«Πρέσβης» ψευδοκράτους: Πέραν των 7.000 Ε/κ προσέφυγαν στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας

Περισσότεροι από 7.000 Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», υποστήριξε ο «πρέσβης» του ψευδοκράτους στην Αγκυρα, Ισμέτ Κορούκογλου. Ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν πρόσφατα την πολιτική ισορροπιών και μελετούν κινήσεις υπέρ των Ελλήνων του νησιού.

Σε δηλώσεις του στο Αναντολού, ο Ισμέν Κορούκογλου, ανέφερε ότι, είχαν γίνει στο παρελθόν διαπραγματεύσεις για διαφορετικά μοντέλα για το νησί, «αλλά όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι αυτά δεν λειτούργησαν». Πρόσθεσε ότι «έχουμε τώρα συνειδητοποιήσει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να διεξαχθούν με παλιές φόρμουλες και παραμέτρους που δεν μπορούν να επιστρέψουν. Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αναγνωριστεί ισότητα κυριαρχίας και το ισότιμο διεθνές καθεστώς της τδβκ. Η τδβκ πρέπει να πάρει τη θέση που της αξίζει στη διεθνή κοινότητα. Αυτή είναι η καλύτερη λύση που μπορεί να βρεθεί στην Κύπρο».

Αναφερόμενος στο άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Ισμέτ Κορούκογλου ισχυρίστηκε ότι «τα κλειστά Βαρώσια είναι ένα κομμάτι γης υπό την κυριαρχία της τδβκ και η κυβέρνηση της τδβκ λαμβάνει τις αποφάσεις για τα κλειστά Βαρώσια». Όπως ισχυρίστηκε, «περισσότεροι από 7.000 Ελληνοκύπριοι έχουν υποβάλει μέχρι στιγμής αίτηση στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας στην τδβκ».

Αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ισμέτ Κορούκογλου προέβαλε τον ισχυρισμό ότι «η ε/κ πλευρά αυξάνει τον προϋπολογισμό της για οπλισμό μέρα με τη μέρα. Αγοράζουν επιθετικά ελικόπτερα από διάφορες χώρες. Ανακοινώνουν ότι θα αγοράσουν πυραυλικά συστήματα. Εγκαθιστούν σχεδόν 300 θέσεις βαρέων όπλων κατά μήκος των συνόρων στο νησί. Η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την ε/κ κυβέρνηση δεν είναι καλή εξέλιξη. Είναι προφανές ότι θα αυξήσει τις εντάσεις και θα προκαλέσει κούρσα εξοπλισμών. Φυσικά, η τδβκ μαζί με την Τουρκία αξιολογούν τι θα πράξουν ως απάντηση. Ο Υπουργός Τσαβούσογλου έκανε μια σωστή δήλωση σχετικά πριν από λίγο καιρό. Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας, θα το κάνουμε μαζί με την μητέρα πατρίδα Τουρκία, για να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας».

Ο Ισμέτ Κορούκογλου υποστηρίζει επίσης ότι «η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο πηγάζει από τις μονομερείς ανεπίσημες συμφωνίες της «ε/κ διοίκησης» με τις χώρες της περιοχής σχετικά με τους τομείς θαλάσσιας δικαιοδοσίας». Ανέφερε ότι έχουν κάνει «ισοδύναμα βήματα από κοινού με την Τουρκία ως απάντηση στα παράνομα βήματα που έγιναν μονομερώς από την «ε/κ διοίκηση» και ότι «αυτά τα βήματα θα συνεχιστούν».

«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν πρόσφατα την πολιτική ισορροπιών και έχουν μια πιο ευνοϊκή στάση απέναντι στην ε/κ πλευρά και την Ελλάδα. Οι ΗΠΑ μελετούν κινήσεις υπέρ των Ελλήνων του νησιού», ανέφερε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.