Του

Αντρέα Καζαμία*

 

Προδιαγεγραμμένο ότι θα ξημέρωνε η 5η Φεβρουαρίου και όσοι από εμάς έχουμε δουλειά, θα επιστρέφαμε στις δουλειές μας -όσοι από εμάς είμαστε άνεργοι, θα επιστρέφαμε στον αγώνα μας για εύρεση εργασίας- όσοι από εμάς είμαστε ανήθικοι θα συνεχίζαμε στην ανηθικότητά μας και όλα τα συναφή.

Το μήνυμα ξεκάθαρο. Το ΑΚΕΛ, η Αριστερά, στην αντιπολίτευση για ακόμα μια 5ετία. Εκεί που ο ρόλος είναι εξίσου σημαντικός όσο το να είσαι στην κυβέρνηση. Άλλωστε ένας υπεύθυνος έλεγχος της εξουσίας μπορεί να αποτρέψει, ενδεχομένως, πολλά αρνητικά. Επομένως, ας αναλογιστούμε πού μας έταξε ο λαός, να το αξιολογήσουμε και με αυτό να πορευθούμε. Αίτια, αιτιατά και άλλα χιλιοειπωμένα… Ο πολίτης δεν θέλει άλλη μια -από τα ίδια- ανάλυση, άλλη μια προσέγγιση η οποία να είναι τετριμμένη.

Μόνο ορισμένες τηλεγραφικές σκέψεις:

Σταύρο Μαλά, θερμά συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ που προάγεις το ήθος, την αξιοπρέπεια, τον αγώνα, την εντιμότητα, τη σοβαρότητα και όλες εκείνες τις ηθικές αξίες που εκλείπουν, δυστυχώς -κατά ένα μεγάλο ποσοστό- σήμερα. Δεν θα πω ότι «δεν μας άξιζες» γιατί «μας άξιζες». Δεν θα πω «καλύτερα έτσι», γιατί «δεν είναι καλύτερα». Θα σε ήθελα Πρόεδρο -Πρόεδρο όλων των Κυπρίων- θα μπορούσες να πετύχεις, είμαι βέβαιος γι’ αυτό. Δεν χρειάζονται, ωστόσο, πολλά λόγια. Άλλωστε, εκτιμώ ότι ποτέ δεν σου άρεσαν οι αυλοκόλακες! Κατέθεσες την αξία σου και έγινε αποδεκτή!  Πρόεδρε Αναστασιάδη, συγχαρητήρια. Ο λαός σου έδωσε την εντολή να συνεχίσεις. Οφείλεις να σταθείς αντάξιος και εύχομαι να είσαι επιτυχημένος για το καλό του τόπου μας. Τα δείγματα γραφής πέντε ετών δεν σου δίνουν ενθαρρυντικό βαθμό. Παρ’ όλα αυτά εύχομαι να ανατρέψεις το σκηνικό προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε λιμάνι απάνεμο. Να πω ότι σε εμπιστεύομαι; Ψέμα θα ‘ναι. Αποχή… Είμαστε στο +5… Ούτε καν στο παρά 1… Σκάνδαλα, διαφθορά, πολιτική για τους προνομιούχους, ουσιαστικά αδιαφορία για τη μεγάλη μερίδα του πληθυσμού που δυσπραγεί. Η εμπιστοσύνη χάθηκε. Δεν είμαι βέβαιος ότι θα ανατραπεί με το υφιστάμενο σκηνικό η κατάσταση. Ανάξια σχολιασμού πολλά από τα υπόλοιπα. Δεν χρήζουν υπόστασης. Κανείς δεν πρέπει να αποδείξει, κ. Σιζόπουλε, ότι δεν είναι ελέφαντας. «Το ΑΚΕΛ και ο Μαλάς σκόπιμα έχασαν τις εκλογές». Ο πολίτης έχει κρίση. Παρ’ όλα αυτά θέλει από τους πολιτικούς ηγέτες να αναλαμβάνουν δράση και όχι να νίπτουν τας χείρας τους.

Παρακολούθησα με ενδιαφέρον (και) από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την όλη εξέλιξη των εκλογών και ομολογώ ότι ένας νοήμων άνθρωπος θα μπορούσε να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο από την πολιτική ένεκα του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, της ανέξοδης φλυαρίας και του πολιτικού κανιβαλισμού που άνθισε από το 2011 με ενορχηστρωτές ορισμένους που πρωταγωνιστούν στο σημερινό κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο τόπος μας δεν χρειάζεται άλλες πληγές. Έχουμε αρκετές… Ο τόπος χρειάζεται λύσεις χειροπιαστές. Λύσεις που θα επανενώνουν την πατρίδα μας. Λύσεις που θα ενισχύσουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό προκειμένου να μπορεί να κινηθεί η οικονομία πραγματικά και όχι με λογιστικές πράξεις. Λύσεις που θα μορφώνουν τους νέους στα σχολεία, κριτικά και όχι στείρα. Πράξεις που θα φέρουν λύσεις στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Αυτός είναι ο ρόλος του ΑΚΕΛ στην αντιπολίτευση. Στη σκληρή αλλά εποικοδομητική αντιπολίτευση, έτσι που ο λαός να πειστεί εκ νέου ότι η πατρίδα και ο άνθρωπος τίθενται πάνω απ’ όλα ως αξία στο δικό μας λόγο και στη δική μας ιεράρχηση. Έχουμε χρέος να πείσουμε γιατί με ένα ισχυρό κόμμα των εργαζόμενων ο τόπος μπορεί να δει πραγματικά καλύτερες μέρες.

Ο αγώνας συνεχίζεται! Και δεν είναι πολεμικός… Είναι έντιμος και ανιδιοτελής για ένα καλύτερο αύριο!

*Δημοτικός Σύμβουλος Αμμοχώστου