Προεδρικές εκλογές: Κινητοποίηση και διαβουλεύσεις – Το τοπίο στα κόμματα

Με στόχο την απομάκρυνση του ΔΗΣΥ από την εξουσία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι διατεθειμένα να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα για να υποστηρίξουν έναν κοινό υποψήφιο που θα δώσει ένα τέλος στη 10ετή διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Μέχρι στιγμής οι υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί επίσημα είναι αυτή του Αβέρωφ Νεοφύτου και των ανεξάρτητων Αχιλλέα Δημητριάδη, Γιώργου Κολοκασίδη και Μάριου Ηλιάδη.

Κινούνται δραστήρια οι ανεξάρτητοι

Οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι αναπτύσσουν ήδη δράσεις, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις και επαφές με οργανωμένα σύνολα και την κοινωνία των πολιτών.

Πηγές από το επιτελείο του Αχιλλέα Δημητριάδη ανέφεραν στη «Χαραυγή» ότι μετά την εξαγγελία της υποψηφιότητας έχουν στηθεί ομάδες εργασίας που παράγουν προτάσεις, αλλά και ομάδες στήριξης, ενώ γίνονται συνεχώς δημόσιες συγκεντρώσεις.

Ο κ. Δημητριάδης συναντήθηκε μέχρι στιγμής με τους επικεφαλής του ΔΗΣΥ, του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων, στους οποίους κατέθεσε τις θέσεις και τις απόψεις του, ενώ στο άμεσο μέλλον θα συναντηθεί και με τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΕΛΑΜ.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση για ενδεχόμενη στήριξη του κ. Δημητριάδη από οποιοδήποτε κόμμα.

Από πλευράς του επιτελείου του ανεξάρτητου υποψηφίου Μάριου Ηλιάδη διατυπώνεται μια αισιοδοξία όσον αφορά τα ποσοστά αποδοχής της υποψηφιότητάς του, η οποία αποτυπώνεται με αυξανόμενες τάσεις μέσα από σειρά δημοσκοπήσεων που γίνονται για λογαριασμό του υποψηφίου.

Και ο κ. Ηλιάδης έχει τα δικά του επιτελεία και ομάδες στήριξης σε όλη την Κύπρο.

Τονίστηκε πάντως ότι υπάρχει έντονη ανάγκη να υπάρξει ένα μέτωπο απέναντι στη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ, η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για τα αδιέξοδα στο Κυπριακό, αλλά και σε μια σειρά άλλα θέματα καθώς και στο θέμα της διαφθοράς. Η ίδια πηγή τόνισε τις ιστορικές ευθύνες των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για να βρουν κοινό έδαφος για να υπάρξει αλλαγή.

Ανησυχία στον ΔΗΣΥ για τα ποσοστά Χριστοδουλίδη

Στον ΔΗΣΥ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η χάραξη και υλοποίηση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου μέχρι τον Φεβρουάριο και που θα στοχεύει στο να τον καταστήσει τον νέο ένοικο του Προεδρικού.

Ωστόσο στον ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πηγές από την Πινδάρου, δεν αποκρύβουν την ανησυχία τους από τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει στις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις η υποψηφιότητα του προέδρου του κόμματος, αν και θεωρούν πως αυτά τα ποσοστά θα αλλάξουν προς όφελος του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Τους απασχολεί επίσης η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και φοβούνται για τη μετακίνηση ψήφων του ΔΗΣΥ στον πρώτο γύρο υπέρ του Ν. Χριστοδουλίδη. Παράλληλα, θεωρούν ότι ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα είναι στον δεύτερο γύρο και έτσι οι ψήφοι θα «επαναπατριστούν», αφού και ο ίδιος ο τέως ΥΠΕΞ δεν θα έχει άλλη επιλογή από του να στηρίξει τον πρόεδρο του κόμματος.

Από το στρατόπεδο Χριστοδουλίδη δηλώνουν αισιοδοξία για την έκβαση της εκλογικής μάχης, ενώ τόσο ο ίδιος ο τέως υπουργός όσο και μέλη των ομάδων στήριξής του αλωνίζουν την Κύπρο και έχουν επαφές με οργανωμένα σύνολα και την κοινωνία των πολιτών.

Πηγή από το στρατόπεδο Χριστοδουλίδη ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι η ώρα της επίσημης εξαγγελίας της υποψηφιότητας είναι κοντά. Θα ανακοινωνόταν εντός των ημερών, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, αλλά τα γεγονότα στην Ουκρανία έχουν μετατοπίσει την ημερομηνία.

Ίσως περιμένουν από το επιτελείο του κ. Χριστοδουλίδη και ποια θα είναι η κατάληξη των επαφών των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα του διαλόγου που διεξάγεται μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Κύκλοι που πρόσκεινται υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Χριστοδουλίδη δεν θέλησαν να σχολιάσουν το χαρακτηρισμό «Δούρειος Ίππος» που απέδωσε στον κ. Χριστοδουλίδη ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Όπως δήλωσαν στη «Χ», είναι ένας ατυχής χαρακτηρισμός και υπενθύμισαν ότι ο Δούρειος Ίππος ήταν αυτός που έδωσε τη νίκη στους Έλληνες στον πόλεμο της Τροίας.

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ

Σε ό,τι αφορά το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός υποψήφιος που θα μπορέσει να περάσει και στον δεύτερο γύρο, αλλά και να υλοποιήσει το στόχο της νίκης στις προεδρικές εκλογές του 2023.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, μετά τις πρώτες επαφές μεταξύ των δύο κομμάτων, ΑΚΕΛ – ΔΗΚΟ, και οι δύο πλευρές κάνουν την εσωτερική τους αξιολόγηση. Σε ερώτηση κατά πόσον ευσταθούν τα όσα αναφέρονται ως δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι υπάρχει αδιέξοδο και προδιαγράφεται ναυάγιο στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις, η ίδια πηγή τόνισε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάτι οριστικό και ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέσα στις επόμενες μέρες με στόχο να υπάρξει κατάληξη.

Πάντως, η τελική πορεία των πραγμάτων θα διαφανεί στο άμεσο μέλλον, όταν θα γίνει νέα συνάντηση μεταξύ του Στέφανου Στεφάνου και του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Στο ΑΚΕΛ θεωρούν ωστόσο ότι όσα λιγότερα λέγονται τόσο το καλύτερο, όχι για λόγους αδιαφάνειας, αλλά για να προστατευθεί η διαδικασία και να μην επηρεάζονται οι επαφές και οι διαβουλεύσεις που γίνονται. Σημείωσε επίσης πως σε ό,τι αφορά το θέμα του προφίλ του υποψηφίου, το ΑΚΕΛ έχει λάβει συγκεκριμένη απόφαση μέσω της Κ.Ε. και αυτή πρέπει να ακολουθηθεί.

Από πλευράς ΔΗΚΟ φαίνεται να υπάρχει κάποιας μορφής δυσφορία, αφού το ΑΚΕΛ δεν αποδέχθηκε την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου και δεν έγινε αποδεκτή ούτε η υποψηφιότητα της Χριστιάνας Ερωτοκρίτου.

Στο ΔΗΚΟ, σύμφωνα με την ίδια κομματική πηγή, προκρίνουν συνεργασία με το ΑΚΕΛ, αλλά με υποψήφιο που να προέρχεται από το μεγάλο κόμμα του Κέντρου, κι αυτό, όπως μας λέχθηκε, για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές προς άλλους υποψηφίους.

Σε συνεδρία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΔΗΚΟ την περασμένη Τρίτη υπήρξε μία μεμονωμένη εισήγηση (από ένα μέλος) για να διακοπεί η οποιαδήποτε διαβούλευση με το ΑΚΕΛ και να προχωρήσουν για στήριξη του Ν. Χριστοδουλίδη.

Η πλειοψηφία όμως απέρριψε την εισήγηση, εμμένοντας στην ολοκλήρωση της προσπάθειας με το ΑΚΕΛ. Εξέφρασε την ελπίδα πως τα οποιαδήποτε προβλήματα θα ξεπεραστούν μέσα στις επόμενες 10 μέρες, όπου θα υπάρξουν κάποιες άτυπες συναντήσεις μεταξύ στελεχών των δύο κομμάτων με στόχο να βρεθεί μια συναινετική βάση.

Παράλληλα, το ΔΗΚΟ δεν απορρίπτει, αλλά είναι έτοιμο να συζητήσει κι άλλα ονόματα που πιθανόν θα προταχθούν από πλευράς ΑΚΕΛ, παρόλο που απέρριψε ήδη κάποια ονόματα που έθεσε στο τραπέζι το ΑΚΕΛ. Σημείωσε ακόμη ότι με το ΑΚΕΛ δεν συζητήθηκαν θέσεις που πρέπει να υιοθετούν οι πιθανοί υποψήφιοι στο Κυπριακό, τα οικονομικά και κοινωνικά θέματα.

Δεν αποκλείει αυτόνομη κάθοδο η ΕΔΕΚ

Στην ΕΔΕΚ με την παγκύπρια συνδιάσκεψη της περασμένης Κυριακής έκλεισε ο κύκλος των εσωκομματικών επαφών σε όλες τις επαρχίες και ο στόχος είναι να υπάρξει κατάληξη μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές από την ΕΔΕΚ, αν δεν ευοδωθούν οι επαφές με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΕΛΑΜ, δεν αποκλείεται η αυτόνομη κάθοδος. Ήδη έγιναν επαφές με ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, καθώς και με τον υποψήφιο Μάριο Ηλιάδη, αλλά δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα μέχρι στιγμής.

Η ΕΔΕΚ δεν προχώρησε σε καμία επαφή μέχρι στιγμής με τον Ν. Χριστοδουλίδη, με την ίδια πηγή να δηλώνει ότι οι φωνές για στήριξη του τέως ΥΠΕΞ μέσα στο κόμμα είναι πολύ αδύνατες. Οι πιο επικρατούσες τάσεις, πρόσθεσε, είναι η αυτόνομη κάθοδος αλλά και η συνεργασία με ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Παράλληλα, πρέπει να αναφερθεί ότι την περασμένη Τρίτη το Κίνημα Οικολόγων ανακοίνωσε την έναρξη των διαβουλεύσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΕΛΑΜ, με στόχο τη σύσταση μετώπου ενάντια στον ΔΗΣΥ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy