Προχωρά με δικαστικά μέτρα για τη σύνταξη χηρείας στους άνδρες η ΕΚΥΣΥ

Με δικαστικά μέτρα για διεκδίκηση του δικαιώματος σύνταξης χηρείας σε όλους τους χήρους άντρες θα προχωρήσει η Ενωση Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΚΥΣΥ)  η οποία έλαβε αυτή την απόφαση σε παγκύπριες συσκέψεις που πραγματοποίησε μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να τροποποιήσει την νομοθεσία έτσι ώστε σύνταξη χηρείας να δικαιούνται μόνο οι άντρες των οποίων η σύζυγος απεβίωσε κατά ή μετά την 1/1/2018 και να αποκλείει τους υπόλοιπους.

Η ΕΚΥΣΥ ότι εκτιμά ότι «η νομοθεσία είναι τρωτή και πιθανό αντισυνταγματική» ενώ όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «παραβιάζει  ξανά  το άρθρο 28 του συντάγματος, διότι με βάση την νέα νομοθεσία θα υπάρχουν συνταξιούχοι χήροι που δεν θα δικαιούνται σύνταξη χηρείας διότι τίθεται λανθασμένα ως  κριτήριο η ημερομηνία θανάτου της συζύγου».

Προσθέτει ότι «με βάση τις πρόνοιες της  νομοθεσίας  οι άντρες χήροι χωρίζονται σε δύο κατηγορίες δικαιούχων σε ‘τυχερούς και άτυχους’ ανάλογα με το πότε έφυγε από την ζωή η σύζυγος τους».

«Για αυτό η ΕΚΥΣΥ πέραν από  τα διάφορα  άλλα μέτρα αντίδρασης που μελετά, σε συνεργασία με τους νομικούς της συμβούλους, άρχισε τη διαδικασία για λήψη και νομικών μέτρων με στόχο την επίλυση του προβλήματος για να αρθεί  οριστικά η αδικία εις βάρος των χήρων αντρών και να δικαιούνται σύνταξη χηρείας όλοι», αναφέρει η ανακοίνωση.

Για τον σκοπό αυτό καλεί τους ενδιαφερομένους, «όπως, από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, αποταθούν στα γραφεία της ΕΚΥΣΥ  σε όλες τις πόλεις ή μέσω των τοπικών της οργανώσεων για  να  την εξουσιοδοτήσουν και να δώσουν όλες τις σχετικές πληροφορίες που τους αφορούν  για να προχωρήσει μέσω των νομικών της συμβούλων σε δικαστικά μέτρα».

Οι υπόλοιποι άντρες χήροι που η σύζυγός τους απεβίωσε κατά ή μετά την 1/1/2018 προτρέπονται να υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν αίτηση για σύνταξη χηρείας εφόσον τηρούν τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις.

Στις περιπτώσεις που η σύζυγος έπαιρνε κοινωνική σύνταξη (της οικοκυράς)  ο σύζυγος δεν δικαιούται σύνταξη χηρείας ενώ υπάρχουν περιπτώσεις ασφαλισμένων γυναικών που απεβίωσαν πριν να συνταξιοδοτηθούν, ωστόσο, εφόσον τηρούνται οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις  θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.