Απάντηση στο μόνο στο ΑΚΕΛ επέλεξε να δώσει ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, Πρ. Προδρόμου σε σχέση με τον εμπαιγμό των πολιτών στην περιβόητη παραίτηση με…αναβολή του Ιωνά Νικολάου από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

«Αντιπαρερχόμενοι την απόπειρα ειρωνείας στη σημερινή τοποθέτηση του ΑΚΕΛ, θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάμεσα στην ανάγκη για μια ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αλλά και τα προσχήματα που φαίνεται να διογκώνονται μάλιστα στην προεκλογική περίοδο, επιλέγει υπεύθυνα την ουσία, δηλαδή να ανταποκριθεί στην επείγουσα ανάγκη για ριζική αλλαγή και επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης», ισχυρίζεται ο Πρόδρομος Προδρόμου.

«Είναι γι’αυτό το λόγο που, κατόπιν εισήγησης που διατυπώθηκε από τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη με τα οποία γίνεται η διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση, ζήτησε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως να παραμείνει στη θέση του χάριν των τελικών διαβουλεύσεων που γίνονται αυτές τις μέρες, μέχρι το τέλος του μήνα», προσθέτει.

Εντύπωση προκαλεί ωστόσο το ότι ο Εκπρόσωπος προτάσσει την επιτακτική αλλαγή της σημερινής κατάστασης στην απονομή δικαιοσύνης παρόλο που ο Υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στο Υπουργείο για 6 χρόνια.

«Επείγει να αλλάξει η σημερινή κατάσταση όπου ο μακρύς χρόνος απονομής δικαιοσύνης αντιμάχεται την ποιότητα του συστήματός μας, με αποτέλεσμα η Κύπρος να κατατάσσεται τελευταία στην Ευρώπη και σε πολύ άσχημη θέση διεθνώς ως προς την απονομή δικαιοσύνης».

«Τα νομοσχέδια που φέρνουν μια ριζική αλλαγή στο σύστημά και μια ιστορικών διαστάσεων μεταρρύθμιση είναι έτοιμα. Είμαστε σε τελικό στάδιο διαβουλεύσεων. Προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η διαβούλευση έχει οριστεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Εισαγγελέα, τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου την ερχόμενη εβδομάδα», λέει ο εκπρόσωπος.

Πρόσθεσε όtι «ενόψει και της εισήγησης τόσο των μελών του Ανωτάτου και του Γενικού Εισαγγελέα όσο και του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου για να συνεχιστεί η διαβούλευση με τον Υπουργό που έκανε όλη τη μέχρι τώρα σχετική εργασία και προετοιμασία, για την ταχύτερη διεκπεραίωση, ο Πρόεδρος αποφάσισε την αναβολή της αποχώρησης του Υπουργού για μερικές μέρες».

Τέλος, ο εκπρόσωπος ισχυρίζεται ότι «ένα αντιπολιτευόμενο κόμμα όπως το ΑΚΕΛ να παραβλέπει την ουσία και να εστιάζει τις αντιδράσεις του σε προσχηματικά επιχειρήματα».
«Ο Πρόεδρος επέλεξε να έχει ως γνώμονα την ουσία προκειμένου να εξυπηρετήσει την τεράστια κοινωνική ανάγκη για διόρθωση και ενίσχυση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης».