Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση της Παγκόσμιας Έκθεσης “Expo 2020” στο Ντουμπάι, με τους διοργανωτές να εκτιμούν ότι τα έργα θα ολοκληρωθούν ένα χρόνο πριν από την επίσημη έναρξη, που είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2020.

Η Κύπρος είναι μεταξύ των 190 χωρών που έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν στη διοργάνωση, η οποία φιλοξενείται κάθε πέντε χρόνια σε διαφορετική πόλη. Μέχρι στιγμής 118 από αυτές έχουν δημοσίως ανακοινώσει τη συμμετοχή τους. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, οι συζητήσεις μεταξύ των κυπριακών αρχών και των διοργανωτών συνεχίζονται, ενόψει των τελικών αποφάσεων της Λευκωσίας.

Συνολικά, οι διοργανωτές αναμένουν ότι θα προσελκύσουν 25 εκ. επισκέπτες μεταξύ 20 Οκτωβρίου 2020 και 10 Απριλίου 2021, το 70% εκ των οποίων θα έρθει εκτός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του γραφείου της Expo 2020 στο Ντουμπάι, Νατζίμπ Αλ Άλι, καλωσόρισε τη Δευτέρα εκπροσώπους πρακτορείων ειδήσεων από το εξωτερικό, περιλαμβανομένου και του ΚΥΠΕ, τους οποίους ενημέρωσε για την πρόοδο των προετοιμασιών.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε στο περιθώριο της 7ης Συνόδου Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, όπου το ΚΥΠΕ και άλλα πρακτορεία ειδήσεων υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης και τη «Χάρτα Ανεκτικότητας των Πρακτορείων Ειδήσεων» με το πρακτορείο ειδήσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (WAM).

Όπως είπε ο κ. Άλι, η Έκθεση σκοπεύει να καλωσορίσει τον κόσμο στα ΗΑΕ, υπό την ομπρέλα της συνεργασίας και της ανεκτικότητας, προσθέτοντας ότι η ανεκτικότητα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά της χώρας.

Το Ντουμπάι κέρδισε το 2013 τη διοργάνωση, την πρώτη αυτού του είδους που θα διοργανωθεί σε χώρα της Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Νότιας Ασίας. Η διοργάνωση με κεντρικό θέμα «Συνδέοντας μυαλά, δημιουργώντας το μέλλον» θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις στις υποκατηγορίες βιωσιμότητα, κινητικότητα και ευκαιρίες.