Προχωρούν αυταρχικά στην καταστροφή του Ακάμα

Προσβολή των θεσμών η άρνηση για δημοσιοποίηση τού υπό εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου Ακάμα

 

Τίποτα δεν φαίνεται να σταματά τους αντιπεριβαλλοντικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη Χερσόνησο του Ακάμα, ενώ με αίσθημα αυταρχισμού αγνοεί επιδεικτικά πλήθος οργανωμένων συνόλων, επιστήμονες και Υπηρεσίες. Όσο για την πλειοψηφία των πολιτών… ούτε λόγος.


Με αφορμή τη συζήτηση που ξεκίνησε στη Βουλή την Τετάρτη για το τοπικό σχέδιο του Ακάμα και τις πιθανές επιπτώσεις του συγκεκριμένου πολεοδομικού σχεδιασμού, η επικεφαλής Τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου, ανέφερε ότι οι ανησυχίες της Εζεκία Παπαϊωάννου δεν διασκεδάστηκαν, τουναντίον επιβεβαιώθηκαν.

Το ίδιο το Τμήμα Περιβάλλοντος, σημείωσε η κα Νικολάου, επιβεβαίωσε ότι παρά τις βελτιώσεις που μπορεί να υπάρχουν στο αναθεωρημένο τοπικό σχέδιο, συνεχίζουν να ανησυχούν για τις συσσωρευτικές επιπτώσεις, οι οποίες πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν. «Οι απόψεις αυτές τεκμηριώνονται επιστημονικά από την Επιτροπή  Αξιολόγησης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην οποία συμμετέχουν δημόσια τμήματα και φορείς», τόνισε.

Η διάσπαρτη και άναρχη ανάπτυξη που προωθείται μέσω επισκέψιμων αγροκτημάτων, μικρών βιομηχανιών και άλλων έργων θα επηρεάσει τα μέγιστα τον Ακάμα, κάτι που δεν φαίνεται να πτοεί την κυβέρνηση.


«Κρατούμε την τοποθέτηση του Τμήματος Περιβάλλοντος ότι η προστασία του Ακάμα είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν θα γίνει καμιά έκπτωση σε ό,τι αφορά στην προστασία και διαχείρισή της», υπέδειξε η κα Νικολάου, καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει τη διαδικασία εκπόνησης του συγκεκριμένου τοπικού σχεδίου και να εξευρεθεί μια λύση που θα σέβεται τις αρχές της αειφορίας, το μοναδικό περιβάλλον του Ακάμα και τις κοινότητες».

Στη λίστα των οργανώσεων που κατά την κυβέρνηση «φωνασκεί για τον Ακάμα», προστίθεται και η Πρωτοβουλία «Αμμόχωστος – Για την Κύπρο», η οποία με ανακοίνωσή της καλεί με τη σειρά της την κυβέρνηση και τους αρμόδιους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων «εφαρμόζοντας τόσο το Ευρωπαϊκό όσο και το Εθνικό Δίκαιο σε ό,τι αφορά την προστασία του Ακάμα».

Στον αντίποδα, η απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών -όπως αναμενόταν- κινήθηκε στο πνεύμα της μικροπολιτικής σκοπιμότητας βάζοντας στο στόχαστρο το ΑΚΕΛ, αναφέροντας πως «η “έκκληση” του ΑΚΕΛ να σταματήσουμε τη διαδικασία εκπόνησης του Σχεδίου Ακάμα είναι άλλη μία έκφανση του τρόπου με τον οποίο πολιτεύεται», επιβεβαιώνοντας ότι ουδόλως ενδιαφέρεται για τη Χερσόνησο του Ακάμα, αλλά για πολιτικό, και κυρίως ιδιωτικό όφελος.


​​​​​​Επιπλέον, το Υπουργείο Εσωτερικών, προβαίνοντας σε μία προσβολή των θεσμών, χαρακτήρισε «ανεύθυνο» το αίτημα των προέδρων των Επιτροπών Εσωτερικών και Περιβάλλοντος όπως δημοσιοποιηθεί από τους αρμόδιους δημόσιους λειτουργούς το υπό εκπόνηση Τοπικό Σχέδιο Ακάμα. Όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, με δήλωσή του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, Άριστος Δαμιανού, «η άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών να δεχτεί κοινοβουλευτικό έλεγχο είναι δείγμα αλαζονείας και ετσιθελισμού».

Κυριάκος Λοΐζου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.