Παρ’ όλο που το επίπεδο της απόδοσης δικαιοσύνης στην Κύπρο είναι υψηλό, όπως έχει διαπιστωθεί και από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις ενταξιακές μας διεργασίες, εντούτοις οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή της δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, τονίζει σε συνέντευξή του στη «Χαραυγή» ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αντώνης Λιάτσος.
Αναγνωρίζει ότι τον τελευταίο καιρό η δικαιοσύνη βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, λόγω των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που λαμβάνουν χώρα στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Η αποτελεσματικότητα και η ποιότητα του δικαιοδοτικού έργου και ο τρόπος άσκησης των αρμοδιοτήτων των δικαστικών οργάνων είναι άμεσα συνυφασμένα με την καθημερινότητα του πολίτη, αφού επιδρούν καθοριστικά στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του.
Είναι κυρίως γι’ αυτούς τους λόγους, πρόσθεσε, αλλά ακόμη και ως μορφή λογοδοσίας προς τους πολίτες, που η Δικαιοσύνη, ως ο βασικός εγγυητής του δημοκρατικού χαρακτήρα κάθε σύγχρονου πολιτεύματος, οφείλει να διατηρεί ανοικτούς δίαυλους επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών, από τους οποίους εκπορεύεται και χάριν των οποίων απονέμεται.
Συνέντευξη στον Μιχάλη Μιχαήλ
Κύριε Λιάτσο, σε ποιο επίπεδο βρίσκεται σήμερα η κυπριακή Δικαιοσύνη; Πώς το αξιολογείτε;
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι το επίπεδο δικαιοσύνης στην Κύπρο είναι υψηλό. Αυτό έχει διαπιστωθεί και από τους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τις ενταξιακές μας διεργασίες. Η πλήρης και συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δικαστικής ανεξαρτησίας στην Κύπρο, και η ύπαρξη ενός αμερόληπτου και έντιμου Δικαστικού Σώματος παρέχουν τα εχέγγυα για δίκαιη και αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης και διασφαλίζουν το κράτος δικαίου. Εντούτοις, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης είναι δυνατόν να δημιουργήσει την εντύπωση ότι η τελική δικαίωση δεν αποκαθιστά πλήρως τη δικαιοσύνη. Είναι ακριβώς για αυτόν το λόγο που αρκετές μεταρρυθμιστικές τομές μας, μέσα στο όλο πλαίσιο των πολυσύνθετων μεταρρυθμιστικών έργων που υλοποιούνται, αφορούν και έχουν ως στόχο μεταξύ άλλων και τη βελτίωση της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνης.
Λέγεται ότι δικαιοσύνη που δεν αποδίδεται στην ώρα της δεν είναι δικαιοσύνη. Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα που αφορούν την καθυστέρηση στις εκδικάσεις υποθέσεων, σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Δικαστήριο;
Στη χώρα μας, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις αστικής και διοικητικής φύσης. Σοβαρά προβλήματα καθυστέρησης εντοπίζονται και στο επίπεδο της εκδίκασης εφέσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων κρατών-μελών της ευρωπαϊκής μας οικογένειας.
Στη χώρα μας, τα πενιχρά μέσα που η Πολιτεία, για σειρά ετών, παρείχε στη δικαιοσύνη, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο υποθέσεων που καταχωρήθηκαν αμέσως μετά την κρίση του Χρηματιστηρίου, περί το 2000, και την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος το 2013, συνιστούν τους κύριους λόγους πρόκλησης των υπό συζήτηση καθυστερήσεων.
Υπάρχει τρόπος να βελτιωθεί η ταχύτητα της απονομής δικαιοσύνης;
Προς αντιμετώπιση της ανοικτής αυτής πληγής στο σώμα της Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο τα τελευταία δέκα σχεδόν χρόνια προώθησε και έλαβε σειρά από μέτρα. Έχοντας την αμέριστη συμπαράσταση του κράτους κατέστη δυνατή η ίδρυση δύο νέων Δικαστηρίων, του Διοικητικού και του Διεθνούς Προστασίας, δρομολογήθηκε η σύσταση Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, αυξήθηκαν οι θέσεις Δικαστών, προωθήθηκε η αναθεώρηση των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας στο πρότυπο των σύγχρονων αγγλικών Κανονισμών και υιοθετήθηκαν όλες οι εισηγήσεις για τη «Γενική Μεταρρύθμιση των Δικαστηρίων», έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ και ολοκληρώθηκε με την παράδοση της Έκθεσης των Ιρλανδών εμπειρογνωμόνων, η οποία εδράζεται στην εμπειρία άλλων χωρών στον υπό συζήτηση τομέα. Περαιτέρω, η ίδρυση τμήματος μεταρρύθμισης, καθώς επίσης και η επίσημη λειτουργία της Σχολής Δικαστών Κύπρου, τον Αύγουστο του 2020, βοήθησαν τα μέγιστα στην προώθηση των μεταρρυθμιστικών τομών και στην ετοιμασία προγραμμάτων εκπαίδευσης τόσο σε Δικαστές, όσο και στο υπόλοιπο προσωπικό των Δικαστηρίων και σε δικηγόρους, σε ετήσια βάση. Η εφαρμογή του ενδιάμεσου ηλεκτρονικού συστήματος (i-justice) και η αναμενόμενη ολοκλήρωση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (e-justice), θα οδηγήσουν σε μια νέα εποχή, με ευεργετικά αποτελέσματα ως προς την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη στελέχωση των Δικαστηρίων με το απαραίτητο προσωπικό, στην κάλυψη των στεγαστικών αναγκών, πρώτιστα σε ό,τι αφορά το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας και στην παροχή, ιδίως στους πρωτόδικους Δικαστές, των απαραίτητων μέσων προς διευκόλυνση της αποστολής τους.
Υπάρχουν σκέψεις από το Ανώτατο Δικαστήριο για να συσταθούν εξειδικευμένα δικαστήρια, όπως είναι το οικογενειακό, το εμπορευματοδικείο και άλλα;
Η εκκαθάριση των καθυστερημένων υποθέσεων είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, προκειμένου να τελεσφορήσει το έργο της μεταρρύθμισης. Η αντιμετώπιση του κολοσσιαίου αυτού έργου αποτέλεσε αντικείμενο πολύχρονης μελέτης από το Ανώτατο Δικαστήριο. Κρίθηκε ότι η παραδοσιακή διαχείριση των υποθέσεων αυτών είναι αδύνατο να οδηγήσει στην εκκαθάρισή τους. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια αναζητήθηκαν καινοτόμες λύσεις, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία μιας πρόσθετης ομάδας Δικαστών, αποτελούμενης από αριθμό αφυπηρετησάντων δικηγόρων, σχετικός κατάλογος των οποίων έχει ήδη αποσταλεί από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Απομένει ο διορισμός κάποιων από αυτών, αφού βεβαίως προηγηθεί η έγκριση των σχετικών κονδυλίων από το αρμόδιο Υπουργείο και αφού προηγουμένως διασφαλισθεί το αμερόληπτο της δικής τους συμμετοχής.
Στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης θα συντείνει σε μεγάλο βαθμό η υιοθέτηση και εφαρμογή εναλλακτικών μορφών επίλυσης διαφορών, όπως για παράδειγμα διαιτησία και διαμεσολάβηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Ανώτατο Δικαστήριο, σε πρόσφατη συνεδρία του, συμφώνησε κατ’ αρχήν με την εισαγωγή της διαδικασίας ODR (Online Dispute Resolution), υπό την αίρεση βεβαίως της έγκρισης ασφαλούς, κανονιστικού δικτύου λειτουργίας της. Πλην όμως παρατηρείται απροθυμία των εμπλεκόμενων μερών προς αναζήτηση διευθέτησης των μεταξύ τους διαφορών σε άλλα πλαίσια από την προσφυγή στο Δικαστήριο. Οι λόγοι θα πρέπει να προβληματίσουν. Έχω την άποψη ότι σημαντικός παράγοντας είναι η απουσία ενημέρωσης των πολιτών, αλλά και η προσπάθεια που πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση δημιουργίας αξιόπιστου συστήματος εναλλακτικής επίλυσης διαφορών, προκειμένου να εμπεδωθεί το απαραίτητο αίσθημα εμπιστοσύνης στους εμπλεκόμενους πολίτες και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο έχοντας πλήρη επίγνωση των δεδομένων και της σημασίας που ενέχει στην επιτυχία του όλου μεταρρυθμιστικού έργου η εξάλειψη των καθυστερημένων υποθέσεων (backlog), ανέθεσε στον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, κ. Στέλιο Ναθαναήλ, -προς τον οποίο, με την ευκαιρία, εκφράζω για ακόμα μία φορά τις ευχαριστίες μου για την προθυμία και την αγαστή συνεργασία μας- την ευθύνη συντονισμού της προσπάθειας εκδίκασης των πιο πάνω υποθέσεων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια τέθηκαν σε εφαρμογή οι καινοτόμες λύσεις που έχω προαναφέρει και προωθείται σειρά άλλων εισηγήσεων.
Τον περασμένο Ιούλιο αποφασίστηκε η μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη σε ανώτατο επίπεδο. Πού βρίσκεται η πορεία εφαρμογής της μεταρρύθμισης;
Η ψήφιση των Μεταρρυθμιστικών της Δικαιοσύνης Νόμων το καλοκαίρι του 2022, επέφερε τη λειτουργία μιας νέας δικαστηριακής διάρθρωσης, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί την 1.7.2023, με την καθίδρυση στη Δημοκρατία δύο νέων ανώτατων δικαστικών οργάνων και ενός Δευτεροβάθμιου Εφετείου. Απαραίτητη, βεβαίως, προϋπόθεση επιτυχίας είναι η στελέχωση τόσο των δύο Ανωτάτων Δικαστηρίων, όσο και του Εφετείου, με καθόλα άξιους Δικαστές. Στις 30.12.2022 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διόρισε τον πρόεδρο και τους Δικαστές του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και του νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι κενές θέσεις και στα δύο Ανώτατα Δικαστήρια πληρώθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού προηγουμένως έλαβε υπόψιν τις σχετικές εισηγήσεις του μεταβατικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, οι οποίες είναι, εκ του Νόμου, συμβουλευτικού χαρακτήρα. Περαιτέρω, το μεταβατικό Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο προχώρησε, στις 30.1.2023, στη στελέχωση του Εφετείου με το διορισμό 16 νέων μελών.
Επιπρόσθετα, ετοιμάστηκαν και εγκρίθηκαν οι νέοι κανονισμοί λειτουργίας των υπό ίδρυση Δικαστηρίων, προετοιμάζονται τα Πρωτοκολλητεία για το διαχωρισμό των υποθέσεων και έχουν γίνει ήδη συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων των αρμόδιων Υπουργείων και Κρατικών Υπηρεσιών, προκειμένου να τροχιοδρομηθεί και να διασφαλιστεί η έγκαιρη τοποθέτηση του απαραίτητου προσωπικού, αλλά και η παροχή των αναγκαίων μέσων προς ομαλή έναρξη λειτουργίας των υπό αναφορά Δικαστηρίων, την 1.7.2023. Αντιλαμβάνεστε το πολυεπίπεδο των διεργασιών και τα πιεστικά χρονικά όρια προς ολοκλήρωσή τους.
Η ανάγκη για την εμπιστοσύνη του κοινού στο Δικαστικό Σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε κοινωνία
Ποια είναι η δική σας άποψη σε ό,τι αφορά τα ζητήματα ασυμβίβαστου για τις υποθέσεις που Δικαστές εκδικάζουν υποθέσεις τις οποίες χειρίζονται δικηγορικά γραφεία και παρουσιάζονται δικηγόροι, οι οποίοι έχουν συγγένεια πρώτου βαθμού με τους Δικαστές;
Οι Δικαστές, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις τους και τη διαδικασία λήψης αυτών, πρέπει να είναι και να φαίνονται ότι είναι αμερόληπτοι, ήτοι απαλλαγμένοι από οποιεσδήποτε προκαταλήψεις, είτε στο υποκειμενικό, είτε στο αντικειμενικό σκέλος. Οι εγγυήσεις αυτές κατοχυρώνονται και θωρακίζονται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις αποκρυσταλλωμένες δεσμευτικές αρχές της νομολογίας μας και από τον Οδηγό Δικαστικής Συμπεριφοράς του 2019.
Δεν υπάρχει περίπτωση εκδίκασης υποθέσεων από Δικαστή όπου συγγενικό του πρόσωπο εμφανίζεται ως δικηγόρος ή διάδικος. Συγκεκριμένα, η Δικαστική Πρακτική, ημερομηνίας 17.3.1988, όπως αυτή τροποποιήθηκε με μεταγενέστερες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, διαφυλάττει, μαζί με την πάγια νομολογία μας, το αμερόληπτο της δικαστικής διαδικασίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και, ακόμη, προς αποκλεισμό οποιασδήποτε πιθανότητας σύγκρουσης συμφερόντων ο Δικαστής εξαιρείται όταν ενώπιόν του εμφανίζεται δικηγόρος μέλος της οικογένειάς του, υπό την ευρύτητα που δόθηκε στον όρο «οικογένεια του Δικαστή», αλλά και δικηγόροι οι οποίοι είναι εργοδότες ή εργοδοτούμενοι ή συνέταιροι ή δικηγόροι που εργάζονται κάτω από την ίδια επαγγελματική στέγη με τον δικηγόρο αυτό. Με την 4η τροποποίηση του Οδηγού Δικαστικής Συμπεριφοράς, η Δικαστική αυτή Πρακτική, ενσωματώθηκε πλήρως στον Οδηγό και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του.
Ο Οδηγός Δικαστικής Συμπεριφοράς υιοθετήθηκε το 2019 και αναθεωρήθηκε μέχρι σήμερα πέντε φορές για σκοπούς περαιτέρω βελτίωσης και εμπλουτισμού του. Περιέχει βασικές κατευθυντήριες αρχές δικαστικής συμπεριφοράς προς ενίσχυση της Δικαστικής Ακεραιότητας. Οι κατευθυντήριες γραμμές του Οδηγού είναι δεσμευτικές, αποτελούν την πεμπτουσία της δικαστικής συμπεριφοράς και παράβασή τους μπορεί να οδηγήσει σε πειθαρχική ευθύνη.
Ποια θεωρείτε την πιο δύσκολη υπόθεση που χειρίστηκε το Ανώτατο Δικαστήριο επί δικής σας προεδρίας;
Για τους Δικαστές όλες οι υποθέσεις είναι σημαντικές, αφού πίσω από καθεμία από αυτές υπάρχουν συμπολίτες μας, για τους οποίους το αποτέλεσμα της δικαστικής κρίσης, πολλές φορές, επιδρά καταλυτικά στη ζωή τους. Σίγουρα κάποιες από τις υποθέσεις, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και της ευρύτερης επίδρασής τους, αφήνουν το αποτύπωμά τους στην κοινωνία, στη νομολογία αλλά και στην εύρυθμη λειτουργία της Πολιτείας. Υπό το πρίσμα αυτό, θα ξεχώριζα δύο πρόσφατες αποφάσεις της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Πρόεδρος της Δημοκρατίας ν. Βουλής των Αντιπροσώπων, Προσφυγή Αρ. 1/2022, ημερ. 20.7.2022 και Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας ν. Βουλής των Αντιπροσώπων, Προσφυγή Αρ. 4/2021, ημερ. 24.1.2022), στο επίκεντρο των οποίων ήταν το Άρθρο 139 του Συντάγματος, που αφορά σε σύγκρουση ή αμφισβήτηση εξουσίας μεταξύ οργάνων της Δημοκρατίας. Στην πρώτη, κρίθηκε ότι δεν νοείται η εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας εκ των υστέρων αμφισβήτηση, επιλεκτικά, ως αντισυνταγματικών, προνοιών του νόμου τον οποίο είχε υπογράψει προηγουμένως προς δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα. Στη δεύτερη, κρίθηκε ότι απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων, για δημοσίευση πορίσματος ερευνητικής επιτροπής, παραβίαζε τις συνταγματικά κατοχυρωμένες εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα και έπληττε τις αποκλειστικές αρμοδιότητές του και το ανέλεγκτο της εξουσίας του, όπως κατοχυρώνεται από τα Άρθρα 112-114 του Συντάγματος.
Αποτελεί διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί η αξιοπιστία των θεσμών του κράτους. Αυτό έχει επηρεάσει και τον τομέα της Δικαιοσύνης; Πώς μπορεί να αποκατασταθεί η τραυματισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς και το κράτος δικαίου;
Το κύρος των θεσμών συναρτάται άμεσα με τη διαφάνεια στη λειτουργία τους, τη λογοδοσία, αλλά ιδίως με τη συμπεριφορά και το ειδικό βάρος των προσώπων που τους εκπροσωπούν. Οι επικεφαλής τους θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα υψηλότερα πρότυπα ευγένειας και σεβασμού, με πλήρη συναίσθηση ότι το τίμημα του μεγαλείου είναι η ευθύνη. Κατά προέκταση, βαρύνονται με τη θεσμική υποχρέωση να ηγούνται διά του παραδείγματος, έχοντας πάντοτε κατά νουν ότι ο νόμος καθορίζει τα ελάχιστα, χαμηλότερα επίπεδα συμπεριφοράς και η ηθική τα υψηλότερα.
Η ανάγκη για την εμπιστοσύνη του κοινού στο Δικαστικό Σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για κάθε κοινωνία. Έχω χρέος, υπό την ιδιότητά μου, να σας διαβεβαιώσω για τον απόλυτο σεβασμό όλων των δικαστικών λειτουργών στις θεσμικές εγγυήσεις της ανεξαρτησίας, της αμεροληψίας και της ακεραιότητας της Δικαιοσύνης. Το Δικαστικό Σώμα της Κύπρου απέδειξε, διαχρονικά, ότι έχει πλήρη συναίσθηση του βάρους του λειτουργήματός του.
Ποια είναι η άποψή σας για τη συμπερίληψη των Δικαστών στη λίστα των ελεγχόμενων προσώπων για τη διαφθορά, καθώς και για τα θέματα μισθοδοσίας και συντάξεων των Δικαστών;
Τονίζω, προς επιβεβαίωση, ότι δεν παρουσιάστηκε κανένα ίχνος διαφθοράς, οποιασδήποτε μορφής, στην ιστορική διαδρομή της Κυπριακής Δικαιοσύνης. Αντιθέτως, η συμπεριφορά των λειτουργών της, ιδιωτική και δημόσια, χαρακτηρίζεται από ανώτερο ήθος, ευπρέπεια και εντιμότητα.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, δεδομένης της νομολογίας ότι η έκδοση Κανονισμού, με τον οποίο ρυθμίζεται η υποβολή δήλωσης περιουσιακών στοιχείων από τους δικαστικούς λειτουργούς στο πλαίσιο του πόθεν έσχες, εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα και δικαιοδοσία της Δικαστικής Εξουσίας, προχώρησε στη σύσταση Επιτροπής, η οποία υπέβαλε εισήγηση για ετοιμασία σχετικού Κανονισμού και η οποία έγινε αποδεκτή από το Ανώτατο Δικαστήριο. Ο Κανονισμός βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας του και θα δημοσιευτεί το προσεχές διάστημα.
Η δικαστική ανεξαρτησία δεν απονέμεται ως προσωπικό προνόμιο του Δικαστή, αλλά ασκείται προς όφελος του λαού. Συνεπώς, η ανεξαρτησία αλλά και η ποιότητα της Δικαστικής Λειτουργίας αποτελούν απαραίτητη εγγύηση σε ένα κράτος δικαίου. Διαφυλάσσονται, μεταξύ άλλων, και από τον τρόπο διορισμού των Δικαστών, τη μονιμότητα αυτών, τη διοικητική αυτονομία της Δικαστικής Εξουσίας, αλλά και από την οικονομική της ανεξαρτησία. Όλα αυτά συνιστούν ένα ισχυρό πλέγμα, προκειμένου η δικαιοσύνη να είναι σε θέση να εκπληρώνει το αυτονόητο χρέος της προς τους πολίτες και την κοινωνία, απερίσπαστη από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, αλλά και θωρακισμένη έναντι οποιωνδήποτε κρουσμάτων διαφθοράς.
Τρόπος ζωής από τα νεανικά μου χρόνια, γυμναστική και καθημερινό περπάτημα
Κύριε Λιάτσο, ποια είναι τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα; Πώς αξιοποιείτε τον ελεύθερό σας χρόνο;
Σεβόμενος τους περιορισμούς που το ίδιο το αξίωμά μου επιβάλλει, θεωρώ ότι είναι σημαντικό και προς αυτή την κατεύθυνση να λειτουργώ, να έχω όσο το δυνατό μεγαλύτερη επαφή με την κοινωνία και τους συμπολίτες μας. Στα πλαίσια αυτά προσπαθώ να ενημερώνομαι σε βάθος για τις τρέχουσες εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά και ανά το παγκόσμιο, μελετώντας σχετική αρθρογραφία, παρακολουθώντας ενημερωτικές εκπομπές και συζητώντας. Επίσης, η παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων και η γυμναστική, πιο πολύ, τελευταία, το καθημερινό περπάτημα, είναι για εμένα τρόπος ζωής από τα νεανικά μου χρόνια. Αγαπημένη συνήθεια που με αναζωογονεί και με αποφορτίζει από την ένταση της ημέρας.
Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News
Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.