Προεδρικές εκλογές: Στην τελική ευθεία το ΑΚΕΛ – Στηρίζει Χριστοδουλίδη το ΔΗΚΟ

Γεµίζει τις µηχανές του ενόψει των προεδρικών εκλογών το ΑΚΕΛ, αφού µετά την Κ.Ε. που συνεδρίασε την Παρασκευή, στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψή του που θα γίνει στις 5 Ιουνίου θα τεθεί προς έγκριση ενώπιον των περίπου 1.200 συνέδρων η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στο ΑΚΕΛ δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα κατορθώσουν όχι µόνο να συσπειρώσουν τους ψηφοφόρους τους, αλλά και ότι θα συστρατευθούν µε την υποψηφιότητα Μαυρογιάννη και παράγοντες και ψηφοφόροι του ευρύτερου αριστερού χώρου αλλά και εκτός Αριστεράς.

Αυτή η αισιοδοξία προκύπτει από το ότι οι Κοµµατικές Οµάδες Βάσης έδωσαν στήριξη προς τον εν δυνάµει υποψήφιο κοντά στο 80%, αλλά και από την εκτίµηση ότι ώθηση στην προεκλογική µάχη θα δώσει ο ίδιος ο Α. Μαυρογιάννης µε την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του και το στίγµα των θέσεών του σε βασικά ζητήµατα που απασχολούν σήµερα την κοινωνία.

Μουδιασµένοι στον ΔΗΣΥ

Στο στρατόπεδο του ∆ΗΣΥ επικρατεί προς το παρόν µούδιασµα, αφού οι κυλιόµενες δηµοσκοπήσεις του κόµµατος εξακολουθούν να δείχνουν χαµηλή αποδοχή για τον Αβέρωφ Νεοφύτου. Πάντως ο ίδιος ο πρόεδρος του ∆ΗΣΥ δήλωσε την Πέµπτη στην τηλεόραση του «Άλφα» ότι θα παραµείνει υποψήφιος µέχρι τέλους, διασκεδάζοντας έτσι τις φήµες που κυκλοφορούν ότι αν δει πως δεν συγκεντρώνει την απαιτούµενη στήριξη, θα αποσυρθεί.

Ο Αβ. Νεοφύτου φαίνεται να χρεώνεται προσωπικά όλο το κόστος που προέκυψε από τη δεκαετή διακυβέρνηση Αναστασιάδη, σε αντίθεση, και αυτό είναι το παράδοξο, µε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος, παρά την άµεση συµµετοχή του π.χ. και στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων και στους διορισµούς των «άριστων των αρίστων», εµφανίζεται αλώβητος.

Οριστικά στον Χριστοδουλίδη το ΔΗΚΟ

Στο µεγάλο κόµµα του λεγόµενου ενδιάµεσου χώρου έχουν πλέον αποφασίσει πώς θα κινηθούν, άσχετα αν δεν δηλώνουν τίποτε δηµόσια σε αυτό το στάδιο. Πληροφορίες της εφηµερίδας µας αναφέρουν ότι η στήριξη του τέως ΥΠΕΞ πρέπει να θεωρείται δεδοµένη, παρόλο που δεν είναι σύσσωµο το κόµµα πίσω από αυτήν την απόφαση.

Πηγές από το ∆ΗΚΟ ανέφεραν στη «Χαραυγή» ότι παρότι έγινε την περασµένη Τρίτη η συνάντηση Παπαδόπουλου και Αχιλλέα ∆ηµητριάδη και µεθαύριο Τρίτη θα συναντηθούν µε τον υποψήφιο Μάριο Ηλιάδη, εντούτοις η απόφαση είναι δεδοµένη. Συνάντηση µε τον Ανδρέα Μαυρογιάννη δεν θα υπάρξει, ενώ αναµένεται να οριστεί και συνάντηση µε τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Με άλλα λόγια, ανέφερε η ίδια πηγή, οι συναντήσεις γίνονται για τα µάτια του κόσµου.

Λίγο το αυτογκόλ της «κλεµµένης» οµιλίας του Ιωάννη Κασουλίδη του 2008, αλλά κυρίως η επιµονή του Ν. Χριστοδουλίδη ότι παραµένει µέλος του ∆ΗΣΥ -αν και προβάλλεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος- και η σαφής υποστήριξη της κυβέρνησης Αναστασιάδη στην κριτική που δέχεται ως η πιο διεφθαρµένη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, προκάλεσαν δυσφορία τόσο σε στελέχη του ∆ΗΚΟ όσο και σε στελέχη άλλων κοµµάτων που προσανατολίζονται στην υποστήριξη της υποψηφιότητάς του.

Στην ερώτηση στη βάση ποιων δεδοµένων θα υποστηριχθεί ο Ν. Χριστοδουλίδης, η ίδια πηγή ανέφερε ότι θα είναι στη βάση κάποιων δεσµεύσεων και κάποιων κοινών γραµµών, οι οποίες είναι ακόµα άγνωστες. Πάντως η πηγή ξεκαθάρισε ότι πολλά στελέχη της ηγετικής πυραµίδας αλλά και των επαρχιακών σωµάτων δεν νιώθουν άνετα µε την επιλογή Χριστοδουλίδη, ιδιαίτερα µετά τις πρόσφατες δηλώσεις του.

Στην ερώτηση γιατί τότε να τον στηρίξει το ∆ΗΚΟ, η απάντηση είναι ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι η µεγάλη δεξαµενή ψήφων θα είναι από τον ∆ΗΣΥ, γι’ αυτό εστιάζει κυρίως προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ από την άλλη νιώθει ασφάλεια από την υποστήριξη που δείχνουν προς το πρόσωπό του ψηφοφόροι από τον ενδιάµεσο χώρο.

Πρόβληµα εντοπίζεται και από το ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν κάνει συχνά δηλώσεις, ούτε έχει παρουσιάσει σαφείς θέσεις για µια σειρά ζητήµατα, µε αποτέλεσµα ο κόσµος να υποστηρίζει κάποιον ο οποίος δεν είπε ποτέ τίποτε ούτε και µέχρι τώρα έχει πει οτιδήποτε.

Σε ό,τι αφορά την τελική απόφαση, στο ∆ΗΚΟ εκτιµούν ότι αυτή θα ληφθεί από την Κ.Ε. µέχρι τις 30 Ιουνίου.

Περιµένουν το ΔΗΚΟ στην ΕΔΕΚ

Στην Ε∆ΕΚ δεν δείχνουν να βιάζονται να αποφασίσουν. Μέχρι στιγµής δεν έγιναν ουσιαστικά σκέψεις για το ποιον υποψήφιο θα στηρίξουν, αφού σε όλες τις συνελεύσεις που έγιναν, τόσο επαρχιακά όσο και στην παγκύπρια συνδιάσκεψη στα Λεύκαρα, δεν συζήτησαν ονόµατα.

Ζητήσαµε από την πηγή µε την οποία συνοµιλήσαµε να ερµηνεύσει τη δήλωση Μ. Σιζόπουλου ότι θα παίξει ρόλο η απόφαση που θα λάβει το ∆ΗΚΟ, την ώρα, µάλιστα, που ο ίδιος συχνά-πυκνά δηλώνει ότι η Ε∆ΕΚ δεν θα αποδεχθεί ειληµµένες αποφάσεις από άλλους. Η απάντηση ήταν ότι µε το ∆ΗΚΟ η Ε∆ΕΚ έχει τις περισσότερες συγκλίσεις και τις λιγότερες αποκλίσεις και υπάρχουν περιθώρια για να ληφθεί µια κοινή απόφαση.

Στο µεταξύ, στην Ε∆ΕΚ είχαν ήδη συνάντηση µε τον Α. Μαυρογιάννη και δύο συναντήσεις µε τον ανεξάρτητο υποψήφιο Μ. Ηλιάδη, ενώ µας διαβεβαίωσαν ότι δεν θα απορρίψουν συνάντηση και µε τον Αχ. ∆ηµητριάδη, εφόσον αυτός το ζητήσει.

Υπολογίζεται ότι η όλη διαδικασία για την Ε∆ΕΚ θα φτάσει στο τέλος της εντός Ιουνίου, όπου και θα ληφθεί η οριστική απόφαση. Σύντοµα θα ξεκαθαρίσει ακόµα αν την τελική απόφαση θα την πάρει η Κ.Ε., µια συνδιάσκεψη ή ένα συνέδριο.

Προς αυτόνοµη κάθοδο οι Οικολόγοι

Ούτε οι Οικολόγοι φαίνεται να λαµβάνουν σύντοµα αποφάσεις, αν και ο πρόεδρος του Κινήµατος, Χαράλαµπος Θεοπέµπτου, µιλώντας πριν λίγες µέρες στην «Πρωινή Έκδοση» του «Άστρα», υπογράµµισε ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν έναν υποψήφιο που θα προωθεί τις ιδέες και τις απόψεις του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού που «έκαναν την Κύπρο ρεζίλι».

Πηγές του Κινήµατος δεν αποκλείουν να ληφθεί η τελική απόφαση µέσα στον Σεπτέµβριο. ∆εν υπάρχει λόγος να βιαζόµαστε, ανέφεραν στη «Χαραυγή» οι ίδιες πηγές, αφού οι προεδρικές εκλογές χρονικά είναι ακόµα πολύ µακριά. Μέχρι στιγµής συναντήθηκαν µε όσους υποψηφίους ζήτησαν συνάντηση και σύντοµα θα συναντηθούν και µε τον Α. Μαυρογιάννη. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, δεν έχουν µπροστά τους ξεκάθαρο πεδίο για να µπορούν να αποφασίσουν. Θα το πράξουν όταν ολοκληρώσουν τις επαφές τους.

Η ίδια πηγή θεωρεί αδύνατο να υποστηριχθούν Χριστοδουλίδης ή Μαυρογιάννης, διότι δεν γίνονται αποδεκτοί από τα µέλη του Κινήµατος. Εποµένως, η επιλογή που τους µένει είναι η αυτόνοµη κάθοδος. Πριν από τη λήψη απόφασης οι Οικολόγοι θα πραγµατοποιήσουν εσωτερικό δηµοψήφισµα, δηλαδή θα ανοίξουν κάλπες σε όλες τις επαρχίες για να πάρουν τις απόψεις των µελών, χωρίς αυτές να είναι δεσµευτικές.

Στην ερώτηση κατά πόσον πήραν απαντήσεις στο ερωτηµατολόγιο που έστειλαν στους υποψηφίους και στα κόµµατα, οι πηγές απάντησαν ότι έλαβαν απαντήσεις από όλους τους ανεξάρτητους υποψήφιους και από το ΑΚΕΛ και το ∆ΗΚΟ. Ωστόσο οι απαντήσεις δεν ικανοποίησαν. Όπως µας αναφέρθηκε, υπάρχουν διαφωνίες και µε τα δύο κόµµατα. Με το ΑΚΕΛ διαφωνούν στο θέµα της οριζόντιας ψηφοφορίας και µε το ∆ΗΚΟ σε ό,τι αφορά ζητήµατα που έχουν να κάνουν µε τους δανειολήπτες. Αν ΑΚΕΛ και ∆ΗΚΟ τα έβρισκαν µεταξύ τους, τότε τα πράγµατα θα ήταν πιο εύκολα για τους Οικολόγους, κατέληξαν οι ίδιες πηγές.

Προς Χριστοδουλίδη γέρνει η ΔΗΠΑ

Στο στρατόπεδο της ∆ηµοκρατικής Παράταξης δηλώνουν ότι δεν έχουν ακόµα αποφασίσει προς τα πού θα κλίνουν και ότι θα αποφασίσουν µετά που θα δουν επίσηµα πλέον τους υποψηφίους. Πηγή από το κόµµα µας ανέφερε ότι µέχρι τώρα έγιναν ανεπίσηµες συναντήσεις µε τους ανεξάρτητους και ότι εντός των ηµερών θα καθοριστούν οι επίσηµες συναντήσεις. Από τις ανεπίσηµες συναντήσεις δεν προέκυψε κάτι συγκεκριµένο.

Στην ερώτηση ποιες τάσεις υπάρχουν, η απάντηση ήταν ότι υπάρχει µια τάση για προσέγγιση Χριστοδουλίδη, άλλη για προσέγγιση Μαυρογιάννη και µια µικρή τάση υπέρ του Αβέρωφ Νεοφύτου.

Και στη ΔΗΠΑ θεωρούν ότι χρονικά δεν έχουν πίεση και εκτιµούν ότι θα πάρουν την τελική τους απόφαση µέχρι τις αρχές Ιουλίου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.