Πρεσβεία Παλαιστίνης για συνέντευξη Ανόλικ στον Άστρα: Στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σχοινί

Η Πρεσβεία του Κράτους της Παλαιστίνης στην Κύπρο με παρέμβαση της τοποθετείται σχετικά με την εξωτερική πολιτική του Ισραήλ και την πρόσφατη συνέντευξη του Ισραηλινού Πρέσβη στην Κύπρο στο ραδιόφωνο «Άστρα», την Πέμπτη 27.10.2022 (διαβάστε ΕΔΩ).

Αναλυτικά: 

Αρχικά, ακούγοντας κάποιος τις δηλώσεις του Ισραηλινού Πρέσβη, προς στιγμήν σκέφτεται πως αυτός ο Πρέσβης εκπροσωπεί κάποιο άλλο κράτος που δεν διαπράττει πολέμους,  εγκλήματα πολέμου, δεν κατέχει παράνομα εδάφη άλλων χωρών, δεν ασκεί Απαρτχάιντ. Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια του κατοχικού Κράτους του Ισραήλ να παρουσιαστεί σαν τη δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, καταλήγει να είναι μια προσπάθεια για να παραμυθιάσει τις γειτονικές χώρες πως με τις δυνατότητες που έχει μπορεί να προσφέρει σταθερότητα, οικονομική ευημερία και ανάπτυξη. Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, μήπως ταιριάζει στο παράδειγμα του Ισραήλ, η παροιμία «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος»; Δηλαδή πως μπορεί μια χώρα όπως το Ισραήλ που καθημερινά αντιμετωπίζει τους Παλαιστίνιους με βαρβαρότητα, τους εκτελεί εν ψυχρώ, οδηγεί τον λαό μας στην εθνοκάθαρση να προσφέρει όλα τα παραπάνω;

Για να είμαστε ξεκάθαροι, είναι άκρως προκλητικό να «προσφέρει τις υπηρεσίες» της για την επίλυση των διαφορών τρίτων χωρών, αυτή η χώρα που η κατοχή της επεκτείνεται σε ξηρά και θάλασσα όλων των χωρών που συνορεύει, Παλαιστίνη, Αίγυπτο, Ιορδανία, Συρία, Λίβανο. Εξάλλου, στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σχοινί. Προτείνουμε να σκύψει το Ισραήλ πάνω από τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το ίδιο στη Μέση Ανατολή, να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να σταματήσει τους «πολέμους» που δημιουργεί με τις άλλες χώρες.

Αναφερόμενοι στα εγκλήματα πολέμου, αξίζει να σημειωθεί πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεκάδες ψηφίσματα στα οποία κατηγορούν το Ισραήλ για τα εγκλήματα που διαπράττει εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και όχι μόνο. Λίγα μόνο παραδείγματα είναι οι παράνομοι εποικισμοί σε Παλαιστινιακά εδάφη, οι βαρβαρότητες που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι καθημερινά στα κατεχόμενα εδάφη τους και η απαγόρευση της επιστροφής των προσφύγων στον τόπο τους, ο αποκλεισμός της Γάζας, οι συνεχείς σφαγές του Παλαιστινιακού λαού, η καταπάτηση δεκάδων ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η βεβήλωση των ιερών τόπων λατρείας, όπως το Al Aqsa Mosque στην πρωτεύουσά μας, την Ιερουσαλήμ και πολλά άλλα.

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, υπάρχουν δύο πλευρές: η δύναμη κατοχής που είναι το Ισραήλ και τα κατεχόμενα εδάφη της Παλαιστίνης. Αυτό που ζητάμε εμείς, οι Παλαιστίνιοι, είναι η άμεση εφαρμογή των ψηφισμάτων 242 και 338 των Ηνωμένων Εθνών και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 (που αναλογεί μόνο στο ¼ της ιστορικής Παλαιστίνης) με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιστροφή των προσφύγων στην πατρίδα και τα σπίτια τους.

Όσο για τα καθημερινά γεγονότα στην Παλαιστίνη που κοστίζουν τις ζωές των παιδιών μας, των εφήβων μας, των νέων μας, ας μην ξεχνάμε πως αυτές οι εκτελέσεις διαδραματίζονται σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, σε περιοχές της Ζώνης Α, όπου σύμφωνα με τη Συμφωνία του Όσλο, δεν επιτρέπεται να μπει κανένας Ισραηλινός, ούτε στρατιώτης, ούτε έποικος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όπου υπάρχει κατοχή, πάντα θα υπάρχει και αντίσταση. Κάθε λαός υπό συνθήκες κατοχής, σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα, έχει το δικαίωμα να αμύνεται με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει και να υπερασπίζεται τον εαυτό του, τις περιουσίες του, τις οικογένειές του, τη γη του.

Αυτό κάνουμε εμείς, οι Παλαιστίνιοι, και δε θα σταματήσουμε μέχρι να φύγει ο τελευταίος Ισραηλινός στρατιώτης από τα κατεχόμενα εδάφη μας και ο τελευταίος Ισραηλινός έποικος από τα σπίτια μας».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.