Πρόεδρος ΕΤΕΚ : Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για το Εθνικό Πάρκο ΑκάμαΤο Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου εκφράζει την ικανοποίησή του για την πρόοδο που υλοποιείται από το κράτος στην υλοποίηση του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, στο οποίο συνεισέφερε και το ΕΤΕΚ.

Το Επιμελητήριο εκπροσωπήθηκε σήμερα από τον Πρόεδρό του, Στέλιο Αχνιώτη, στην παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Γεωργίας, Κώστα Καδή, των εξελίξεων στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων χρονοδιαγραμμάτων για τον Σχέδιο καθώς και των αποτελεσμάτων έρευνας για την επισκεψιμότητα του Πάρκου από Κύπριους.

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ, μετά την παρουσίαση, στο Προεδρικό Μέγαρο, δήλωσε ότι το Επιμελητήριο, συμμετείχε στην Κριτική Επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, ο οποίος αφορούσε αποκλειστικά τις υποδομές που θα δημιουργηθούν εντός του πάρκου.

Πρόσθεσε ότι “η υφιστάμενη ανεξέλεγκτη, κατάσταση στον Ακάμα δεν μπορούσε να συνεχιστεί αφού η Χερσόνησος είναι έρμαιο στον κάθε έναν που κατασκηνώνει, μολύνει με σκουπίδια, οδηγεί όπου θέλει και ό,τι θέλει ή ακόμα ανεγείρει παράνομα περίπτερα, καφενεία ή και εξοχικά».

Ο Στέλιος Αχνιώτης είπε ότι το ΕΤΕΚ ήταν από τους πρώτους οργανισμούς που αγωνίστηκε έμπρακτα για τη σωτηρία του Ακάμα, εδώ και 30 χρόνια και σε πολλά επίπεδα, ακόμα και νομικά.

«Βλέπουμε σήμερα να προωθείται ένα Σχέδιο που αν εφαρμοστεί όπως προτείνεται, θα προστατεύσει το μοναδικό περιβάλλον της χερσονήσου, θα αναδείξει τις ομορφιές του και θα τις κάνει πιο προσιτές στα εκατομμύρια των επισκεπτών και την ίδια ώρα θα βοηθήσει τα γύρω χωριά να αναπτυχθούν», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι το Επιμελητήριο, «θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της διαδικασίας για το Εθνικό Πάρκο αλλά και της διαδικασίας για την εκπόνηση του Τοπικού Σχεδίου Ακάμα από το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε αυτά να επιτελούν τον στόχο της αειφορίας για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, πάντοτε μέσα από τις αρχές που διέπουν τις περιοχές Natura 2000».