Πρώην υπάλληλος αναζητεί το «δίκιο» του, διαψεύδει τις καταγγελίες του η Πρέσβης στη Δανία

Παράνομη απόλυσή του, μη καταβολή αποζημίωσης και προσβλητική συμπεριφορά από την προϊστάμενή του καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της Πρεσβείας της Κύπρου στη Δανία, κάτι που διαψεύδει η επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής στην Κοπεγχάγη. Ο Χριστόδουλος Χαμπή μιλώντας στη «Χ» καταγγέλλει τα εν λόγω περιστατικά, δηλώνοντας ότι στόχος του είναι να πάρει τα δικαιώματά του, αλλά και να γίνει γνωστή η κατάσταση στην Πρεσβεία στην Κοπεγχάγη, που, όπως υποστηρίζει, αγγίζει όλο το προσωπικό και δεν είναι αποκλειστικά προσωπικό του ζήτημα.

Ο κ. Χαμπή καλεί μάλιστα το Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία να ψάξει το γιατί μέσα σε ένα χρόνο από το διορισμό της Πρέσβη Mαρίας Παπακυριακού, «έχουν φύγει όλοι οι υπάλληλοι της Πρεσβείας», όπως υποστηρίζει. Oπως αναφέρει, η Πρέσβης ανέλαβε καθήκοντα την 1/8/2014 και μέχρι τον Οκτώβρη του 2015 δεν είχε μείνει παλιός υπάλληλος στην Πρεσβεία, πέραν του ιδίου που ήταν με αναρρωτική άδεια και απολύθηκε με την επιστροφή του τον Γενάρη του 2016.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Χαμπής, όλο το παλιό και έκτακτο προσωπικό (12 άτομα) από ιδιαιτέρες μέχρι οδηγούς, καθαριστές και κηπουρούς, «αναγκάστηκαν να παραιτηθούν» λόγω της «αφόρητης κατάστασης που δημιουργούσε η συμπεριφορά» της προϊσταμένης τους ή απολύθηκαν λόγω του ότι «διαφώνησαν με την Πρέσβη», κάτι που διαψεύδει η κ. Παπακυριακού, απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Χαμπή.

«Παράνομη η απόλυσή μου όταν ήταν έγκυος η γυναίκα μου»

Ο πρώην υπάλληλος στην Πρεσβεία καταγγέλλει ότι η απόλυσή του βάσει του δανέζικου νόμου είναι παράνομη, αλλά η Πρέσβης καλύπτεται από διπλωματική ασυλία τόσο στην Κοπεγχάγη όσο και στη Λευκωσία. Επικαλείται το δανέζικο συνδικάτο στο οποίο είναι μέλος και μέσω του οποίου έχει αρχίσει διαδικασία στην αρμόδια τοπική επιτροπή. Ιδιαίτερα γιατί απολύθηκε σε περίοδο που η σύζυγός του ήταν έγκυος. Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει νομοθεσίας στη Δανία για την ισότητα των φύλων, δόθηκαν δικαιώματα και στους άντρες, περιλαμβανομένης της ποινικοποίησης απόλυσης του συζύγου όταν είναι έγκυος η γυναίκα του.

«Είμαι πατέρας τεσσάρων παιδιών, δύο ενήλικων κοριτσιών και δύο ανήλικων αγοριών με ειδικές ανάγκες. Το ένα 28 μηνών (Fragile X Syndrom) και το άλλο 4 μηνών (Down Syndrom)», μας λέει ο κ. Χαμπή. «Η απολυσή μου από την Πρεσβεία μετά από εννιάμισι χρόνια είναι αδικαιολόγητη και άδικη και με έστειλε στην ανεργία, σε μια στιγμή που ο εργοδότης μου έπρεπε να μου συμπαρασταθεί», λέει ο ίδιος. Υποστηρίζει επίσης ότι δέχθηκε τόση πίεση από την προϊστάμενή του για να υποβάλλει παραίτηση, «που ντρέπομαι εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας να την αναφέρω στην έκθεσή μου» ενώπιον της δανέζικης επιτροπής. 

Ο κ. Χαμπή σημειώνει ότι η Πρέσβης είναι υπόλογη σε προσαρμογή στη δανέζικη νομοθεσία, όπως πάγια παροτρύνει το Υπουργείο Εξωτερικών όλους τους διπλωμάτες.

Απαιτεί απολογία για το «προδότης»

Ο κ. Χαμπή σημειώνει ότι επιπρόσθετος στόχος της καταγγελίας του είναι η διαφάνεια και η δικαιοσύνη, ενώ ζητά και απολογία από την Πρέσβη, καθώς, όπως υποστηρίζει, τον έχει χαρακτηρίσει «προδότη», κάτι που ο ίδιος δεν αποδέχεται. «Δεν μπορείς να αποκαλείς προδότες κάποιους που προσέφεραν στην Κύπρο απλώς για να τους εξαναγκάσεις σε απόλυση», μας είπε. Απαιτεί παράλληλα επίσημη δημόσια απολογία από την πρώην προϊστάμενή του, γιατί δεν αποδέχεται το χαρακτηρισμό «προδότης της Κύπρου» που σπιλώνει τον ίδιο και τα παιδιά του.

Ο ίδιος ο παραπονούμενος μάς έστειλε σειρά θερμών ευχαριστήριων επιστολών από βουλευτή, οργανώσεις και πολίτες από την Κύπρο, ως πειστήριο για τις σωστές υπηρεσίες του.

Το αίτημα διοικητικής έρευνας και η απάντηση του ΓΔ του ΥΠΕΞ

Στις 16/9/2015 ο κ. Χαμπή απέστειλε επιστολή στον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, κοινοποιώντας την στην Πρέσβη, ζητώντας διοικητική έρευνα για τις καταγγελίες της κ. Παπακυριακού εναντίον του. «Η συμπεριφορά της Πρέσβη προς το άτομό μου αξίζει επίσης διερεύνησης, αφού με έχει αποκαλέσει μέχρι και προδότη της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε τότε προς το ΥΠΕΞ ο κ. Χαμπή. Ζητώντας να ερωτηθούν για τα προσόντα του πρώην προϊστάμενοί του (Αντώνης Τουμαζής, Γιώργος Κασουλίδης, Δημήτρης Σαμουήλ) ο κ. Χαμπή απαριθμούσε τους 12 υπαλλήλους που εγκατέλειψαν την Πρεσβεία εντός 12μήνου. Στην απάντηση του ΓΔ του ΥΠΕΞ με ημερομηνία 23/9/2015 καταγγέλλεται ότι η επιστολή του κ. Χαμπή στάληκε απευθείας και όχι ιεραρχικά μέσω της προϊστάμενής του, κατά παράβαση των κανονισμών. Ο ΓΔ του ΥΠΕΞ δεν διαπίστωσε ότι η Πρέσβης έπραξε οτιδήποτε επιλήψιμο, απαντώντας στις καταγγελίες του κ. Χαμπή. «Από την αλληλογραφία και τα στοιχεία τα οποία έχω ενώπιόν μου διαπιστώνω ότι η υπηρεσιακή σας απόδοση και συμπεριφορά υπολείπονται κατά πολύ του επιθυμητού, σε βαθμό που να επηρεάζουν αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία της Πρεσβείας. Για το λόγο αυτό σας καλώ να συμμορφώνεστε και να εκτελείτε τις οδηγίες τής ιεραρχικά ανώτερης και προϊστάμενής σας Πρέσβεως κας Παπακυριακού και να τερματίσετε την μέχρι σήμερα συμπεριφορά σας», προστίθεται.

Καταγγέλλει τιμωρητικά μέτρα

Μετά την επιστολή του προς τον ΓΔ του ΥΠΕΞ, ο κ. Χαμπή καταγγέλλει ότι η Πρέσβης δεν του ξαναμίλησε και, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, «απαγόρευσε στους υπόλοιπους συναδέλφους μου να μου μιλούν». Καταγγέλλει δε «τιμωρητικά» μέτρα από τις 2/10/2015 με στόχο να αντιδράσει για να απολυθεί: Μετακίνηση από την υποδοχή σε «απομόνωση» στην αίθουσα του αρχείου χωρίς πρόσβαση σε υπολογιστή, υπηρεσιακό email και τηλέφωνο. Από τις 9/10/2015 έλαβε αναρρωτική άδεια και επέστρεψε στις 6/1/2016 όπου συνεχίστηκε η ίδια κατάσταση. «Ανέμενε να της παραδώσω παραίτηση. Οταν δεν το έπραξα, με απέλυσε», υποστηρίζει. Στις 29/1/2016 παρέλαβε επιστολή «για τερματισμό απασχόλησης» με ειδοποίηση έξι μηνών (31/7/2016) λόγω πλεονάζουσας θέσης.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας; «Οχι», απαντά κατηγορηματικά η Πρέσβης

Η Πρέσβης της Δημοκρατίας στη Δανία διαψεύδει κατηγορηματικά τις καταγγελίες του κ. Χαμπή. Μιλώντας στη «Χ» υπογράμμισε ότι ο τερματισμός υπηρεσιών του κ. Χαμπή για τη θέση γραφέα-δακτυλογράφου ήταν αποτέλεσμα κατάργησης της θέσης ως πλεονάζουσας: «Η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Κοπεγχάγη απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του κ. Χαμπή σε σχέση με τις συνθήκες τερματισμού των υπηρεσιών του, αλλά και σε σχέση με την όλη λειτουργία της διπλωματικής αποστολής και τις αποφάσεις της επικεφαλής της. Ο τερματισμός των υπηρεσιών του κ. Χαμπή ήταν αναπόφευκτη συνέπεια της απόφασης του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταργήσει τη θέση γραφέα/δακτυλογράφου την οποία κατείχε ο κ. Χαμπή και η οποία κρίθηκε πλεονάζουσα. Η Πρεσβεία, σύμφωνα με οδηγίες από το Υπουργείο Εξωτερικών, και με κύριο μέλημά της την προστασία των καλώς νοουμένων συμφερόντων του κράτους και τον πλήρη σεβασμό και προστασία των δικαιωμάτων του κ. Χαμπή, προχώρησε σε όλες τις ενδεδειγμένες με βάση τη νομοθεσία ενέργειες». Καταλήγοντας στο σχόλιό της στην εφημερίδα μας η Πρέσβης αναφέρει: «Πέρα από την πιο πάνω καταγραφή γεγονότων, η Πρεσβεία δεν επιθυμεί να επεκταθεί περαιτέρω, με δεδομένη μάλιστα την εκκρεμούσα διαδικασία, την οποία κίνησε ο κ. Χαμπή μέσω της συντεχνίας του, ενώπιον της Υπηρεσίας Ίσης Μεταχείρισης στη Δανία».

Διπλωματικές πηγές: Δεν ενημέρωσε για εγκυμοσύνη της συζύγου του

Διπλωματικές πηγές μάς ανέφεραν ότι σε μια Πρεσβεία οι διαδικασίες δεν αποφασίζονται από τον Πρέσβη, αλλά από το αρμόδιο Υπουργείο στη Λευκωσία και ότι οι αποφάσεις πρόσληψης και τερματισμού υπηρεσιών σε κάθε διπλωματική αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν λαμβάνονται από την εκάστοτε Πρεσβεία. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση όλες οι ενέργειες έγιναν στη βάση της τοπικής νομοθεσίας με κατοχύρωση του δικαιωμάτων του παραπονούμενου. Οι ανώνυμες διπλωματικές πηγές μάς επισημαίνουν ότι για να προστατευτούν τα δικαιώματα του παραπονούμενου προσλήφθηκε τοπική δικηγόρος ειδική σε θέματα εργασιακού δικαίου, που καθοδήγησε την Πρεσβεία και το ΥΠΕΞ «για το τι δικαιούταν» βάσει δανέζικης νομοθεσίας μετά την κατάργηση της θέσης ως πλεονάζουσας. Οι ίδιες πηγές μας είπαν κατηγορηματικά όταν τους θέσαμε το ερώτημα αν ήταν παράνομη η απομάκρυνσή του, βάσει της τοπικής νομοθεσίας, αφού ήταν έγκυος η σύζυγός του: «Δεν ενημέρωσε κανένα, είτε γραπτώς, είτε προφορικώς». Οι διπλωματικές πηγές σημειώνοντας ότι δεν γνώριζε η Πρεσβεία ότι η σύζυγος του παραπονούμενου ήταν έγκυος την περίοδο εκείνη, διαψεύδουν ότι η Πρέσβης χαρακτήρισε τον κ. Χαμπή «προδότη». ούτε αποδέχονται ότι υπήρξαν τιμωρητικά μέτρα ή προσωπικό ζήτημα ανάμεσα στην επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας και τον παραπονούμενο. «Οι πηγές μας υποδεικνύουν ότι δεν τίθεται ζήτημα διπλωματικής ασυλίας, όπως επικαλείται ο κ. Χαμπή, ακριβώς επειδή δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα, αλλά για απόφαση του Υπουργείου». Οι ίδιες διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι ο παραπονούμενος δημιούργησε προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία της Πρεσβείας και γι’ αυτό είχαν γίνει καταγγελίες στο ΥΠΕΞ. Δεν θεωρούν ότι υπήρξαν τιμωρητικά μέτρα, αλλά διοικητικές παρατηρήσεις και «μετακίνηση από την υποδοχή» λόγω λανθασμένων πληροφοριών που έδωσε ο παραπονούμενος απαντώντας τηλέφωνα. Ως προς το θέμα της αποζημίωσης, οι πηγές μας αναφέρουν ότι βάσει δανέζικης νομοθεσίας αυτή δόθηκε το εξάμηνο της προειδοποίησης τερματισμού υπηρεσιών, όταν και ο παραπονούμενος λάμβανε μισθό χωρίς να εργάζεται. Σε ερώτησή μας για τη μαζική φυγή υπαλλήλων που καταγγέλλει ο κ. Χαμπή, διπλωματικές πηγές μας είπαν ότι μόνο του κ. Χαμπή τερματίστηκαν οι υπηρεσίες, συνεπεία ακύρωσης πλεονάζουσας θέσης που δεν θα ξαναπληρωθεί. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι το θέμα των καθαριστών-κηπουρών (επτά άτομα σύμφωνα με τον κ. Χαμπή) ήταν ζήτημα τερματισμού μη επωφελών για την διπλωματική αποστολή συμβολαίων με τοπική εταιρεία, ενώ στους όσους αναφέρει ο παραπονούμενος υπάρχουν και αφυπηρετήσαντες.

ΥΠΕΞ: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν παραβιάζει δικαιώματα εργαζομένων

Πηγές από το Υπουργείο Εξωτερικών, όταν τους ζητήσαμε την άποψή τους για την υπόθεση, μας υπέδειξαν ότι η θέση της Πρέσβη είναι εντελώς διαφορετική από τους ισχυρισμούς του κ. Χαμπή. Σημειώνουν ότι η κ. Παπακυριακού κατήγγειλε τη συμπεριφορά του κ. Χαμπή στο Υπουργείο και βάσει αυτών των στοιχείων είχε αποσταλεί η επιστολή στις 23/9/2015. Σημειώνοντας ότι υπάρχει κι άλλη αλληλογραφία για την εν λόγω υπόθεση ανάμεσα σε διπλωμάτες στη Λευκωσία και στην Κοπεγχάγη, η πηγή από το ΥΠΕΞ ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν σχολιάζει υποθέσεις όπου υπάρχει τέτοια διαφορά που ενδεχομένως να τεθεί ενώπιον της Δικαιοσύνης ή άλλης διαδικασίας για εξεύρεση διακανονισμού μέσω συντεχνίας. Πάντως μας ξεκαθαρίστηκε ότι ο κάθε εργαζόμενος μπορεί και είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να διεκδικήσει τα κεκτημένα του βάσει τοπικής νομοθεσίας. Οπως μας λέχθηκε, ένα κράτος όπως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να καταπατήσει τα δικαιώματα ενός εργαζομένου του, αλλά παράλληλα θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Δημοκρατίας χωρίς να παραβιάζει εργασιακά κεκτημένα. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι απομακρύνσεις προσωπικού και στην Πρεσβεία της Κοπεγχάγης μετά το 2013 πηγάζουν κυρίως από τις περικοπές λιτότητας.

Νικόλας Νικόλα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy