Πριν μισό αιώνα, το Απόλλων 11 ξεκινούσε για τη Σελήνη, η επιστροφή θα περιλαμβάνει την πρώτη γυναίκα

Ηταν 16 Ιουλίου 1969 όταν το διαστημόπλοιο Απόλλων 11 εκτοξευόταν από το Ακρωτήρι Κανάβεραλ στις ΗΠΑ με προορισμό το φεγγάρι, για το πρώτο βήμα της ανθρωπότητας σε άλλο ουράνιο σώμα. Πενήντα χρόνια μετά, η NASA ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στο φεγγάρι, και μάλιστα με την αποστολή Αρτεμις, η οποία θα περιλαμβάνει και την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στο φεγγάρι.

Νιλ Αρμστρονγκ, Μπαζ Ολτριν και Μάικλ Κόλινς ξεκίνησαν πριν ακριβώς 50 χρόνια το ταξίδι τους στη Σελήνη. Ταξίδευαν για τέσσερις ημέρες προτού ο “αετός” τους προσεληνωθεί στις 20 Ιουλίου 1969.

Πρώτος από τη σεληνάκατο Eagle βγήκε ο Αρμστρονγκ και λίγο μετά ακολούθησε ο Ολντριν.

Η κάμερα από το φεγγάρι μετέδιδε ζωντανά σε όλο τον κόσμο τα μαυρόασπρα πλάνα που παρακολούθησαν με αγωνία και ενθουσιασμό 650 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Μισή ώρα αργότερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον μίλησε με τους αστροναύτες μεταφέροντας τα συγχαρητήριά του.

Οι δύο αστροναύτες εν ζωή, Ολτριν και Κόλινς (89 και 88 ετών) θα παρευρεθούν σήμερα στο Ακρωτήρι Κανάβεραλ όπου θα ξεκινήσουν οι επίσημες εκδηλώσεις με τη συμπλήρωση μισού αιώνα από την ημέρα εκείνη που ο άνθρωπος κατέκτησε τη Σελήνη.

Μετά τους θρυλικούς Αρμστρονγκ και Ολτριν ακολούθησαν και άλλες αποστολές Απόλλων. Συνολικά, 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί. Ηταν η χρυσή εποχή του προγράμματος Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970.

Η επιστροφή στο φεγγάρι δεν ήταν προτεραιότητα μετά για τις ΗΠΑ. Τα τελευταία όμως χρόνια το ενδιαφέρον ξαναγεννήθηκε και με την εμπλοκή και άλλων χωρών αλλά κυρίως με το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες η επιστροφή στη Σελήνη αναμένεται την επόμενη δεκαετία.

Η χρονολογία που έθεσε η NASA για επιστροφή στον δορυφόρο της Γης είναι το 2024. Ηδη, ανακοινώθηκε και το όνομα της αποστολής, ΑΡΤΕΜΙΣ. Τιμώντας την ελληνική μυθολογία, όπως συνηθίζει να πράττει εδώ και δεκαετίες, η NASA επέλεξε ξανά μια θεά του Ολύμπου για να ονομάσει τη νέα της ιστορική αποστολή, η οποία θα μεταφέρει την πρώτη γυναίκα αστροναύτη που θα πατήσει το πόδι της στη Σελήνη.

“ΑΡΤΕΜΙΣ: Η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και θεά του Φεγγαριού. Τώρα, αυτό θα είναι το όνομα της αποστολής #Moon2024 για επιστροφή αστροναυτών της NASA στην επιφάνεια του φεγγαριού μέχρι το 2024, περιλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας” γράφει η NASA στο τουίτερ της.

Οντως, ως θυγατέρα του Δία και της Λητούς και δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα, η Αρτεμις έχει το πλέον κατάλληλο όνομα για την νέα αποστολή στο φεγγάρι, η οποία θα περιλαμβάνει αυτή τη φορά και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη που θα εξερευνήσει τη Σελήνη.

“Πενήντα χρόνια μετά τον Απόλλωνα, το πρόγραμμα Αρτεμις θα μεταφέρει τους επόμενους αστροναύτες στη Σελήνη και την πρώτη γυναίκα που θα πατήσει το πόδι της στον δορυφόρο της Γης”, είπε ο Διευθυντής της NASA, Τζιμ Μπράιντενστιν.

Στόχος είναι να επιστρέψουμε ως ανθρωπότητα στο φεγγάρι και να παραμείνουμε εκεί μόνιμα , δήλωσε. Ανάμεσα στους πολλούς στόχους που έχουν τεθεί είναι και η ρομποτική εξερεύνηση των πόλων της Σελήνης.

Όπως ανέφερε, όχι μόνο θα επιστρέψουν οι αστροναύτες στο φεγγάρι αλλά θα εργάζονται και θα διαμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στη μόνιμη βάση που θα ιδρυθεί και με τη βοήθεια διαστημοσυσκευών και τρισδιάστατων εκτυπωτών.

Πολύ μεγάλης σημασίας, είπε, είναι να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο του φεγγαριού, γιατί στόχος μας είναι αυτή τη φορά να μείνουμε εκεί, προετοιμάζοντας το έδαφος για το τεράστιο βήμα της ανθρωπότητας, που είναι η αποστολή των πρώτων ανθρώπων στον πλανήτη Αρη.

Με την αξιοποίηση των φυσικών πηγών του φεγγαριού και με τις νέες τεχνολογίες που θα αναπτύξουμε θα έχουμε πλέον τις βάσεις για να στείλουμε τους πρώτους αστροναύτες στον Αρη και να ιδρύσουμε και εκεί μια ανθρώπινη αποικία, ανέφερε.

Η αποστολή ανθρώπων στον Αρη, είπε, είναι ψηλά στις προτεραιότητες της NASA.

Χρειαζόμαστε μια μόνιμη παρουσία του ανθρώπου σε άλλους κόσμους, εκτός του πλανήτη μας, και θα αρχίσουμε με το φεγγάρι και μετά τον Αρη, τόνισε.

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος στις ετοιμασίες επιστροφής

Σημειώνεται ότι ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) αναλαμβάνει ακόμη πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια μέσω του Συνδέσμου Σεληνιακού Χωριού Moon Village Association (MVA).

Ο Πρόεδρος του CSEO Γιώργος Δανός προεδρεύει της Αναλογικής Κοινοπραξίας του MVA που είναι μια διεθνής κοινοπραξία, η οποία προετοιμάζει στη Γη τις δραστηριότητες που θα διεξαχθούν στο φεγγάρι.

To Moon Village Association ιδρύθηκε πριν δύο χρόνια. Είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με έδρα τη Βιέννη. Στόχος του είναι η δημιουργία ενός μόνιμου παγκόσμιου άτυπου φόρουμ για ενδιαφερόμενους φορείς όπως οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία, ο ακαδημαϊκός κόσμος και το κοινό που ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη του Σεληνιακού Χωριού.

Το MVA ενθαρρύνει τη συνεργασία για υφιστάμενα ή προγραμματισμένα διεθνή προγράμματα εξερεύνησης της Σελήνης, είτε πρόκειται για δημόσιες είτε για ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Αποτελείται από περίπου 220 μέλη από περισσότερες από 39 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy