Προεδρικές 2023: Πού κινούνται τα κόμματα – Αρχές του 2022 οι τελικές αποφάσεις

∆εν υπάρχει κάποιο κόµµα που να δηλώνει επίσηµα ότι ξεκίνησε τις διαδικασίες για τον ορισµό ή την επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2023.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Πηγές από τα ανώτατα δώµατα των κυριότερων κοµµάτων ανάφεραν στη «Χαραυγή» ότι µπορεί να ξεκίνησε η προεδρολογία κυρίως από τα µέσα ενηµέρωσης ή από πρόσωπα τα οποία ενδιαφέρονται «να θέσουν τον εαυτό τους στη διάθεση των κοµµάτων», όµως αυτή τη στιγµή υπάρχουν άλλες προτεραιότητες, µιας και οι προεδρικές εκλογές βρίσκονται ακόµα πολύ µακριά.

Δεκατέσσερις περίπου μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές και οι διεργασίες των κομμάτων, ανεπίσημα τουλάχιστον, είναι σε εξέλιξη αν και τα περισσότερα κόμματα είναι ακόμα στο στάδιο των εσωτερικών διαβουλεύσεων.

Το µόνο κόµµα που έστω και άτυπα ξεκίνησε την κούρσα των προεδρικών εκλογών είναι ο ∆ΗΣΥ συνεπικουρούµενος από το Προεδρικό Μέγαρο, παρά το ότι η κυβέρνηση και ο ∆ΗΣΥ δηλώνουν δηµόσια ότι δεν ασχολούνται µε τις προεδρικές εκλογές. Κατηγορούν αντίθετα την αντιπολίτευση, κυρίως το ΑΚΕΛ, ότι όλες τους οι ενέργειες είναι προσανατολισµένες στον Φεβρουάριο του 2023.

Οι δελφίνοι στον ∆ΗΣΥ έπιασαν ήδη δουλειά

Κύκλοι του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού ανέφεραν στη «Χαραυγή» ότι ναι µεν το κόµµα δεν ασχολήθηκε ακόµα µέσω των συλλογικών του οργάνων για τον ορισµό υποψηφίου, όµως οι διεργασίες των εν δυνάµει υποψηφίων ξεκίνησαν εδώ και βδοµάδες. Άλλωστε, η µάχη χαρακωµάτων µεταξύ Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ για την υποστήριξη του κεντροδεξιού ακροατηρίου είναι πλέον εµφανής.

Είναι ενδεικτικό ότι στα µέσα ενηµέρωσης παρελαύνει σχεδόν καθηµερινά ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος πραγµατοποιεί αρχηγικές – προεδρικές εµφανίσεις και αλωνίζει την Κύπρο σε µια προσπάθεια να δείξει ότι ενδιαφέρεται για όλο το φάσµα της πολιτικής, οικονοµικής και κοινωνικής ζωής.

Από την άλλη, είναι και οι έντονες πληροφορίες που φέρουν τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, να ετοιµάζεται κι αυτός για το χρίσµα, στήνοντας τα δικά του επιτελεία και επισκεπτόµενος -αθόρυβα όµως- κυρίως κατά τα Σαββατοκύριακα διάφορες περιοχές, κοινότητες και σωµατεία.

Άλλωστε οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι προτεραιότητα, βάσει του καταστατικού, έχει ο πρόεδρος του κόµµατος, αλλά και οι δηµόσιες δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του ∆ΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, µε σαφείς υποδείξεις προς τον Ν. Χριστοδουλίδη να µην παρακάµψει τις διαδικασίες του κόµµατος, µαρτυρούν ότι η κούρσα του χρίσµατος στο κυβερνών κόµµα έχει ξεκινήσει για τα καλά. Στην Πινδάρου, σύµφωνα µε τις ίδιες πηγές, δεν επιθυµούν µε κανέναν τρόπο να επαναληφθεί το σενάριο της διπλής υποψηφιότητας Γλ. Κληρίδη και Αλ. Μαρκίδη του 2003, το οποίο στέρησε από το κόµµα την προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

ΑΚΕΛ: Στόχος η απαλλαγή από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη

Η προσοχή είναι στραµµένη και προς το ΑΚΕΛ, το οποίο τονίζει ότι ακόµη δεν έχει συζητήσει τίποτε σε σχέση µε τα ονόµατα πιθανών υποψηφίων. Το τελευταίο διάστηµα κάποια µέσα ενηµέρωσης γράφουν διάφορα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα, αλλά αυτό είναι αναµενόµενο και συνηθισµένο πριν από µια αναµέτρηση για τις προεδρικές εκλογές, ανέφερε στη «Χαραυγή» πηγή του κόµµατος.

Το ΑΚΕΛ θα συζητήσει για το θέµα των Προεδρικών συντεταγµένα, όπως πράττει κάθε φορά, µε βάση τις διαδικασίες του κόµµατος, οι οποίες προνοούν συνδιαλλαγή και µε την κοµµατική βάση για συνδιαµόρφωση πρότασης, για να µπορέσει να υλοποιηθεί ο στόχος που έχει θέσει το κόµµα και δεν είναι άλλος από την εκλογή ενός προοδευτικού Προέδρου, ο οποίος θα απαλλάξει τον τόπο από τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη – ∆ΗΣΥ.

Η ίδια πηγή ξεκαθάρισε ότι δεν θα µετρήσουν οι προσωπικές επιδιώξεις οποιουδήποτε, αλλά εκείνο που θα ληφθεί υπόψιν είναι το πώς θα επιτευχθεί η αλλαγή διακυβέρνησης µε εκλέξιµο υποψήφιο που θα φέρει όφελος στην πλειοψηφία του λαού.

Σε ό,τι αφορά δηµοσιεύµατα που παρουσιάζουν ως πιθανή επιλογή τον πρώην Υπουργό Υγείας, Γιώργο Παµπορίδη, η ίδια πηγή υπενθύµισε ότι κάποιοι σχεδόν στοιχηµάτιζαν µέχρι πρόσφατα ότι το ΑΚΕΛ θα στηρίξει πρόεδρο άλλου κόµµατος. Τώρα, πρόσθεσε, τα «σενάρια» έχουν αλλάξει.

Το ΑΚΕΛ αναµένεται ότι θα ξεκινήσει τις διαδικασίες τέλος του χρόνου ή αρχές του 2022 µε ορίζοντα οριστικής κατάληξης µέχρι την Άνοιξη.

Κοινό κεντρώο υποψήφιο προτείνει το ∆ΗΚΟ

Αν και στο ∆ΗΚΟ δεν έγινε καµία ουσιαστική συζήτηση ακόµη, το κόµµα είναι πεπεισµένο ότι για να φύγει η παρούσα διακυβέρνηση χρειάζεται να υπάρξει µια ευρύτερη συνεργασία τουλάχιστον µεταξύ των τριών µεγάλων κοµµάτων της αντιπολίτευσης δηλ. του ΑΚΕΛ, του ∆ΗΚΟ και της Ε∆ΕΚ.

Ανώτερη πηγή του κόµµατος ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι το κλειδί αυτής της συνεργασίας είναι το αν το ΑΚΕΛ έχει κατανοήσει πως για να συσπειρωθεί το ∆ΗΚΟ πρέπει ο υποψήφιος να προέρχεται από τις τάξεις του, µη αποκλειοµένου και του Νικόλα Παπαδόπουλου. Στην περίπτωση που υποστηριχθεί από το ΑΚΕΛ άλλος υποψήφιος, σηµείωσε, αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει και πάλι σε εκλογή προέδρου από τον ∆ΗΣΥ. Ωστόσο, όλα αυτά θα συζητηθούν στο κόµµα µετά το συνέδριο του κόµµατος τον Ιανουάριο όπου θα ληφθούν οι κατευθυντήριες αποφάσεις.

Επιλογή Αβέρωφ;

Μέχρι στιγµής, σηµείωσε το ίδιο στέλεχος, στο ∆ΗΚΟ υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν την κοινή υποψηφιότητα, αλλά υπάρχει και µια µικρή µερίδα που δεν αποκλείει υποστήριξη από τον πρώτο γύρο ακόµα και του Αβέρωφ Νεοφύτου. Πάντως, σηµείωσε η ίδια πηγή, δεν πρέπει να επαναληφθεί το σενάριο του 2018 που οδήγησε στην επανεκλογή Αναστασιάδη, ούτε και το ενδεχόµενο επανάληψης της αποτυχηµένης προσπάθειας για εκλογή Προέδρου της Βουλής.

Η ίδια πηγή σηµείωσε ότι από πλευράς ∆ΗΣΥ διασπείρεται µια φηµολογία ότι τα έχουν βρει µεταξύ τους το ∆ΗΚΟ και ο ∆ΗΣΥ για την υποστήριξη Αβέρωφ Νεοφύτου και ότι µάλιστα «έπεσαν» κάτω και ονόµατα για υπουργοποίηση. Ωστόσο, υπογράµµισε, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Οι πληροφορίες όµως ότι ορισµένα ανώτερα στελέχη, όπως ο Άθως Αντωνιάδης και Γιώργος Σολωµού, εµφανίζονται ως υποστηρικτές αυτής της επιλογής και ότι, µάλιστα, βρίσκονται ήδη σε συνεχή επαφή µε τον ∆ΗΣΥ, εντείνονται.

Για την ώρα, φαίνεται αρκετά δύσκολο να υποστηριχθεί ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ από το ∆ΗΚΟ αν και δύσκολη θα είναι η υποστήριξη ευρύτερα στελέχους από τον χώρο του ∆ΗΣΥ. Τα περισσότερα στελέχη παραδέχονται ότι θα προκύψουν σοβαρά ζητήµατα αξιοπιστίας και πολιτικής ηθικής, εάν το κόµµα στραφεί προς τον ηγέτη ή άλλο στέλεχος του ∆ΗΣΥ.

Πρώτα εσωτερικό ξεκαθάρισµα και µετά προεδρικές στην Ε∆ΕΚ

Στην Ε∆ΕΚ τα πράγµατα είναι πιο δύσκολα, αφού οι εσωκοµµατικές συγκρούσεις δεν επέτρεψαν µέχρι τώρα στο κόµµα να ασχοληθεί µε τις προεδρικές εκλογές. Πηγή από το κόµµα ξεκαθάρισε στη «Χαραυγή» ότι αν δεν ξεκαθαρίσουν αυτά τα θέµατα, δεν θα µπορέσει το κόµµα να ασχοληθεί µε τις Προεδρικές. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, µέχρι στιγµής δεν έγινε καµία απολύτως σκέψη για το θέµα. Εκτιµάται ότι το κόµµα θα µπορέσει να ασχοληθεί µετά τον Ιανουάριο και οι επιλογές θα εξαρτηθούν από το τι θα τους προταθεί.

Οικολόγοι: Προέχει το συνέδριο

Ούτε για τους Οικολόγους τίθεται αυτή την ώρα επί τάπητος το θέµα των προεδρικών εκλογών µιας και το κίνηµα έχει ως προτεραιότητα αυτή τη στιγµή το εκλογικό του συνέδριο που θα πραγµατοποιηθεί στις 12 ∆εκεµβρίου, ανέφερε στη «Χαραυγή» στέλεχος του κόµµατος.

Απαντώντας σε ερώτηση, η ίδια πηγή είπε ότι οι διαδικασίες για την επιλογή του υποψηφίου θα ξεκινήσουν µέσα στον ερχόµενο Ιανουάριο. Απέκλεισε παράλληλα και εκ προοιµίου συνεργασία µε τον ∆ΗΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν µπορεί να γίνει συνεργασία µε το κυβερνών κόµµα, τις πολιτικές του οποίου επικρίνουν συνεχώς οι Οικολόγοι.

Στην ερώτηση αν υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για συνεργασία µε κόµµατα της αντιπολίτευσης ή µε υποψήφιο που θα υποστηριχθεί από κάποιο κόµµα της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις αυτές έχουν να κάνουν κυρίως µε περιβαλλοντικά θέµατα.

∆ΗΠΑ – ∆ηµοκρατική Συνεργασία: ∆εν είναι δεδοµένοι για κανέναν

Στη ∆ηµοκρατική Παράταξη και τη ∆ηµοκρατική Συνεργασία θεωρούν ότι είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει η προεδρολογία. Τέλος Ιανουαρίου του 2022 θα πραγµατοποιηθούν τα συνέδρια της παράταξης και έτσι µέχρι τότε δεν θα µπορεί να ληφθεί απόφαση για τις εκλογές.

Στελέχη της Παράταξης όμως ισχυρίζονται σε ψηλούς τόνους ότι ∆ΗΠΑ και ∆.Σ. δεν είναι δεδοµένοι για κανέναν και ότι εκείνο που προέχει είναι η ύπαρξη προγράµµατος που θα συγκλίνει µε τις θέσεις και τις απόψεις της κοµµατικής συνεργασίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy