Προεδρικές εκλογές και υποψήφιοι

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Του
Άντρου Κυπριανού*

 

Οι προεδρικές εκλογές θα είναι καθοριστικές για την εξέλιξη της κυπριακής κοινωνίας τα επόµενα χρόνια. […] Τα προβλήµατα που καλείται να χειριστεί ο επόµενος Πρόεδρος είναι πολλά. Το Κυπριακό, η πάταξη της διαφθοράς και η αντιµετώπιση της ακρίβειας και των άλλων µεγάλων κοινωνικών προβληµάτων που συσσωρεύτηκαν στην κοινωνία. Είναι επίσης άλλα δύο, στα οποία η κοινωνία ίσως να µην αποδίδει µεγάλη σηµασία, αλλά τα θεωρώ εξαιρετικά σηµαντικά. Η έλλειψη δηµοκρατικής κουλτούρας στην άσκηση εξουσίας και η αλαζονεία που οδηγεί στην υποτίµηση της νοηµοσύνης του λαού.

Με αυτά ως βάση, πρέπει να εξετάσουµε τους τρεις βασικούς υποψηφίους, τους οποίους προσωπικά γνωρίζω εδώ και χρόνια. Αρχής γενοµένης µε τον Ν. Χριστοδουλίδη. Όλοι γνωρίζουν ότι ως κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν το δεξί χέρι του Ν. Αναστασιάδη, ο πιο στενός του συνεργάτης. Ως Υπουργός Εξωτερικών ήταν ο κατεξοχήν χειριστής του Κυπριακού. Όσοι τον γνωρίζουν από παλιά λένε ότι ανέκαθεν τον έκαιγε η φιλοδοξία να γίνει Πρόεδρος της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας. Αυτή η φιλοδοξία τον οδήγησε στο πλευρό του κ. Αναστασιάδη και του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού. Επεδίωξε να κτίσει τέτοια εικόνα όλα αυτά τα χρόνια. Προσπαθούσε να µη συγκρουστεί µε κανένα. Να εξευµενίζει τους ανθρώπους των ΜΜΕ. Απέφευγε να πάρει θέση σε δύσκολα και µη δηµοφιλή θέµατα. Κάθε φορά που έπρεπε να τοποθετηθεί έλεγε πολλά, χωρίς να λέει τίποτε. ∆εν είναι λόγω ευγένειας που δεν απαντά στις προκλήσεις. Είναι επειδή δεν έχει και δεν θέλει να πάρει ξεκάθαρη θέση σε αυτά τα δύσκολα θέµατα. Αν υπερασπιστεί τη µια θέση, θα θυµώσουν υποστηρικτές του που στηρίζουν την αντίθετη θέση. ∆εν είναι λόγω αβρότητας που ισχυρίζεται ότι δεν διαχωρίζει τους πολίτες µε βάση τα φρονήµατά τους. Είναι γιατί ακριβώς γνωρίζει ότι αν τοποθετηθεί σε κρίσιµα ζητήµατα, θα ξεκινήσει να χάνει ψήφους από ψηφοφόρους που θα ενοχληθούν από τη θέση του.

Όµως έχουµε προεδρικές εκλογές. Και ο κ. Χριστοδουλίδης, θέλοντας και µη, θα βγει από τη θερµοκοιτίδα. Θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα όσα είπε και (δεν) έπραξε κατά τα εννιά χρόνια διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Το Κυπριακό επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη έφτασε στο χειρότερο σηµείο από ποτέ. Ένα βήµα πριν την οριστική διχοτόµηση. Ο κ. Χριστοδουλίδης είχε καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση του προβλήµατος. ∆εν λάµβανε µόνο οδηγίες από τον Πρόεδρο, αλλά αναλάµβανε και πρωτοβουλίες και προέβαινε σε εκτιµήσεις. ∆ιέρρεε σε δηµοσιογράφους ότι οι τριµερείς συνεργασίες είχαν θωρακίσει την κυπριακή ΑΟΖ και ότι η Τουρκία δεν θα µπορούσε να µας ενοχλήσει. Αποτέλεσµα η Τουρκία έκανε ανενόχλητη βόλτες και έρευνες στην ΑΟΖ µας δίχως να αντιδρά κανένας. Προέβλεψε ότι οι απειλές για άνοιγµα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων ήταν προεκλογικό πυροτέχνηµα. Το άνοιγµα γίνεται σταδιακά θάβοντας σιγά-σιγά την προοπτική λύσης του Κυπριακού. Ανήγαγε την πολιτική των κυρώσεων σε µείζον θέµα. Από τον Αύγουστο του 2019 προέβλεπε ότι η Ε.Ε. θα επέβαλλε κυρώσεις που θα πονούσαν την Τουρκία και θα την υποχρέωναν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγµατεύσεων στη βάση των θέσεων που θέλουµε. Τρία χρόνια µετά τίποτε απολύτως δεν πετύχαµε. Ισχυρίζεται ότι είναι υπέρ της λύσης ∆ιζωνικής ∆ικοινοτικής Οµοσπονδίας, αλλά όποτε υπήρξε πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση αντιδρούσε αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά τα θέµατα διαφθοράς, αρκεί µόνο η δήλωσή του ότι δεν θεωρεί τη διακυβέρνηση ∆ΗΣΥ-Συναγερµού διεφθαρµένη. Αυτό µιλά από µόνο του. Ο κ. Χριστοδουλίδης είτε δεν αντιλαµβάνεται τι είναι η διαφθορά, είτε αντιλαµβάνεται πολύ καλά, αλλά στρέφει το βλέµµα αλλού, γιατί ήθελε να τα έχει καλά µε όλους, γιατί τα σκάνδαλα διαφθοράς φέρουν και τη δική του έγκριση και συναίνεση, το δικό του ναι. Για χάριν της ιστορίας, απλώς σηµειώνω ότι µε βάση το ευρωβαρόµετρο η κυβέρνηση Αναστασιάδη µάς κατέστησε πρωταθλητές της διαφθοράς στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά θέµατα, ουδέποτε έχει τοποθετηθεί για να κριθεί, ούτε έδωσε δείγµα γραφής προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά το προφίλ του ευγενικού και συναινετικού ανθρώπου που προσπαθεί να πλασάρει προς τα έξω, κάποιος πρέπει να του θυµίσει ότι οι πράξεις µιλούν πιο δυνατά από τις εικόνες. Το γεγονός και µόνο ότι µετέτρεψε το Υπουργείο Εξωτερικών σε προεκλογικό µηχανισµό του δεν τον τιµά. Είµαστε µικρός τόπος, όλοι γνωριζόµαστε µεταξύ µας και άρα όλοι ξέρουµε και τι συνέβαινε επί των ηµερών του στο Υπουργείο και πώς πραγµατικά συµπεριφέρεται όταν δεν υπάρχουν κάµερες. Είναι καλός µαθητής του κ. Αναστασιάδη που επιχειρεί να περάσει την εικόνα του διαλλακτικού και του διαλεκτικού, αλλά «παίρνει ο δαίµονας» όποιον τον θυµώσει.

Με όλα αυτά και άλλα που δεν θα καταγραφούν λόγω χώρου, ο κ. Χριστοδουλίδης κρίνεται ακατάλληλος για Πρόεδρος της ∆ηµοκρατίας.

* Τέως Γενικός Γραµµατέας ΚΕ ΑΚΕΛ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.