Πρεμιέρα την ερχόμενη Δευτέρα για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Η πλατφόρμα ανεβαίνει στο διαδίκτυο και ξεκινούν οι καταχωρίσειςΠρεμιέρα κάνει την ερχόμενη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου η πλατφόρμα για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, η οποία αναμένεται να ανέβει στο διαδίκτυο και να ξεκινήσει η διαδικασία της καταχώρισης ακινήτων από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων. Η λειτουργία της πλατφόρμας βασίζεται στο διάταγμα το οποίo εξέδωσε πρόσφατα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, το οποίο επιτρέπει τη διενέργεια πλειστηριασμών και μέσω ηλεκτρονικού συστήματος του Συνδέσμου Τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων έχουν ετοιμάσει ήδη λίστες με ακίνητα, τα οποία θα ξεκινήσουν να καταχωρούνται στην ιστοσελίδα από τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου. Τα πρώτα ακίνητα τα οποία θα τεθούν προς πώληση είναι οικόπεδα και χωράφια, αλλά σύντομα θα ξεκινήσουν να καταχωρούνται και εμπορικά ακίνητα καθώς επίσης κατοικίες και διαμερίσματα. Σημειώνεται επίσης ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τα ακίνητα είναι χωρισμένα στις εξής δώδεκα μεγάλες κατηγορίες: «Κατοικία», «Επαγγελματικός Χώρος», «Κατάστημα», «Γραφείο», «Θέση Στάθμευσης (parking)», «Αποθήκη», «Βιομηχανικός-Βιοτεχνικός Χώρος», «Οικόπεδο», «Οικόπεδο με κτίσμα», «Αγροτεμάχιο», «Αγροτεμάχιο με κτίσμα» και «Ξενοδοχειακή Μονάδα».

Προσδοκούν σε αύξηση των πωλήσεων πέραν του 60%

Οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων προσδοκούν ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα αυξήσουν τις πωλήσεις ακινήτων σε ποσοστό πέραν του 60%. Σημειώνεται ότι σήμερα το ποσοστό των ακινήτων που αλλάζουν χέρια στους πλειστηριασμούς είναι 22% περίπου. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας, τα περισσότερα ακίνητα αγοράζονται από τις ίδιες τις τράπεζες, μετά την αποτυχία του πρώτου πλειστηριασμού.

Καθημερινοί πλειστηριασμοί

Οι πλειστηριασμοί θα είναι καθημερινοί και θα διαρκούν δύο ώρες (10:00 – 12:00), με εξαίρεση τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες (16 στο σύνολο). Κατά τη διάρκεια του πλειστηριασμού θα φαίνονται στην πλατφόρμα οι προσφορές και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ποντάρουν ποσό μεγαλύτερο κατά τουλάχιστον ένα ευρώ από την τελευταία προσφορά. Σε περίπτωση που υποβληθεί προσφορά το τελευταίο λεπτό, θα δίνεται παράταση πέντε λεπτών. Εάν επαναληφθεί το ίδιο φαινόμενο θα δίνεται νέα παράταση και αυτό θα μπορεί να συνεχιστεί μέχρι μία ώρα. Ακολούθως θα δίνεται η ευχέρεια σε προσφοροδότες με «προνομιακό καθεστώς» να υποβάλουν προσφορά ίση ή μεγαλύτερη από την υψηλότερη που υποβλήθηκε. Αν δεν το πράξουν, το ακίνητο θα καταχωρείται στον υψηλότερο προσφοροδότη, ο οποίος θα καλείται να πληρώσει το υπόλοιπο ποσό εντός 20 ημερών προκειμένου να πάρει τον τίτλο ιδιοκτησίας. Σε αντίθετη περίπτωση η διαδικασία θα ακυρώνεται και η εγγύηση θα κατακρατείται.

Η πλατφόρμα

Η ηλεκτρονική διεύθυνση της πλατφόρμας είναι www.eauction-cy.com και είναι πανομοιότυπη με την ιστοσελίδα η οποία λειτουργεί σήμερα στην Ελλάδα (www.eauction.gr). Η διαχείριση της πλατφόρμας θα γίνεται από την εταιρεία ACB E-Auctions Ltd, η οποία ανήκει εξ ολοκλήρου στον Σύνδεσμο Τραπεζών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου