Πρεμιέρα Πετρίδη με ιδιωτικοποίηση της CYTA – Ζήτησε την πρόσληψη νέων συμβούλωνΖήτησε την πρόσληψη νέων συμβούλων, αλλά η Βουλή έκοψε το κονδύλι

 

Με κόντρα για την ιδιωτικοποίηση της CYTA σημαδεύτηκε η πρώτη παρουσία του νέου Υπουργού Οικονομικών Κωνσταντίνου Πετρίδη στη Βουλή.

Ο Υπουργός Οικονομικών –με την ευκαιρία της παρουσίασης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2020 ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής– επανέφερε το θέμα της ιδιωτικοποίησης της CYTA. Μάλιστα έθεσε το θέμα στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης, καλώντας τη Βουλή να επανεξετάσει την πρόταση για προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή «προτού να είναι πολύ αργά», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο εισέπραξε αποστομωτική απάντηση, αφού μερικά λεπτά αργότερα κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού της CYTA, η Ολομέλεια της Βουλής έκοψε κονδύλι ύψους 500 χιλ. ευρώ το οποίο προοριζόταν για την πρόσληψη νέων συμβούλων για την προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή.

Η αποκοπή του κονδυλίου έγινε με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, μετά από εισήγηση του ΑΚΕΛ και παρά τη διαφωνία του κυβερνώντος ΔΗΣΥ.

Σημειώνεται ότι η Κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει στον προϋπολογισμό της CYTA πρόνοια η οποία έδινε εντολή στο ΔΣ του Οργανισμού «να διερευνήσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές για τη μετοχοποίηση/δημιουργία θυγατρικής εταιρείας ιδιωτικού δικαίου/μερική αποκρατικοποίηση της CYTA, μέσω της προσέλκυσης και επιλογής κατάλληλου στρατηγικού συνεργάτη/επενδυτή, ο οποίος θα είναι σε θέση να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τη CYTA, αναπτύσσοντας και μετεξελίσσοντάς την σε πιο ευέλικτη και ανταγωνιστική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία». Ωστόσο με τη διαγραφή της πρόνοιας των 500 χιλ. ευρώ για την πρόσληψη νέων συμβούλων για την προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη-επενδυτή, διαγράφεται αυτόματα και η πιο πάνω πρόνοια.

Σε παρέμβασή του πριν τη ψήφιση του Προϋπολογισμού της CYTA ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, επεσήμανε ότι το 2018 ο Οργανισμός παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 60,6 εκατ. ευρώ, ενώ το 2019 αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τον προϋπολογιζόμενο στόχο. Υπενθύμισε επίσης ότι η CYTA έδωσε διαχρονικά στο κράτος μέρισμα ύψους 815 εκατ. ευρώ, αλλά και ότι ανέλαβε το δύσκολο έργο της ψηφιακής αναβάθμισης της χώρας προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας. Παρά ταύτα, πρόσθεσε, η Κυβέρνηση επιμένει στην ιδιωτικοποίησή της.

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι πλήρωσαν ήδη 2,3 εκατ. ευρώ σε μελέτες τις οποίες πραγματοποίησε Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, μετά από εντολή της Κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, στο κονδύλι των 500 χιλ. ευρώ για την πρόσληψη νέων συμβούλων «δεν περιλαμβάνεται η υλοποίηση της όποιας επιλογής τυχόν προκριθεί (από τους συμβούλους), μια και σε τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί σημαντικό πρόσθετο κονδύλι σε εύθετο χρόνο».

Ο προϋπολογισμός της CYTA, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Βουλή, προβλέπει έσοδα ύψους 349.140.000 ευρώ και δαπάνες 420.137.920 ευρώ. Σημειώνεται ωστόσο ότι το έλλειμμα δεν αφορά κερδοζημίες, αφού ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2020 είναι πλεονασματικός από πλευράς κερδοφορίας. Το έλλειμμα προκύπτει επειδή στον τεχνικό όρο «δαπάνες», το ΥΠΟΙΚ πρόσθεσε τις κεφαλαιουχικές δαπάνες με μεσοπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι οποίες κανονικά αποσβένονται σε βάθος χρόνου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου