Πρέσβεις χωρών του ΣΑ του ΟΗΕ: Αναφέρθηκαν στη «στάση αρχών» για το Κυπριακό

“Τη στάση αρχών” που τηρούν οι χώρες τους στο Κυπριακό τόνισαν οι Πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αφορμή την συμπλήρωση 48 χρόνων από την τουρκική εισβολή.

Μια επανενωμένη Κύπρος προσφέρει το καλύτερο μέλλον για όλους τους Κυπρίους, σύμφωνα με τους πρέσβεις του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας. Τόνισαν δε ότι η διαίρεση δεν είναι επιλογή, και εξέφρασαν στήριξη στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Πρέσβης της Ρωσίας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η στάση της χώρας του στο Κυπριακό στηρίζεται πάνω στις ίδιες αρχές, όπως και  πριν από 50 σχεδόν χρόνια, ότι δηλαδή οι προσπάθειες για έξωθεν επιβολής προς τους Κυπρίους έτοιμων λύσεων του κυπριακού προβλήματος είναι καταστρεπτικές για τον ίδιο τον κυπριακό λαό. Ο Κινέζος Πρέσβης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες προτρέποντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμορφωθούν με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ότι οι δύο κοινότητες πρέπει να επικεντρωθούν στο διάλογο και τη διαβούλευση.

Η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, σε δήλωσή της στο ΚΥΠΕ είπε ότι το «ΗΒ παραμένει αποφασιστικά προσηλωμένο στον στόχο μιας ενωμένης Κύπρου, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μπορούν να ζουν μαζί σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας».

Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «στηρίζει μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού, βασισμένο στην διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

 Στην ομιλία της στην δεξίωση για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ την περασμένη βδομάδα, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ Τζούντιθ Γκάρπερ εξέφρασε την ευχή όπως «οι προσπάθειές σας ωφελήσουν σύντομα μια ενωμένη Κύπρο»

Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες των ηγετών της ε/κ και της τ/κ κοινότητας, με τη διευκόλυνση των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης η οποία θα επανενώνει το νησί σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία».

Η κ. Γκάρπερ είπε ότι η χώρα της επαινεί τις πρόσφατες προσπάθειες για την επίτευξη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη βελτίωση της ζωής των Κυπρίων σε όλο το νησί, προσθέτοντας ότι «ευελπιστούμε ότι αυτά θα αποφέρουν καρπούς και θα φέρουν πιο κοντά όλους τους Κυπρίους».

Πιστεύουμε ακράδαντα, είπε, ότι ένα «επανενωμένο νησί προσφέρει ένα καλύτερο και ισχυρότερο μέλλον για όλους τους Κυπρίους».

Η Γαλλία είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε βήμα προς την κατεύθυνση μιας επανενωμένης Κύπρου, δήλωσε η Πρώτη Σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας Βιρζινί Κορτβάλ κατά τον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης στην κατοικία της Γαλλίδας Πρέσβειρας στη Λευκωσία την Πέμπτη.

Μιλώντας εκ μέρους της Πρέσβειρας της Γαλλίας Σαλίνα Γρενέ-Καταλανό, η οποία δεν μπόρεσε να παραστεί στην τελετή λόγω κορωνοϊού, η κ. Κορτβάλ είπε ότι η τραγωδία στην Ουκρανία δείχνει ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για την αναζήτηση μιας διαρκούς και βιώσιμης ειρήνης στην Κύπρο, αφού οι παγωμένες συγκρούσεις παραμένουν πληγές που πρέπει να επουλωθούν.

«Το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι ουσιαστικά στάτους κβο. Η κατάσταση αλλάζει, και όχι απαραίτητα προς το καλύτερο: από την αμφισβήτηση των διεθνών κανόνων στα Βαρώσια μέχρι τις διαφαινόμενες απειλές στην κυπριακή οικονομική αποκλειστική ζώνη, από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τα περιορισμένα δικαιώματα που βιώνουν οι Τουρκοκύπριοι μέχρι τα υψηλά ποσοστά μετανάστευσης που καταγράφονται μέσω της πράσινης γραμμής», συνέχισε, προσθέτοντας ότι κανένας στόχος δεν είναι ανέφικτος εφόσον υπάρχει βούληση και εμπιστοσύνη και η Γαλλία είναι έτοιμη να υποστηρίξει κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, όπως τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

«Η διαίρεση δεν αποτελεί επιλογή και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μια επανενωμένη, ομοσπονδιακή και ευρωπαϊκή Κύπρος, δηλαδή μια λύση εντός των παραμέτρων του ΟΗΕ, είναι ακόμη εφικτή. Εκτιμούμε τις άοκνες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών προς αυτή την κατεύθυνση», υπογράμμισε.

Η στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό στηρίζεται πάνω στις ίδιες αρχές, όπως και  πριν από 50 σχεδόν χρόνια, ότι δηλαδή οι προσπάθειες για έξωθεν επιβολής προς τους Κυπρίους έτοιμων λύσεων του κυπριακού προβλήματος είναι καταστρεπτικές για τον ίδιο τον κυπριακό λαό.

Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ για την μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο Πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Στανισλάβ Οσάτσι, προσθέτοντας ότι η Σοβιετική ΄Ενωση και στη συνέχεια η Ρωσική Ομοσπονδία είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην υπόθεση της διατήρησης της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη δήλωσή του ο Ρώσος Πρέσβης σημειώνει ότι «φέρνοντας στη μνήμη τα τραγικά για τον κυπριακό λαό γεγονότα του θέρους του 1974, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η χώρα μας, εκείνη την εποχή η Σοβιετική Ένωση, πολύ πριν από την τουρκική εισβολή σταθερά και με συνέπεια έπαιρνε θέση εναντίον οποιασδήποτε ξένης επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της νήσου και υπέρ της διατήρησης της εδαφικής της ακεραιότητας».

Όπως αναφέρει, κατά την περίοδο της κρίσης του 1963 – 1964, συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο του 1964 ο τότε Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουτσόφ με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ι. Ινονού,  προειδοποιούσε επίμονα την τουρκική πλευρά να αποφύγει οποιανδήποτε απόπειρα στρατιωτικής επέμβασης κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα, με τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρου της Κύπρου Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ο Νικήτα Χρουτσόφ του ευχήθηκε πλήρη νίκη στον αγώνα για τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της χώρας.

Σε εκείνα τα δύσκολα για την Κύπρο χρόνια, σημειώνει ο Ρώσος Πρέσβης, η Σοβιετική ΄Ενωση δεν περιορίστηκε μόνο σε λόγια, αλλά και στην πράξη έτεινε χέρι βοήθειας προς τον φίλο κυπριακό λαό και προσθέτει ότι τον Οκτώβριο του 1964 είχε υπογραφεί συμβόλαιο για εφοδιασμό της Κύπρου με τον πιο σύγχρονο για εκείνη την εποχή στρατιωτικό οπλισμό, με φάρμακα και πετρελαιοειδή.

«Πρέπει να σημειωθεί ότι το μισό ποσό της αξίας που προέβλεπε το συμβόλαιο αποτέλεσε δωρεάν βοήθεια της Σοβιετικής Κυβέρνησης προς την Κύπρο, ενώ το υπόλοιπο μισό θα αποπληρωνόταν με δάνειο που παραχωρήθηκε στην Κύπρο με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο», προσθέτει.

Ο Ρώσος Πρέσβης συνεχίζει λέγοντας ότι «επιστρέφοντας στα γεγονότα του 1974, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η ΕΣΣΔ, χωρίς ταλαντεύσεις καταδίκασε αρχικά τους πραξικοπηματίες, και στη συνέχεια την τουρκική κατοχή εδάφους της νήσου».

Σημειώνει ακόμη ότι δύο μέρες μετά το αντισυνταγματικό πραξικόπημα, στις 17 Ιουλίου, στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Μόσχα εκφράστηκε κατηγορηματικά εναντίον της ανατροπής της νόμιμης Κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου.

Υπενθυμίζει ότι με επίσημη Ανακοίνωσή της, η Σοβιετική Κυβέρνηση δήλωσε ότι «το κυρίαρχο πολιτειακό καθεστώς και η εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου μετατρέπονται σε αντικείμενο ενός κυνικού παζαρέματος πίσω από τις πλάτες του Κυπριακού Λαού και κατά των ζωτικών του συμφερόντων».

«Η Σοβιετική ΄Ενωση εκφράστηκε τότε αποφασιστικά ενάντια στην ιδέα της «ομοσπονδίας» στο νησί, θέση στην οποία επέμενε η Τουρκία. Επίσης, τήρησε μια σταθερή στάση όσον αφορά την κατάσταση στο θέμα του καθεστώτος των Βαρωσίων» σημειώνει στο ΚΥΠΕ ο Ρώσος Πρέσβης .

Παράλληλα, τονίζει ότι «στις 23 Αυγούστου 1974 η ΕΣΣΔ εξέφρασε την πρωτοβουλία της για τη σύγκληση, μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ, μιας Διεθνούς Διάσκεψης με σκοπό τη διασφάλιση αποτελεσματικών διεθνών εγγυήσεων της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ιδέα αυτή εξακολουθεί να παραμένει επίκαιρη ακόμη και σήμερα».

Καταλήγοντας,  υπογραμμίζει ότι «η παρούσα στάση της χώρας μας στηρίζεται πάνω στις ίδιες αρχές, όπως και  πριν από 50 σχεδόν χρόνια : οι προσπάθειες για έξωθεν επιβολής προς τους Κυπρίους έτοιμων λύσεων του κυπριακού προβλήματος είναι καταστρεπτικές για τον ίδιο τον κυπριακό λαό. Είναι φανερό ότι η Σοβιετική Ενωση και στη συνέχεια η Ρωσική Ομοσπονδία είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην υπόθεση της διατήρησης της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο Πρέσβης της Κίνας Liu Yantao δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η Κίνα παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι «στηρίζουμε πάντα με συνέπεια μια αντικειμενική και δίκαιη θέση και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κύπρου για τη διασφάλιση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου  Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η Κίνα θα διαδραματίσει όπως πάντα έναν εποικοδομητικό ρόλο στη διευκόλυνση μιας συνολικής, δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού με βάση τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της «Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Τονίζοντας ότι οι ηγέτες της Κίνας και της Κύπρου έχουν διατηρήσει τακτική επικοινωνία για το Κυπριακό, ο Κινέζος Πρέσβης σημείωσε ότι η χώρα του «αναγνωρίζει τις θετικές προσπάθειες που καταβάλλει η ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κύπρο και τη διευκόλυνση της πολιτικής διαδικασίας».

“Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά την ανανέωση της εντολής της UNFICYP. Η Κίνα στέλνει ειρηνευτικούς αστυνομικούς στην UNPOL από το 2015 και έκανε δωρεές στην Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στην Κύπρο το 2019 και το 2022. Η Κίνα είναι έτοιμη να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην οργάνωση πολιτιστικών και διαπροσωπικών ανταλλαγών μεταξύ της των δύο κοινοτήτων προκειμένου οι δύο πλευρές να τονώσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη”.

Ο Πρέσβης Liu Yantao είπε στο ΚΥΠΕ ότι το Κυπριακό είναι σαν ένας καθρέφτης που αντανακλά το παρελθόν και το παρόν και φωτίζει το δρόμο για το μέλλον.

«Σήμερα, ενόψει των μεγάλων αλλαγών στο γεωπολιτικό τοπίο και μιας παγκόσμιας πανδημίας που δεν έχει υπάρξει εδώ και έναν αιώνα, καθώς και των  διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων στην ασφάλεια, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν μια περισσότερο από ποτέ επείγουσα ανάγκη να διαφυλάξουν την ειρήνη και τη σταθερότητα και να βρουν τρόπους για την επίλυση προβλημάτων».

Εξέφρασε τη θέση ότι «η διεθνής κοινότητα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες προτρέποντας τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμορφωθούν με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ”.

Πρέπει οι δύο κοινότητες, πρόσθεσε, να επικεντρωθούν στο διάλογο και τη διαβούλευση, να προωθήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη μέσω του διαλόγου και τη συμφιλίωση μέσω της συνεργασίας, ώστε να επιλυθούν πραγματικά οι διαφορές και να αναζητηθεί το μεγαλύτερο δυνατόν κοινό έδαφος που ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του κυπριακού λαού.

Αυτό, κατέληξε, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη διεθνή κοινότητα στη διευκόλυνση της διευθέτησης του Κυπριακού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy