Πρόεδρος Eurogroup: «Δεν είναι ώρα για κόκκινες γραμμές»

Δεν είναι η ώρα για κόκκινες γραμμές δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για συντονισμό και αντιμετώπιση της κρίσης, ελέω κορωνοϊού.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πολίτης», ο Μάριο Σεντένο σημείωσε ότι η υπό διαμόρφωση κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση, θα βοηθήσει χώρες με τα χαρακτηριστικά της Κύπρου. Εξήγησε επίσης τη σημασία των καινοτόμων λύσεων ώστε να μη βρεθεί η ευρωζώνη μπροστά σε μια νέα κρίση ή σε μια ασύμμετρη ανάκαμψη, με τις χώρες με περιορισμένη δημοσιονομική δυνατότητα να μένουν πίσω.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ακόμα ότι η κοινή έκδοση χρέους θα ήταν ένας τρόπος για να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά που χρειάζονται για την ανάκαμψη αλλά σημείωσε ότι υπάρχουν και άλλες λύσεις.

Ο κ. Σεντένο είπε ακόμα ότι διακυβεύονται πολλά. Όπως ανέφερε, για να χρηματοδοτήσουν τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης και την ανάκαμψη, θα χρειαστεί να αυξηθεί το χρέος και για αυτό, υπέδειξε, συλλογικά στην ΕΕ πρέπει να επιλέξουν λύσεις που θα μοιράζουν αυτό το βάρος για να αποφευχθεί η υπερσυσσώρευση χρέους και μια νέα κρίση, οικονομική και δημόσιου χρέους. Παράλληλα, ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα και την ιδέα για μια πανευρωπαϊκή «κακή τράπεζα», δεν την απορρίπτει αλλά τονίζει τη σημασία της παροχής κρατικών εγγυήσεων για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και για τη συγκράτηση της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων. Όπως είπε, η παροχή εγγυήσεων, κυρίως μέσω των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων είναι η σωστή απάντηση σε αυτό το στάδιο της κρίσης. Επίσης σημείωσε ότι εστιάζει στο να διασφαλίσει ότι η ευρωομάδα θα λάβει θέση υπέρ ενός ισχυρού Ταμείου Ανάκαμψης.