Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Αναμένουμε από την Toυρκία να αναστρέψει τις ενέργειές της στο Βαρώσι»

O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι κάλεσε την Τουρκία να αναστρέψει τις πρόσφατες ενέργειές της στο Βαρώσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος της Κυριακής».

«Οι πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις σχετικά με την Αμμόχωστο είναι απαράδεκτες. Τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση να σπέρνουν διχόνοιες και να υπονομεύουν τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του από ψηφίσματα και συζητήσεις στην κοινοβουλευτική διπλωματία, για να διασφαλίσει τη διαφύλαξη του διεθνούς δικαίου.

«Αυτό που περιμένουμε από την Τουρκία είναι σαφές, δηλαδή να αναστρέψει τις ενέργειες της στα Βαρώσια, να επιστρέψει την περιοχή στους νόμιμους κατοίκους της και να αποφύγει οποιαδήποτε μονομερή δράση που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση», σημείωσε.

Στη συνέντευξη ο κ. Σασόλι επισήμανε επίσης ότι ανησυχεί από την διάβρωση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που καταγράφεται στην Τουρκία, ενώ παραδέχτηκε πως οι σχέσεις Άγκυρας και Βρυξελλών έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Όπως είπε, για να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την ΕΕ, «πρέπει να δούμε συγκεκριμένη πρόοδο τόσο όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της».

Παράλληλα σημείωσε πως η Κύπρος συνεισφέρει με ένα θετικό τρόπο στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Η ιστορία και ο πολιτισμός της χώρας, πρόσθεσε, είναι ένα πλεονέκτημα για την κατανόηση του τι συμβαίνει στην περιοχή και συνεισφέρει στη διαμόρφωση των απόψεων αλλά και των δράσεων της ΕΕ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy