Πρεμιέρα με τα σκάνδαλα στον Συνεργατισμό και το χαλλούμι

Στα μεγάλα σκάνδαλα της κατάρρευσης του Συνεργατισμού και της απώλειας του εμπορικού σήματος του χαλλουμιού, αλλά και στην κοινωνικοοικονομική πολιτική της κυβέρνησης που οδηγεί σε εργαζόμενους-φτωχούς και άστεγους, αναφέρθηκαν χθες οι αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων στην πρεμιέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2019.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού παρέθεσε μία σειρά από σκάνδαλα τα οποία σημάδεψαν τη διακυβέρνηση Ανασταδιάδη – Συνεργαγερμού, όπως η διάλυση του Συνεργατισμού, ο χειρισμός του φακέλου του χαλλουμιού, η ιδιωτικοποίηση των εργασιών στο λιμάνι της Λεμεσού που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των εσόδων του Κράτους, ο διορισμός του Ρίκκου Ερωτοκρίτου στη θέση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, οι εκροές καταθέσεων πριν το κούρεμα από το οικογενειακό περιβάλλον του Προέδρου, το οικόπεδο-φιλέτο με ευνοϊκότατους όρους στην οικογένεια του Προέδρου από τον Αρχιεπίσκοπο, οι οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων και της πώλησης διαβατηρίων με σκανδαλώδη τρόπο, τα σχέδια για επενδύσεις στη γενέτειρα του Προέδρου και μάλιστα σε τεμάχια που συμπτωματικά ανήκουν στην οικογένεια του Προέδρου, η υπόθεση με το συμβόλαιο της Διοικήτριας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, οι διαρροές στις εξετάσεις διορισίμων, η αναξιοκρατία και το βόλεμα ημετέρων από τις αντιπροσωπείες της Κύπρου στις Βρυξέλλες μέχρι τον Συνεργατισμό, οι πολεοδομικές παρεκκλίσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες, η διαρροή εμπιστευτικών εγγράφων από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε λειτουργούς των ΜΜΕ, τα λάθη στα συμβόλαια της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού που μας κοστίζουν εκατομμύρια ευρώ, οι προαγωγές σε αστυνομικούς που εκκρεμούν εναντίον τους πειθαρχικές και ποινικές έρευνες, το σκάνδαλο στο οποίο η Αστυνομία ενημέρωσε ύποπτους ότι τους αναζητεί η Interpol, οι αυτοκτονίες και οι βιασμοί στις φυλακές.

«Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Κυπριανού. Επίσης, αναφερόμενος στο Σχέδιο Εστία υπέδειξε ότι επιδοτεί τις τράπεζες και μέρος των στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ από την άλλη αφήνει εκτός δανειολήπτες που το έχουν ανάγκη. Ακόμη, κατήγγειλε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης οδηγούν στη φτωχοποίηση των εργαζομένων και τη διεύρυνση της ανισότητας, προσθέτοντας ότι ο Προϋπολογισμός του 2019 είναι «δίχως όραμα και χωρίς προοπτική για τη χώρα».

Στα σκάνδαλα του Συνεργατισμού και του φακέλου του χαλλουμιού αναφέρθηκαν και οι υπόλοιπο αρχηγοί και εκπρόσωποι των κομμάτων, επισημαίνοντας τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν.

Από την άλλη πλευρά ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρθηκε στις αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και τα δημοσιονομικά πλεονάσματα. Επίσης για άλλη μία φορά έμπλεξε το εγκώμιο του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος ανακοίνωσε νωρίτερα ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019.

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού θα συνεχιστεί σήμερα με ομιλίες από τους βουλευτές, ενώ αύριο Παρασκευή θα τεθεί προς ψήφιση. Εν τω μεταξύ βρίσκονται σε εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων όσον αφορά τις τροπολογίες οι οποίες θα κατατεθούν.

 

 

Διαβάστε το κύριο θέμα της εφημερίδας αλλά και όλα τα θέματα στη ζώνη συνδρομητών. Μπορείτε να βρείτε παλαιότερες εκδόσεις στο αρχείο της εφημερίδας.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.