοσίευμα

Εκτεθειμένους αφήνει κυβέρνηση και ΔΗΣΥ αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ελληνικού ιστότοπου INSIDER STORY στο θέμα των παρακολουθήσεων και το πως από την Κύπρο το σύστημα μεταφέρθηκε στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα οι γνωστοί Ελλαδίτες δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, με χθεσινό δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Predator: Ο «κατάσκοπος» που ήρθε από την Κύπρο», παραθέτουν στοιχεία για το πως το σύστημα παρακολουθήσεων πέρασε από την Κύπρο στην Ελλάδα. Επισημαίνεται πως η δικαιοσύνη στην χώρα μας δεν δίωξε τον Ντίλιαν επιτρέποντας έτσι τη μεταφορά του συστήματος παρακολουθήσεων στην Ελλάδα.

Στο ρεπορτάζ καταγράφεται το ιστορικό της επιχειρηματικής δραστηριότητας του Ταλ Ντίλιαν στην Κύπρο ο οποίος αξιοποίησε τις σχέσεις του Αβνι Σαχάκ με τον ΔΗΣΥ και έστησε το 2013 τη γνωστή επιχείρηση με το βαν παρακολουθήσεων, ενώ άρχισε και τη συνεργασία του με την αστυνομία.

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην χρηματοδότηση του ΔΗΣΥ από τον Άβνι Σαχάκ, ο οποίος ηγείτο θρησκευτικής αίρεσης η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Ισραήλ. Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ η ΚΥΠ είχε χρησιμοποιήσει το σύστημα παρακολούθησης κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Γκραν Μοντανά, γεγονός που προκάλεσε και την παραίτηση του τότε επικεφαλής της ΚΥΠ Ανδρέα Πενταρά, μετά τις έντονες αντιδράσεις της τότε επιτρόπου για εξωτερικές υποθέσεις της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η ΚΥΠ παρακολουθούσε τότε τόσο τον τεως ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, όσο και τον Εσπεν Μπαρθ Άιντα, αλλά και τον τότε επίτροπο στην ΕΕ Χρήστο Στυλιανίδη.

Όσον αφορά την αναστολή της ποινικής δίωξης του Ταλ Ντίλιαν το ρεπορτάζ καταγράφει την αποτυχία της δικαιοσύνης να τον διώξει, ενώ κατονομάζονται και δυο δικηγόροι οι οποίοι συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί του, βοηθώντας τον στο στήσιμο του συστήματος παρακολούθησης στην Ελλάδα.

Τα κύρια σημεία του δημοσιεύματος του insider story

[..]

Ο Ταλ Ντίλιαν, που στην ιστοσελίδα τουTal Dilian περιγράφεται ως «ειδικός συλλογής πληροφοριών, οικοδόμος κοινοτήτων και κατά συρροήν επιχειρηματίας» (σας θυμίζει κάτι;), ιδρύει τις πρώτες του εταιρείες στη Λεμεσό το 2013. Στην πόλη υπάρχουν πολλοί πλούσιοι Ρώσοι και Ουκρανοί που έχουν χάσει χρήματα στο τραπεζικό κραχ του 2013 και η απαραίτητη υποδομή για να στηθούν εταιρείες. Η πρώτη εταιρεία του Ντίλιαν λέγεται Aveledo Limited και ιδρύεται στις 23 Ιανουαρίου 2013 – είναι μία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με 1.000 ευρώ κεφάλαιο.

(…)

Προτού καν φτάσει ο Ντίλιαν στην Κύπρο, το νησί είχε «τραυματισθεί» το 2015 από μία υπόθεση που είχε συγκλονίσει την Κυπριακή Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ). Η υπηρεσία επιχειρούσε να εξασφαλίσει σύστημα νόμιμης συνακρόασης από την Hacking Team, μια ιταλική εταιρεία. Το συγκεκριμένο λογισμικό όμως θα είχε τη δυνατότητα να μολύνει τις εφαρμογές ενός κινητού και άρα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για την άρση του απορρήτου. Τελικά, όπως δημοσιεύσαμε στο inside story το διαχρονικό ενδιαφέρον των ελληνικών αρχών για λογισμικά κατασκοπίας, όταν αποκαλύφθηκε από τη διαρροή του υλικού των διαπραγματεύσεων στο Wikileaks το περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης, οδηγήθηκε σε παραίτηση ο ο προϊστάμενος της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) Ανδρέας Πενταράς.

(…)

Όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης πήγε στο ελβετικό Κραν Μοντανά στο τέλος του 2017, σε μια διαπραγμάτευση που λίγο έλειψε να φτάσει στη λύση του Κυπριακού, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας βεβαιώνουν ότι είχε πάρει μαζί του ένα τουλάχιστον κατασκοπευτικό «βαλιτσάκι», για να ενημερώνεται για τις κινήσεις των συνομιλητών του. Όμως τόσο ο επικεφαλής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού όσο και ο Κύπριος επίτροπος και σημερινός υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης διαμαρτυρήθηκαν στα πλαίσια εκείνης της διαπραγμάτευσης ότι συνομιλίες και ανταλλαγές γραπτών μηνυμάτων τους είχαν διαρρεύσει και ήταν γνωστά στην αντιπροσωπεία του Κύπριου προέδρου.

(…)

Το 2019 και ενώ ο Ντίλιαν έχει φέρει το «μαγικό του βαν» από το Ισραήλ, με το οποίο μπορεί να «διεισδύσει» σε έξυπνα κινητά τηλέφωνα, παρεξηγεί τη δυνατότητα του κυπριακού προσωπικού να αντέξει στην πίεση μιας μεγάλης δημοσιότητας είδησης και αποφασίζει να διαφημίσει τις δυνατότητές του να «κατασκοπεύει ηλεκτρονικά», σε ένα βίντεο του Forbes στο οποίο πρωταγωνιστεί ο ίδιος και ο μετέπειτα διευθυντής της Intellexa (διαδόχου της Whispear)στην Αθήνα. Η Κύπρος συγκλονίζεται από την αποκάλυψη του βαν και ο Ντίλιαν διακόπτει τις δραστηριότητές του στο νησί (αλλά όχι την εταιρική του παρουσία).

(…)

Η Κύπρος λοιπόν έγινε το πεδίο δοκιμών των προϊόντων του Ντίλιαν χάρη στις σχέσεις του Άβνι Σαχάκ με το κόμμα του ΔΗΣΥ. Εξάλλου ο Σαχάκ το 2013, σύμφωνα με πηγές από τον ΔΗΣΥ, είχε κάνει το τραπέζι στον Νίκο Αναστασιάδη μετά την εκλογή του, σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση και τις εταιρείες του Σαχάκ. Στο διάστημα 2016-2018 ο Ντίλιαν, σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στη δικαστική απόφαση της Κύπρου, πειραματιζόταν στην «αρπαγή» δεδομένων των κινητών μέσω των ασύρματων δικτύων, ενώ δεν είχε αγοράσει ακόμα τη βορειομακεδονική εταιρεία Cytrox, που του πρόσφερε και την πρόσβαση στο λογισμικό Predator (αυτό έγινε το 2019).

(…)

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου μιλώντας στο inside story αναφέρει ότι ο λόγος που οι ισραηλινές εταιρείες spyware ξεκινούν την ευρωπαϊκή «σταδιοδρομία» τους από την Κύπρο είναι διότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ρυθμιστικό πλαίσιο, ούτε για τους κατασκευαστές ούτε για τη χρήση των λογισμικών. «Γι’ αυτό έρχονται, επειδή δεν τους ελέγχει κανείς».

(…)

Πάντως ο δικηγόρος της Whispear και μετέπειτα της Intellexa Άντρος Πελεκάνος, υποστήριξε στο δικαστήριο που δίκασε την Whispear ότι οι πελάτες του κινήθηκαν στα πλαίσια των κυπριακών νόμων και χρησιμοποιούσαν μόνο συσκευές μελών του προσωπικού της εταιρείας για να τις μολύνουν με spyware, ενώ τα στοιχεία που βρέθηκαν στους servers της εταιρείας για τους παρακολουθούμενους δεν είχαν σβηστεί από αμέλεια. Η κυπριακή δικαιοσύνη θεώρησε ότι δεν έπρεπε να προχωρήσει σε κατηγορίες εναντίον προσώπων τις οποίες δύσκολα θα μπορούσε να αποδείξει, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζεται επισήμως. Η πραγματικότητα βέβαια είναι πιο πολύπλοκη.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.