Θα αρθεί η «απομόνωση» και θα έρθει η αναγνώριση της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, υποστήριξε ο νέος «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Μετίν Φεϊζίογλου, στην πρώτη του συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του που έγινε προς το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού και το τ/κ «πρακτορείο ειδήσεων».
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στην συνέντευξη ο κ. Φεϊζίογλου είπε ότι «πρέπει να γίνει αποδεχτό ότι αναμφίβολα θα σπάσει πλέον η απομόνωση κατά της τδβκ, θα αρθεί και θα υλοποιηθεί και η αναγνώριση με τον καιρό».
Όνειρό του είναι να έρθει στα κατεχόμενα ηλεκτρισμός μέσω καλωδίων, μετά το νερό από την Τουρκία, και θα καταβάλλει προσπάθεια γι’ αυτό, συνέχισε.
Αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και υποστηρίζοντας ότι το Βαρώσι είναι υπό την κυριαρχία του ψευδοκράτους, ο κ. Φεϊζίογλου είπε ότι σε αυτή την διαδικασία η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» θα κάνει βήματα λαμβάνοντας υπόψη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα παρέχει την στήριξη που χρειάζεται σε αυτό. «Η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση για εμάς, όχι ένα ζήτημα» είπε.
Σημειώνοντας ότι η οικογένειά του έχει δεσμούς με την Κύπρο αφού ο παππούς του, Τουρχάν Φεϊζίογλου ήταν Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για Κυπριακές Υποθέσεις, ο Φεϊζιογλου είπε ότι και ο ίδιος καθόταν πολλές φορές στο τραπέζι μαζί με τον παππού του και τον Ραούφ Ντενκτάς και εκεί είχε από μικρό παιδί την ευκαιρία να ακούει τις συνομιλίες των μεγάλων για την Κύπρο.
«Και ως πρόεδρος της Ένωσης Δικηγορικών Συλλόγων σκεφτόμασταν ‘τι μπορούμε να κάνουμε για την Κύπρο’. Προβληματιστήκαμε πώς μπορεί να προωθηθεί διεθνώς πιο πολύ η τδβκ, πώς μπορεί να σπάσει η απομόνωση, πώς μπορεί να τερματιστεί αυτή η απάνθρωπη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εφαρμόζεται στους Τουρκοκύπριους, αυτή η παραβίαση που συνεχίζεται με το παραχάιδεμα των Ελληνοκυπρίων» είπε.
Καθόρισαν ως στόχο την αναγνώριση
Υπενθυμίζοντας ότι κατά την διάρκεια της προεδρίας του η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας διοργάνωσε 5 μεγάλες διεθνείς διασκέψεις από το 2014 μέχρι το 2021 και ότι οι δύο τελευταίες από αυτές αφορούσαν την περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού εν γνώσει του Τούρκου Προέδρου, ο κ. Φεϊζίογλου είπε ότι κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου είχε την ευκαιρία να δουλέψει απευθείας μαζί με τον Ταγίπ Ερντογάν, τον Αντιπρόεδρο, Φουάτ Οκτάι και τον Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και χαρακτήρισε ιστορική την ομιλία Έρντογαν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και την έκκληση για αναγνώριση του ψευδοκράτους.
«Αυτός είναι ένας καθορισμός στόχου. Είναι η διακήρυξη μιας κρατικής πολιτικής χωρίς επιστροφή από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. ‘Αναγνωρίστε την τδβκ’, λέει. Δεν είναι ένα συνηθισμένο κράτος η Τουρκία, που το λέει αυτό. Είναι ένα πολύ ισχυρό κράτος στην περιοχή της και στον κόσμο πέρα από την περιοχή της» είπε.
Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τις περισσότερες διπλωματικές αποστολές στην Αφρική ο Μετίν Φεϊζίογλου δήλωσε ότι αυτά έχουν ανταπόκριση.
«Ιδού, κοιτάξτε, ήρθε ο Αντιπρόεδρος της Γκάμπια, μιας από τις χώρες της Αφρικής. Συναντήθηκε επισήμως με τον κ. Τατάρ. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ομοίως, η τδβκ έγινε μέλος παρατηρητής με το όνομά της που υπάρχει στο σύνταγμα στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Ως κράτος, όχι ως κοινότητα, ως τμήμα. Αυτό σημαίνει πως με αυτό τον τρόπο τυγχάνει αποδοχής στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Όλα αυτά πραγματοποιήθηκαν με την τρομερή πολιτική αποφασιστικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας μας, με την τρομερή διπλωματία του Υπουργού των Εξωτερικών μας. Πλέον πρέπει να αναμένονται σιγά-σιγά κάποιες πρακτικές από τα κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που θα σπάζουν την απομόνωση, που θα την ξεπερνούν» ανέφερε.
Η Τουρκία είναι σε ένα σημείο που δεν θα μπορούσαν να παραγνωρίσουν οι παίκτες που θέλουν να κάνουν σχέδια σε αυτή την περιοχή, πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι «σε συνάρτηση με αυτό, πρέπει να γίνει αποδεχτό πλέον ότι αναμφίβολα μέσα στη διαδικασία αυτή θα σπάσει, θα αρθεί η απομόνωση κατά της τδβκ και θα πραγματοποιηθεί η αναγνώριση με τον καιρό. Προς τα εκεί πάει η διαδικασία».
Ρεύμα από την Τουρκία
Σύμφωνα με τον νέο Τούρκο «πρέσβη», Τουρκία και ψευδοκράτος κάνουν προεργασίες για να τοποθετηθεί καλώδιο με το οποίο θα μεταφέρεται ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα κατεχόμενα και είναι σειρά αυτού του έργου να υλοποιηθεί καθώς βρίσκεται στην ημερήσια τους διάταξη.
«Για τον λόγο αυτό έκανα την πρώτη μου επίσκεψη στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Τράπεζας (Κερύνειας). Συναντήθηκα με τους αξιωματούχους της αρχής ηλεκτρισμού (ΚΙΒ-ΤΕΚ) εκεί. Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, τον γενικό διευθυντή, τους μηχανικούς. Αυτό το θέμα είναι καθημερινά στην ατζέντα μου» είπε.
Υποστηρίζοντας ότι μια άλλη σημαντική επένδυση είναι το νερό, το οποίο σκοπεύουν να παρέχεται και στην πεδιάδα της Μεσαριάς μετά την πεδιάδα της Μόρφου, και πως πρέπει να συζητήσουν την μεταφορά νερού στην Μεσαριά μαζί με την «γεωργική μεταρρύθμιση», κάτι για το οποίο εργάζονται πολύ στενά Τουρκία και ψευδοκράτος.
Περιουσίες του ΕΒΚΑΦ στο Βαρώσι
Αναφερόμενος στο θέμα του Βαρωσιού, ο Μετίν Φεϊζίογλου είπε ότι θα λύσουν το θέμα των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όμως θα μελετήσουν και τι συνέβη στις περιουσίες του ΕΒΚΑΦ.
Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η «κυβέρνηση της τδβκ» είναι αυτή που άνοιξε το Βαρώσι και καθήκον της Τουρκίας είναι να παρέχει την βοήθεια και την στήριξη που απαιτείται στο πλαίσιο της «εθνικής υπόθεσης και του αδελφικού δικαίου», ο κ. Φεϊζίογλου υποστήριξε ότι η περιοχή που ονομάζεται «κλειστό Βαρώσι» είναι στην κυριαρχία του ψευδοκράτους.
«Το Βαρώσι είναι έδαφος του κράτους της τδβκ. Σε εκείνο το έδαφος υπάρχουν διάφορες περιουσιακές διεκδικήσεις. Υπάρχουν διεκδικήσεις σε σχέση με το σε ποιον ανήκουν τα οικόπεδα, τα ξενοδοχεία, τα κτήρια, οι περιουσίες. Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να επιλυθεί το πρόβλημα με σεβασμό στην νομοθεσία που αφορά την επιτροπή ακίνητης περιουσίας (ΤΜΚ), όμως το σημαντικότερο, παραμένοντας εντός του συστήματος αξιών της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των Ευρωπαϊκών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Αυτό που κοιτάζει και θα μπορούσε να κοιτάξει εδώ το Συμβούλιο της Ευρώπης, αυτό που κοιτάζει και θα μπορούσε να κοιτάξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι η αποκατάσταση του περιουσιακού δικαιώματος κατά τρόπο εναρμονισμένο με την σύμβαση και το επιπρόσθετο πρωτόκολλο, η επίλυση του προβλήματος με αυτό τον τρόπο.
Αυτό, είπε, προσπαθεί να κάνει το ψευδοκράτος και η Τουρκία παρέχει στήριξη με όλη της την δύναμη σε αυτή την προσπάθεια. «Επομένως, θα επιλυθεί το περιουσιακό πρόβλημα στο Βαρώσι. Θα επιλυθεί στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΤΜΚ, στο πλαίσιο της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αυτή η διαδικασία δεν είναι πολύ παλιά, πρέπει να της δοθεί κάποιος χρόνος. Από τη μια βγαίνουν σχέδια, κοιτάζεται ποιοι διεκδίκησαν δικαιώματα στην περιουσία. Τι θέλουν, αποζημίωση, επιστροφή, ανταλλαγή; Αυτά μελετώνται. Επαναλαμβάνω, υπάρχει μόνο μία και μοναδική οπτική γωνία που θα μπορούσαν να κοιτάξουν το ζήτημα το ΣτΕ και το ΕΔΑΔ: το περιουσιακό δικαίωμα. Και εμείς άλλωστε θα λύσουμε το περιουσιακό δικαίωμα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» συνέχισε.
Όλοι οι ισχυρισμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς, υποστήριξε, είναι «άδικοι και ανεδαφικοί».
Ισχυριζόμενος ότι το ψευδοκράτος πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει μια «νομική οντότητα» αποδεχτή ως «κράτος» σύμφωνα με τους θεμελιώδεις κανόνες του δικαίου των κρατών, ο Μετίν Φεϊζίογλου είπε ότι «η αναγνώριση δεν αποτελεί προϋπόθεση για να υπάρχει κάποιο κράτος».
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.