Προεδρικές 2023: Για καλύτερη Κύπρο!

Του Γιώργου Τ. Γεωργίου*

Οι Προεδρικές του 2023 αποτελούν ένα κρίσιμο ραντεβού με την ιστορία της πατρίδας μας. Είναι η ώρα της συνείδησης και της ανάληψης ευθύνης.

Συμπληρώνονται σχεδόν 10 χρόνια της συντηρητικής και νεοφιλελεύθερης διακυβέρνησης του Ν. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ. Ο κυπριακός λαός πλέον γνωρίζει, έχει εμπειρίες, μπορεί να συγκρίνει, να προβεί σε μία αντικειμενική αξιολόγηση των δεδομένων και πραγματικοτήτων.

Στο Κυπριακό, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα, ο Ηγέτης της Λύσης Ν. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε ηγέτες της διαίρεσης και της διχοτόμησης. Έριξαν το Κυπριακό στα Τάρταρα. Η απόσταση που μας χωρίζει από τη διχοτόμηση έχει σχεδόν μηδενιστεί.


Στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης η Κύπρος έχει βαλτώσει στη διαφθορά, στη διαπλοκή και τα σκάνδαλα. Η Κυπριακή Δημοκρατία για πρώτη φορά έχει καταγγελθεί από όλους τους διεθνείς θεσμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει καταγγελίες επί παραβάσει για τα κατά συρροή σκάνδαλα των «χρυσών» διαβατηρίων. Από μια απλή ανάγνωση των ετήσιων εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή μπορεί να διαπιστώσει ο κάθε αντικειμενικός πολίτης τη σωρεία σκανδάλων που χαρακτηρίζουν αυτή την κυβέρνηση.

Τι να πει κανένας για την αξιοκρατία, την επιλογή των λεγόμενων αρίστων, τις συγκρούσεις με τους θεσμούς, ακόμη και με τον ίδιο τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα; Τι να πρωτοθυμηθούμε από την αλαζονεία και την αυταρχικότητα με την οποία χειρίστηκαν θεσμούς; Την παύση του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, του πρώην Αρχηγού Αστυνομίας κ. Παπαγεωργίου, την προκλητική παύση του προέδρου της ΚΡΕΤΥΚ, κ. Χαράλαμπου Έλληνα, ενός διακεκριμένου επιστήμονα και ειδικού για θέματα φυσικού αερίου, τη σύγκρουση με τον Γενικό Ελεγκτή που έφτασαν σε σημείο να του στέλνουν τελεσίγραφα για παραίτηση;

Στα θέματα της οικονομίας και της κοινωνίας έχουμε το απόλυτο Βατερλό. Το κούρεμα και τα μνημόνια οδήγησαν χιλιάδες συμπατριώτες μας στην καταστροφή, την ακύρωση των ζωών τους. Χάθηκαν οι οικονομίες του κόσμου σε μία νύκτα, ενώ οι συμπέθεροι και το περιβάλλον του κ. Αναστασιάδη έκαναν πάρτι στην πλάτη του λαού μας. Και ας μη μας πουν ότι… φταίνε οι προηγούμενοι. Το δίΧτυ προστασίας που έριχναν στους τραπεζίτες οδήγησε στη μεγαλύτερη τραπεζική κρίση – έγκλημα σε βάρος του λαού μας.

Το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε από το 79% τότε, σε συνθήκες κρίσης, σε 115% σήμερα! Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός χτυπούν κόκκινο και διαλύουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα και η κυβέρνηση περί άλλα τυρβάζει.


Να μιλήσουμε και για τα οικονομικά τους εγκλήματα! Το ξεπούλημα του Συνεργατισμού, το ξεπούλημα του λιμανιού της Λεμεσού, το ξεπούλημα της Επιτροπής Σιτηρών…

Να μιλήσουμε για την Υγεία, που μέσα σε δέκα χρόνια διέλυσαν στο όνομα του λιγότερου κράτους τα δημόσια νοσηλευτήρια, την Παιδεία που οι αγκυλώσεις και ιδεοληψίες τους την έριξαν στα βράχια, ή τον Πολιτισμό που τον συρρίκνωσαν σε βαθμό ανυπαρξίας.

Μπορούμε να μιλούμε για πολλά…

Σήμερα χρειαζόμαστε αλλαγή, προοδευτική και δημοκρατική. Χρειαζόμαστε όραμα μακράς πνοής. Για μια Κύπρο ενωμένη – ειρηνική, πατρίδα όλων των παιδιών της, με περισσότερη ασφάλεια, ευημερία, σταθερότητα. Μια Κύπρο που επίκεντρό της θα είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, οι απαιτήσεις του. Χρειαζόμαστε ένα κράτος που θα εκσυγχρονίζει και θα αποκαταστήσει τους θεσμούς και τη δημοκρατία. Ένα κράτος ισονομίας – ισοπολιτείας.


Χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε Πρόεδρο που να διαθέτει όραμα, πρόγραμμα, πλάνο και σχέδιο που να οικοδομούν την Κύπρο τού αύριο. Που το πρόγραμμά του θα διακρίνεται από κοινωνική ευαισθησία και αλληλεγγύη.

Το ΑΚΕΛ θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του έναντι της πατρίδας και του λαού μας. Θα προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να διαθέτει τα εχέγγυα, την έξωθεν καλή μαρτυρία, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για να φέρουμε τη δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή στον τόπο μας. Σε αυτόν τον προσκλητήριο αγώνα έχουμε ρόλο και λόγο όλοι. Ο αγώνας μας για μια καλύτερη Κύπρο συγκινεί σήμερα τους πολίτες και δημιουργεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα για την πραγματική Αλλαγή!

* Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.