Προχωρούν τα αντιπλημμυρικά, καθυστερούν οι αποζημιώσεις

Ένα καλό και ένα κακό νέο προέκυψε από την επίσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές της ορεινής Λάρνακας και Λεµεσού την περασµένη Πέµπτη 7 Οκτωβρίου. Μετά από ανασκόπηση της κατάστασης, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σαφής πρόοδος στην υλοποίηση άµεσων αντιδιαβρωτικών, αντικατολισθητικών και αντιπληµµυρικών έργων στις βουνοπλαγιές που ξεγυµνώθηκαν από την καταστροφή της 4ης Ιουλίου 2021. Ταυτόχρονα όµως, όπως εµµέσως πλην σαφώς παραδέχθηκε ο κ. Καδής, σε ό,τι αφορά στις αποζηµιώσεις το τοπίο είναι θολό, αφού η κυβέρνηση αναµένει, όπως χαρακτηριστικά είπε, παρατηρήσεις από τις κοινότητες για την πορεία στήριξης των ανθρώπων που έχουν πληγεί.

 

Του Τάσου Περδίου

Ευτυχώς η κυβέρνηση άκουσε τις εκκλήσεις των ειδικών και προώθησε άμεσα τα έργα που χρειάζονται για να θωρακιστεί η περιοχή που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές της 4ης Ιουλίου στην ορεινή Λάρνακας από πλημμυρικά φαινόμενα, ένεκα της αποψίλωσης των βουνών από τη βλάστηση. Ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος βρέθηκε στην περιοχή την περασμένη Πέμπτη συνοδευόμενος από τον καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιο Λέκκα. Ο καθηγητής είχε βρεθεί στην περιοχή λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά και ήχησε καμπανάκι κινδύνου, συστήνοντας άμεσα αντικατολισθητικά και αντιδιαβρωτικά έργα και τονίζοντας ότι το μέγεθος της αποψίλωσης δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για συνοδά πλημμυρικά φαινόμενα.

«Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι τα έργα ολοκληρώνονται στην ώρα τους και ουσιαστικά εντός Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί πλείστα από τα έργα της Α’ φάσης που είχαμε προγραμματίσει, στο χρόνο που τα είχαμε προγραμματίσει και με αυτό το δεδομένο είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι», είπε ο υπουργός, ευχαριστώντας τον καθηγητή Λέκκα, ο οποίος, όπως είπε, από την αρχή, με πάρα πολλή προθυμία, ήρθε στην Κύπρο, είδε την περιοχή, συνεργάστηκε με τα δικά μας τα τμήματα και υπηρεσίες και τώρα παρακολουθεί την υλοποίηση των έργων με τον τρόπο που έχουν σχεδιαστεί.

Ο ίδιος ο καθηγητής έκανε λόγο για πρότυπο αποκατάστασης στη μεταπυρική περίοδο, αφού τα έργα σχεδιάστηκαν γρήγορα και άρχισαν να υλοποιούνται με ταχύ ρυθμό και ήδη βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης. «Είναι έργα τα οποία είναι αποτελεσματικά, το οικονομικό κόστος είναι μικρό και παράλληλα πολύ μικρές είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, γιατί είναι έργα τα οποία συνάδουν με το περιβάλλον της περιοχής που καταστράφηκε», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η περίπτωση της μεγάλης πυρκαγιάς στην Κύπρο είναι παράδειγμα για όλους εμάς τους Έλληνες και κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και από την άποψη υλοποίησης των σχετικών δράσεων, αλλά και από την άποψη αποκατάστασης του περιβάλλοντος, για πολλούς και διάφορους λόγους», παρατήρησε.

Ασάφεια για τις αποζημιώσεις

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις, ο υπουργός ήταν ασαφής. «Αναμένουμε κάποιες παρατηρήσεις από μέρους των κοινοτήτων για τη μέχρι τώρα πορεία στήριξης των ανθρώπων οι οποίοι έχουν πληγεί», είπε, προαναγγέλλοντας νέα επίσκεψη στην περιοχή, εντός Οκτωβρίου, με τον Υπουργό Εσωτερικών, κατά την οποίαν θα συζητηθούν τα θέματα αυτά, σε μια προσπάθεια να δοθούν άμεσες λύσεις, όπως είπε.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον τελικό απολογισμό από την ορεινή Λάρνακας, υποβλήθηκαν 145 αιτήσεις για αποζημιώσεις. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων έκλεισε με τον αριθμό 145 που αφορά σε πυρόπληκτους από τα χωριά Οδού, Μελίνη, Ορά, Αγίους Βαβατσινιάς και σε λιγότερο βαθμό από τη Βαβατσινιά, όπου οι ζημιές περιορίστηκαν σε κάποιες φυτείες και γεωργικό εξοπλισμό.

Από τα υπόλοιπα χωριά οι αιτήσεις αφορούν σε σπίτια ανάμεσα στα οποία και μόνιμες κατοικίες (τα περισσότερα είναι εξοχικές κατοικίες), επαγγελματικά υποστατικά, αυτοκίνητα και γεωργικά μηχανήματα.

Όπως αποκάλυψε στη «Χ» ο έπαρχος Λάρνακας, Οδυσσέας Χατζηστεφάνου, η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της καταστροφές σε συνολικά 58 σπίτια, από τα οποία τα 22 είναι μόνιμες κατοικίες. Καταστράφηκαν επίσης 11 επαγγελματικά υποστατικά και 42 οχήματα και όλα αυτά σε τέσσερα χωριά.

ΑΚΕΛ: Θα παρακολουθούμε και θα επανέλθουμε

Για το θέμα των αποζημιώσεων, το ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε μετά από επίσκεψη στην περιοχή στις 16 Σεπτεμβρίου. Όπως διαπιστώθηκε, σε σχέση με τα μέτρα αποζημίωσης των υποστατικών που έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί, η διαδικασία φαίνεται να έχει προχωρήσει ομαλά. Εντοπίζονται, ωστόσο, σημαντικές καθυστερήσεις αναφορικά με τις αποζημιώσεις και τη στήριξη των επαγγελματιών και κυρίως των μη επαγγελματιών γεωργών, θέμα για το οποίο έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Γεωργίας ότι η διαδικασία θα προχωρήσει άμεσα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, τόνισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ υποστηρίζει το αίτημα της παράτασης μέχρι τον Δεκέμβριο, περίοδο κατά την όποια το κράτος θα καλύπτει τις εισφορές των κοινωνικών ασφαλίσεων των εργαζομένων στον γεωργικό τομέα.

Τέλος, ο Γιώργος Λουκαΐδης διαβεβαίωσε εκ νέου τους κοινοτάρχες των πυρόπληκτων κοινοτήτων ότι το ΑΚΕΛ θα παρακολουθεί στενά την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου για στήριξη των επηρεαζόμενων και την περιβαλλοντική αποκατάσταση και στην περίπτωση μη τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης, θα επαναφέρει το θέμα για συζήτηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.