Πρόεδρος ΔΕΟΚ για ΑΤΑ: Η αρνητική στάση των εργοδοτικών οργανώσεων δυσκολεύουν την κατάσταση

Την πάγια θέση της Δημοκρατικής Εργατικής Ομοσπονδίας Κύπρου (ΔΕΟΚ) για την πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ, διατύπωσε στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Πρόεδρος της οργάνωσης, Ιωσήφ Αναστασίου, ο οποίος εκτιμά πως είναι πιθανόν ο κ. Κυριάκος Κούσιος να καταθέσει κάποιες προτάσεις την ερχόμενη βδομάδα στις χωριστές συναντήσεις που θα έχει με τις συνδικαλιστικές και τις εργοδοτικές οργανώσεις για να μετρήσει αντιδράσεις.

Αντιπροσωπεία της ΔΕΟΚ είχε νωρίτερα σήμερα το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, στο πλαίσιο των χωριστών επαφών που έχει ο κ. Κούσιος με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα της ΑΤΑ.

«Η θέση μας διατυπώθηκε με σαφήνεια στον Υπουργό για ακόμα μια φορά. Εμείς θεωρούμε ότι η μεταβατική συμφωνία του 2017 ουσιαστικά ξεκαθαρίζει ότι η οποιαδήποτε ρύθμιση γίνει θα γίνει στη βάση της φιλοσοφίας της ΑΤΑ. Αυτή για μιας είναι θέση αρχής και επιμένουμε σε αυτή», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Αναστασίου.

Ερωτηθείς σχετικά, είπε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση για τον κατά πόσον είναι δυνατή μια γεφυρωτική πρόταση. «Είμαστε στα αρχικά στάδια του διαλόγου, ο Υπουργός μάς διατύπωσε κάποιες απόψεις και εμείς επαναλάβαμε τις δικές μας θέσεις», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η ΔΕΟΚ «δεν πρόκειται να αποκλίνει ούτε κατά μία κεραία» από τη θέση της πλήρους αποκατάστασης της ΑΤΑ, προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα θέματα που αφορά τη διαδικασία παραχώρησης της ΑΤΑ «εκεί είμαστε ανοιχτοί για διάλογο».

Ο κ. Αναστασίου εκτίμησε πως ο Υπουργός Εργασίας όταν συναντηθεί με τις συντεχνίες την ερχόμενη εβδομάδα «είναι πολύ πιθανόν να καταθέσει μια πρόταση για να δει τις αντιδράσεις τους και το ίδιο θα πράξει και με τους εργοδότες για να μπούμε στην τελική ευθεία για να συζητήσουμε το θέμα».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της ΔΕΟΚ αναγνώρισε ότι το όλο θέμα «δεν είναι εύκολο εγχείρημα λόγω της αρνητικής στάσης που διατηρούν οι εργοδοτικές οργανώσεις».

Είναι, είπε, «ένα κεκτημένο των εργαζομένων, το οποίο απορρέει μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και τις κοινωνικές συμβάσεις και αυτοί που αμφισβητούν το κεκτημένο είναι οι εργοδότες σε μια περίοδο που υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην εργατική τάξη και κυρίως για τους ευάλωτους».

Σημείωσε ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι για τους οποίους είχε συνομολογηθεί η μεταβατική συμφωνία του 2017 ενώ η οικονομία εισήλθε σε πορεία ανάκαμψης από το 2014 και μετά, με τους εργαζόμενους να μην έχουν επωφεληθεί από την αύξηση του ΑΕΠ. Επικαλούμενος στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ΓΓ της ΔΕΟΚ είπε πως το μερίδιο εισοδήματος εργαζομένων επί του ΑΕΠ μειώθηκε από 48% σε 44%, ενώ το μερίδιο των κερδών των επιχειρήσεων αυξήθηκε από το 19% στο 27%.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy