Εργαζόμαστε για την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό την οποία θα μπορούμε να προτείνουμε στις επόμενες γενιές και η οποία θα εδράζεται και θα λαμβάνει υπόψη πρώτιστα τις δημιουργικές τους αρετές, χωρίς διχαστικά στοιχεία που θα προκαλούν νέες τριβές και εντάσεις, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης
Σε χαιρετισμό του στην επίδοση των «Πτυχίων της Δημοκρατίας» στους Προσκόπους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «παρακολουθώντας και αναγνωρίζοντας την αξία της προσφοράς του Προσκοπισμού και αξιολογώντας τον ως συνώνυμο του εθελοντισμού, που βασίζεται στη γνήσια αλληλεγγύη, τον αλτρουισμό και την ανιδιοτέλεια, αποτελεί δι’ εμέ ιδιαίτερη τιμή να έχω την Υψηλή Προστασία του Σώματος Προσκόπων Κύπρου, αναπτύσσοντας παράλληλα όλες εκείνες τις πολιτικές, οι οποίες στοχεύουν στην στήριξη και την ενίσχυση της πολύπλευρης δράσης του».
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, παρέχει στο Σώμα Προσκόπων Κύπρου ετήσια κρατική χορηγία η οποία για το έτος 2017 ανήλθε, στο ύψος των 46 χιλιάδων ευρώ.
Μιλώντας εκτός κειμένου, ο Πρόεδρος είπε ότι «φαίνεται ότι (η κρατική χορηγία) δεν αρκεί» προσθέτοντας ότι «τα οικονομικά και η οικονομία ευρύτερα σταδιακά βελτιώνονται και νομίζω ότι θα ανταποκριθούμε, σε μια κατ’ ιδίαν συνάντηση… και στα μέτρα των δυνατοτήτων, πραγματικά ως ένα αντίδωρο στο έργο που επιτελείτε, νομίζω ότι ναι, η Πολιτεία θα πρέπει να ενσκήψει και να δει τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε». 
Αστειευόμενος είπε ότι λόγω της παρουσίας εκπροσώπων άλλων πολιτικών κομμάτων αλλά και υποψηφίων «δεν θα ήθελα να αποκαλύψω τις υποσχέσεις που δίδω και να θεωρηθεί ως προεκλογική δέσμευση».

Όσον αφορά την ευρύτερη πολιτική της Κυβέρνησης επί του εθελοντικού κινήματος, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «προχωρήσαμε στη δημιουργία του Γραφείου και το διορισμό του Επιτρόπου Εθελοντισμού και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, επιτυγχάνοντας την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Εθελοντικού Κινήματος, προωθώντας την ενεργό συμμετοχή και την ανάδειξη των πρωτοβουλιών των πολιτών, με έμφαση αυτών της νέας γενιάς».

Συγκεκριμένα, είπε, «προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό της Νομοθεσίας για την πιστοποίηση των Εθελοντικών και μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς και στη θεσμοθέτηση στην Κύπρο της Ευρωπαϊκής Διακήρυξης για «Τα Δικαιώματα και οι Ευθύνες του Εθελοντή», προχωρώντας την ίδια στιγμή στη διαδικασία εφαρμογής της αναγνώρισης της μη τυπικής μάθησης (εθελοντική προσφορά)».
 Επίσης, πρόσθεσε, «θεσμοθετήσαμε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Ημέρα του Πολίτη στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκε το πρώτο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή 200 νέων, καθώς επίσης και τις άτυπες δημόσιες διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλους Κυβερνητικούς αξιωματούχους, υλοποιώντας μία σημαντική πολιτική που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να εκφράσουν απόψεις σε θέματα που τους αφορούν, ενδυναμώνοντας έτσι τη συμμετοχική δημοκρατία».
 Πρόσθετα, συνέχισε, «εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες υποδομές για τη στέγαση και τη λειτουργία Εθελοντικών Οργανώσεων, με τη δημιουργία έως τώρα 2 σπιτιών του Εθελοντή, στη Λάρνακα και στη Λευκωσία».
 Είπε επίσης ότι «με την πρόσφατη ψήφιση της νομοθεσίας για τις μη κυβερνητικές, εθελοντικές οργανώσεις (σωματεία, ιδρύματα και λέσχες), η οποία εφαρμόζει σημαντικά εργαλεία οικονομικής διαφάνειας και χρηστής διοίκησης, αναβαθμίστηκε ο τομέας των μη κυβερνητικών οργανώσεων ως ένα αξιόπιστο κομμάτι της κοινωνίας μας».
Απευθυνόμενος προς τους προσκόπους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η απόκτηση απόψε του Πτυχίου της Δημοκρατίας, πέραν από τη μετάβαση σας από την ηλικία της ξεγνοιασιάς, στη φάση των μεγάλων αποφάσεων για το μέλλον και της ανάληψης ευθυνών ζωής, σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την αρχή μιας άλλης αποστολής, που αφορά την κοινωνία μας και τη θέση της Κύπρου στον κόσμο».
«Η πατρίδα μας, έχει ανάγκη από νέους με τα χαρακτηριστικά και τα πιστεύω που εσείς αποκτήσατε μέσα από τις τάξεις του Προσκοπισμού, έτσι ώστε να διεκδικήσουν το βέλτιστο για την πατρίδα μας. Σε εσάς, ως νέους με διευρυμένους πνευματικούς ορίζοντες, είναι που επενδύει η κοινωνία προκειμένου να συντελέσετε στις προσπάθειες για συνολικό εκσυγχρονισμό του κράτους μας», είπε.
Συνέχισε λέγοντας ότι «αναγνωρίζοντας εσάς, τους νέους μας, ως το ελπιδοφόρο μέλλον της πατρίδας μας, ως Κυβέρνηση μετά και την ανάκαμψη της οικονομίας, θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε εκείνες τις συνθήκες, στη βάση των οποίων θα μπορέσετε, να αναδείξετε περαιτέρω τις δυνατότητες σας και να ευημερήσετε».
«Στο ίδιο πλαίσιο, εργαζόμαστε και για την επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης λύσης σχετικά με το Κυπριακό πρόβλημα.Μια λύση, την οποία θα μπορούμε να προτείνουμε στις επόμενες γενιές και η οποία θα εδράζεται και θα λαμβάνει υπόψη πρώτιστα τις δημιουργικές τους αρετές, χωρίς διχαστικά στοιχεία που θα προκαλούν νέες τριβές και εντάσεις», κατέληξε.