Προδρόμου: Πρόγραμμα 5ετίας με συνολική δαπάνη περί τα €100 εκ. για κλιματισμό στα σχολεία

Πρόγραμμα πενταετίας με συνολική δαπάνη περί τα €100 εκατ. για κλιματισμό στα σχολεία, ετοίμασε το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου, Πρόδρομος Προδρόμου.

Ερωτηθείς τι σκοπεύει να κάνει το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα του κλιματισμού στα σχολεία και αν σκοπεύει να προχωρήσει σε εγκατάσταση κλιματισμού στα σχολεία, ο κ. Προδρόμου είπε πως όπως είχε ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο 2021, θέση πολιτικής ήταν ότι θα γίνει σχεδιασμός για να εγκατασταθεί κλιματισμός στα σχολεία.

«Αυτή η πρόταση πολιτικής είχε γίνει και από τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο Υπουργείο λειτουργεί επιστημονική ομάδα μελέτης, σε συνεργασία με το ΕΤΕΚ και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Γίνεται ένας σχεδιασμός για τη μετατροπή των σχολικών κτιρίων, με παρεμβάσεις που θα δημιουργούν κατάλληλο βιοκλιματικό περιβάλλον και την ανάλογη θερμική άνεση», πρόσθεσε.

Παράλληλα, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, εξελίσσεται και το πιλοτικό έργο PEDIA, σε συνεργασία με το Γραφείο Ενέργειας -με ευρωπαϊκή χορηγία για την έρευνα και δαπάνη ΥΠΠΑΝ- για έργα μετατροπής 25 σχολείων σε κτήρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης, συμπεριλαμβανόμενης της δημιουργίας συνθηκών θερμικής άνεσης.

«Τα 25 σχολεία έχουν επιλεγεί μεταξύ 100. Το σχέδιο ενδέχεται στη συνέχεια να επεκταθεί και σε άλλα», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει ωστόσο προχωρήσει, παράλληλα, σε μελέτη για την εγκατάσταση κλιματισμού, σε σχέδιο που συμπεριλαμβάνει όλα τα σχολεία.

«Στη βάση της μελέτης που έγινε και μετά από συνεννοήσεις με το Υπουργείο Οικονομικών, θα υποβληθεί πρόταση για έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο και το έργο θα πρέπει να ενταχθεί στα επόμενα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά σχέδια. Ο σχεδιασμός αυτός θα ανακοινωθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Ανέφερε, παράλληλα, ότι πρόσθετα στις σχεδόν 5 χιλιάδες συσκευές που υπάρχουν ήδη σε σχολεία, προβλέπεται εξοπλισμός όλων των αιθουσών, με δυο εναλλακτικά επιχειρησιακά σενάρια.

«Οι δαπάνες αφορούν κυρίως την αναβάθμιση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των σχολείων (€70 εκατ.). Σταδιακή εφαρμογή με σχεδιασμό πενταετίας», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.