Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση για προστασία των ακτών

Προ των ευθυνών της η κυβέρνηση για προστασία των ακτώνΤην ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης να προστατέψουν τις ακτές από την επιδεινούμενη διάβρωση τόνισαν χθες οι επικεφαλής των δύο κοινοτήτων που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Με δηλώσεις τους στον «Άστρα», οι πρόεδροι των κοινοτικών συμβουλίων Περβολιών και Ορόκλινης Κώστας Τίγγης και Νεόφυτος Φακοντής, αντίστοιχα, κάλεσαν την κυβέρνηση ν’ αναλάβει τις ευθύνες της.

Ο κ. Τίγγης έδωσε το στίγμα του προβλήματος χαρακτηρίζοντας τη διάβρωση της παραλίας «Αττίλα 3» και ζήτησε από το κράτος να πάρει άμεσα μέτρα.

Ο κοινοτάρχης Περβολιών ανέφερε ότι έχουν κατασκευαστεί 6 από τους 15 κυματοθραύστες που προβλέπει σχετική μελέτη, ωστόσο πρέπει να γίνουν και οι υπόλοιποι εννέα προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, όπως είπε, παραδεχόμενος ότι η θαλασσοταραχή έχει προκαλέσει προβλήματα σε περιουσίες στην περιοχή εκείνη. Οι 15 κυματοθραύστες καλύπτουν το μέτωπο από τον Φάρο των Περβολιών μέχρι το Ζύγι, ωστόσο, εκτεθειμένο είναι και το τμήμα της ακτής προς την άλλη κατεύθυνση, από τον Φάρο μέχρι το αεροδρόμιο Λάρνακας για το οποίο οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμα στο στάδιο μελέτης.

Σε ό,τι αφορά στην παραλιακή περιοχή Ορόκλινης, ο κοινοτάρχης Νεόφυτος Φακοντής ανέφερε ότι ζητά συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων. Όπως είπε, για το μέτωπο εκείνο χρειάζεται ανακατασκευή των υφιστάμενων κυματοθραυστών αλλά και κατασκευή εννέα καινούργιων, επτά στην Ορόκλινη και δύο στην Πύλα. «Ζητούμε επιτακτικά να γίνουν οι κυματοθραύστες.  Η προστασία των παραλιών είναι καθήκον του κράτους» τόνισε ο κοινοτάρχης Ορόκλινης.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική άποψη επί του προβλήματος έδωσε χθες με παρέμβασή της στον «Άστρα» η ακτομηχανικός Ξένια Λοϊζίδου, η οποία σημείωσε ότι στην ουσία, από τη στιγμή που κατασκευάστηκαν αποσπασματικά μόνο μερικοί από τους προβλεπόμενους κυματοθραύστες, έχουμε δημιουργήσει από μόνοι μας συνθήκες διάβρωσης. Σύμφωνα με την ακτομηχανικό, η διεθνής κοινότητα θεωρεί ότι δεν πρέπει να κατασκευάζονται αυτοί οι μεγάλοι κυματοθραύστες που γίνονται στην Κύπρο και είναι πάνω από τη στάθμη του νερού, καθώς δημιουργούνται συνθήκες διάβρωσης και στις ακτές της Κύπρου που δεν έχουν κυματοθραύστες. Όπως είπε η κ. Λοϊζίδου, από τη στιγμή που κτίστηκε κυματοθραύστης που είναι πάνω από τη στάθμη του νερού, πρέπει να συμπληρωθεί η σειρά με τους κυματοθραύστες παντού ή να καταστραφούν.