Η συζήτηση για τη συνταγματικότητα των μέτρων ζωής ή θανάτου που προκρίνει η κυβέρνηση να γίνει σε ευθετότερο χρόνο «που θα έχουμε την πολυτέλεια να κρίνουμε εκ του ασφαλούς», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει δημόσιες δηλώσεις για τη συνταγματικότητα των ληφθέντων μέτρων.

«Παρ’ όλον ότι ο καθένας μας δικαιούται ασφαλώς να έχει άποψη και να την εκφράζει, πιστεύω ότι οι μη νομικοί θα πρέπει να αφήσουν τα νομικά στους νομικούς, οι δε νομικοί να αφήσουν επί του παρόντος τις συζητήσεις επί θεμάτων συνταγματικότητας για μέτρα ζωής ή θανάτου που προκρίνει η κυβέρνηση έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης, για ευθετότερο χρόνο που θα έχουμε την πολυτέλεια να κρίνουμε εκ του ασφαλούς», ανέφερε συγκεκριμένα ο Γενικός Εισαγγελέας.

Εξάλλου με  την αισώπεια ρήση «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε» (όταν τα σπίτια σας καίγονται εσείς τραγουδάτε) απάντησε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Δώρος Ιωαννίδης, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τις αντιδράσεις από μερίδα πολιτών ως προς τη νομιμότητα των κυβερνητικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ερωτηθείς σχετικά με τη λήψη πιο αυστηρών μέτρων για αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως η απαγόρευση των αχρείαστων μετακινήσεων από σήμερα το απόγευμα, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι δυστυχώς την πληρώνουμε όλοι μας λόγω της ανεύθυνης συμπεριφοράς κάποιων που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα που ανακοινώνονται.

Είπε ότι από τη στιγμή που οι ειδικοί μας λένε ότι για τον περιορισμό του ιού θα πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας και να μείνουμε στα σπίτια μας, τότε «εμείς είμαστε υπόχρεοι να υπακούσουμε και να εφαρμόσουμε αυτά που μας λένε».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης είπε ότι μέχρι τώρα δεν έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτη ανάγκης στον τόπο, σημειώνοντας ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 183 του Συντάγματος. Αυτό που υπάρχει μέχρι στιγμής, είπε, είναι η έκδοση των διαταγμάτων του Υπουργείου Υγείας δυνάμει του περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου.
Ο κ. Ιωαννίδης είπε, επίσης, ότι το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω της κατάστασης έχει πλήξει ουσιωδώς το δικηγορικό επάγγελμα.